Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 10 oktober 2010

Hur man kyler ner mat!

Av Lena - 10 oktober 2010 23:30

  KYL MATEN!


Det frågas om allt möjligt på Google och klickas sedan på min blogg, antingen svaret står där eller inte. Populärast just nu är ”förvälla kantareller” och ”torka svamp” just när det gäller ”hur man gör”. Väldigt många gånger har jag sett sökning på ”göra eget potatismos” så då tog jag väl och mätte hur jag gjorde mitt goda potatismos för en tid sedan.


Nu har det ett antal gånger frågats hur man kyler ner mat. Eftersom jag skapade bloggen bl.a för att ge lite tips till de yngre som nyss flyttat hemifrån och som inte vet något om hur man gör i köket eller har någon kokbok, förutom för att mina barn skulle ha mammas mat på nätet, så får jag väl skriva om hur man kyler mat. Jag är en glad amatör-husmor som aldrig blivit sjuk av min egen mat, kyld eller inte, så då berättar jag väl hur jag gör då.


Det jag skriver nu förutsätter att man inte vet något alls utan bara behöver lite grundregler. Det är på intet sätt heltäckande utan gäller för det vanliga hemmaköket. Du som är lite äldre och/eller har lagat mat ett tag utan att ha blivit matförgiftad och sjuk eller har dött av din mat kan sluta läsa här!


Grundregeln är att man alltid kyler ner mat så snabbt som möjligt!

Det gör man för att inte bakterier ska frodas så maten blir dålig eller, i västa fall, giftig.


Placera aldrig ett glas- eller porslinskärl (form eller skål) med varm mat rätt ner i kallt vatten.

Glaset spricker och maten flyter! Har du ändå lyckats med konststycket så kasta all mat. Det kan ha hamnat en glasflisa i maten, som inte syns, och den sticker hål på din tarm och orsakar bukhinneinflammation – i bästa fall. Du ska så klart inte heller tina saker i ett glas- eller porslinskärl i hett vatten. Kärlet spricker!

Lägg alltså över maten i ett kärl av rostfritt stål eller plast. Eller i alla fall något material som är tåligt.


Kyl helst maten så kyligt som möjligt.

Spola iskallt vatten i diskhon och placera kärlet med maten där. Lägg gärna en matkniv eller annat föremål under kärlet så kallvattnet kan cirkulera runt och under hela för snabb kylning. Byt vatten om/när det blivit ljummet. Isbitar eller frysta kylklampar påskyndar det hela, så klart. Är det kallt ute kan du kyla maten på balkongen. Täck över så inte måsarna får ett skrovmål.


Om man ska kyla maten på sommaren när dagarna är heta.

Kyl fortast möjligt. Lägg folie över maten så flugorna inte kommer och käkar. Du vet väl hur flugor äter? De sätter sig på maten, spottar upp sekret från sin förra måltid (troligen en bajshög/gödselstack) för att lösa upp maten så att de kan suga upp lösningen med sin ”sugsnabel”.


Man ska inte ställa varm mat i kylen eftersom temperaturen i kylen sjunker så de övriga matvarorna kan bli dåliga.

Sänk temperaturen i kylen, särskilt över sommaren, och om maten bara är ljummen kan du faktiskt ställa den där för nedkylning. Jag har +8 på varmaste stället och +1 på kallaste. Alltid. Ställ maten på +1, eller kallaste stället, men se till att det inte står något i närheten som inte tål ett temperaturfall.


All vanlig mat som är ordentligt kokt (hett) klarar, som regel, att svalna i rumstemperatur. Den är kokt och har kommit upp i temperatur så mycket att eventuella bakterier dör.


Om du måste tillaga grönsaker i förväg så välj då hellre att tillaga dem så de är ”nästan kokta” när de tas av plattan och vattnet hälls av. De ”efterkokar” när de står och rinner av eftersom värmen i dem är så hög. Detta gäller allt, även pasta, och har inget med slutförvaring att göra.


Kyl kokta grönsaker i isvatten …

… om du vill tillaga dem i förväg. Men då måste nerkylningen ske snabbt om de inte ska förlora sin stuns och krispighet, men… gör inte detta moment i onödan. Det är egentligen ett sätt för restauranger när de måste förbereda inför själva uppvärmningen och serveringen. Grönsakerna blir vattniga om de behandlas fel. Detta har inget med slutförvaring att göra.


