Direktlänk till inlägg 29 september 2010
Tag 3 – betala för 2 – och få 1! Det är inte alltid kul med billig mat! Jo, det är det men det kan kosta mer än du tror. Om du är lika klantig som jag är!
Det var bra pris på fläsklägg med ben så jag tog tre rätt stora men tänkte inte på att kolla datum.
När jag kommer till kassan så upptäcker jag att det är hål på en av vakuumförpackningarna. Sambon tycker inte att det gör något men jag säger att han ju inte kan veta hur länge det varit hål och hur mycket baciller det har sugits in. Jag lämnar förpackningen till kassörskan, jag hinner inte hämta en ny, och får två stycken med mig hem, inlindade i plastpåsar.
Väl hemma upptäcker jag att den ena går ut veckan därpå och den andra håller till den 5:e oktober. Nå, då så, då kokar jag ärtsoppa på den med kortare datum och tänker ugnssteka den andra enligt Birgitta Höglunds recept veckan efter det.
Igår tar jag då fram den med kort datum (skulle gå ut idag, 5 dagar senare) ur kylen (min kyl håller +3 på ”kötthyllan”) för att påbörja mitt projekt ärtsoppa. Upptäcker, när jag öppnar plastpåsen, att det visst var hål på den vakuumförpackningen också! Det stinker så illa att jag inte ens tar bort plasten för att förpassa eländet till komposten utan hela alltet åker i soppåsen och ut i soptunnan!
Nu får jag koka fläsklägg för 29,90 kilot istället för 14,95 kilot men det är fortfarande billigt.
Så tänk dig för och gör inte mina misstag! Kolla noga på förpackningarna du köper och var sedan försiktig med dem.
Från det ena till det andra.
Jag fick en glimt av ett twitterinlägg hos någon bloggare Pickipicki, kommer inte ihåg vem. Det var en person Skrållan som listade sina ”måsten” i köket. Hon skrev en sak som jag skriver under på (det med egna initiativ) men jag blev så klart lite taggad och vill göra en egen lista! Allt utan inbördes ordning.
Mina något sämre sidor i köket:
* Smaka inte av något om jag inte ber dig. Inte ens en tomatklyfta.
* Om jag för tillfället inte rör i såskastrullen så låt den vara. Jag tar en paus och gör något annat men vill inte att du rör för du vet inte hur jag vill att det ska röras.
* Jag vill ha matlagningsvin. Inte Winborgs från ICA i maten, utan rött från systemet i själva mig. Gärna fast det är onsdag.
* Stör mig inte när jag är tyst för då tänker jag.
* Det räcker med att jag ska göra en béchamelsås så ser köket ut som om jag gjort en fem-rätters. Klaga inte. Diska!
* Håll dig undan. Är du i vägen kan du få en kniv i magen fast inte med vilje.
* Jag är förvirrad, rörig, irriterad och dominant i köket. Låt dig inte luras. Jag är en mycket känslig själ.
* Jag är den första att kritisera min mat. Ibland gör jag det så bra att alla tappar aptiten.
* Ta. Inga. Egna. Initiativ. Alls.
* Jag får psykiska störningar (vem får inte det?) om någon lägger en vass kniv i diskhon. Eller diskar och ställer en vass kniv med eggen uppåt i bestickstället. Vill du döda mig? Med tanke på ovanstående så är det väl inte otroligt.
Listan på mina goda sidor får jag nog tänka över ett tag. Återkommer.
Nu har ärtsoppan kokat klart och är ställd på kylning i vasken. Fläskläggen är rensad för länge sedan. Ja, ärtorna har kokat i spadet från fläskläggen som jag kokade tidigare idag!
Operation sovning är påbörjad och kommer nog att inleda sin första fas inom någon timme. Jag tar väl och kollar runt på det oändliga antalet matbloggar jag har i min lista under tiden jag står på perrongen och väntar på sovtåget.
På kylning. De flesta soppor och grytor mår bra av att lagas dagen före. Smakerna gifter sig i kylen under natten.
Mitt recept på soppan har du här!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...