Och du; just broccoli är en fena på att släppa av alla sina nyttigheter i kokvattnet så ångkoka den gärna!


Bakterierna frodas och växer där vi inte vill.

Vad jag lärde mig när jag pluggade till undersköterska (för 20 år sedan men gäller än) är att man i värsta fall kan dö av Botulism, men det gäller, i alla fall oftast, främst dåligt konserverad mat och var vanligare förr och inget jag tar upp nu. Nu snackar vi om att undvika vanlig magsjuka av mat som är misshandlad vid nerkylning.

Konservburkar som är buckliga eller är av utgånget datum gav förr en varning om att man kunde bli väldigt sjuk av bakterien Clostridium Botulinum.

Jag tror inte det är så vanligt numera men jag köper ändå aldrig konservburkar som har fått sig en smäll. Det sitter i ryggmärgen och går aldrig ur!


Ofta blir mat dålig om det finns coli-bakterier (bajs) i maten.

Folk som inte varit noga med att tvätta händerna efter toalettbesöket, även om de bara har varit på toa och kissat, sprider denna bakterie. Coli finns överallt på hela toaletten om den inte städas nog. Städa!


Sist men inte minst viktigt är det här med att värma mat som har kylts eller blivit fryst och sedan ska tinas och ätas!

De eventuella bakterier som slagit sig ner i din mat och domnat bort av kylan, i kyl och frys, kan lätt återuppstå när du värmer den. Du går aldrig säker om du inte har god hygien och har kylt maten på rätt sätt!

Jag är dessvärre ingen expert men min tumregel är att man måste hetta upp maten till minst 80° om man vill att illvilliga baciller ska fara hädan något sånär. Rätta mig om jag har fel!

Livsmedelsverket säger att man ska värma maten till 70° vad det gäller somligt men jag säger ändå 80° om du inte är tvärsäker på att du kylde den snabbt nog.


God hygien och bondförnuft regerar!


   En termometer i ett glas ger en rättvis fingervisning om hur tempen är i kylen!

 
 
@Receptomaten

@Receptomaten

11 oktober 2010 18:20

Bra inlägg Alma! Bra kunskap som säkert behövs av fler än man tror!

Jag använder betonggolvet på balkongen till att kyla maten, kvart tjugo minuter, flytta lite på kärlet och rör om där i :)

Som fortsättning skulle du kunna tipsa om hur man får maten att trivas i frysen, du vet platta paket, frysbränna och hur länge man kan frysa mat.

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

11 oktober 2010 20:46

Betonggolv är bra om man har ett! Vi har trä.

Ja, jag får väl utveckla det hela och skriva om frysen, upptining och slutligen uppvärmning.
En avhandling ;) Vi får se.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

S

19 september 2012 16:13

Tror att det är lite fel om temperaturen i kylskåp - den ökar om man ställer in varm mat.

 
Lena

Lena

20 september 2012 01:01

S: Jag har inte skrivit fel utan jag har glömt att nämna det bara men anser det som en självklarhet.

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

S

20 september 2012 09:12

"Man ska inte ställa varm mat i kylen eftersom temperaturen i kylen sjunker så de övriga matvarorna kan bli dåliga"

Ska vara ökar.

och "se till att det inte står något i närheten som inte tål ett temperaturfall"

Ska vara temepraturökning.

Med reservation för att jag tänker baklänges.

Vänligen /S

 
Lena

Lena

20 september 2012 12:45

S: Jag var väldigt trött när jag skrev! Ska ändra vid tillfälle, tack! :)

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

Jorgen

16 juli 2015 00:02

Tack så mycket för det här. Väldigt pedagogiskt skrivet. När jag flyttade hemifrån så hade jag koll på ganska lite köksämnen, men desto mer på hur man hanterar livet i en instabil familj. Dvs. litet om hur ägg ska kokas, men mycket om hur ex. panikångest ska hanteras. ;]

Folk har helt enkelt olika förutsättningar för början av vuxenlivet, men då är det bra att i efterhand kunna få bondförnuft. :)

 
Lena

Lena

24 juli 2015 18:55

Jorgen: Att koka ett ägg är ingen dålig början ändå! Att hantera livet, med eller utan en dysfunktionell familj, är en konst! Jag hoppas att du lyckas i livet. Dina tankar ger att det finns förutsättningar. Lycka till!
P.S Bondförnuft har inte alla så jag är glad för din skull!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards