Direktlänk till inlägg 16 oktober 2010
Inspirerad av Receptomaten blev jag tvingad av mig själv att fixa ihop en Panncotta att njuta av efter maten. Eftersom vi leker ”ensamma hemma” så halverade jag satsen och eftersom sambon inte är ett fan av kardemumma tog jag mindre och eftersom jag inte hade någon vaniljstång tog jag vaniljsocker. Jag tog lite pulverkaffe som kompensation för att jag minskade på mängden kardemumma mot originalreceptet.
Pannacotta med kaffe, kardemumma och vanilj
2,5 dl vispgrädde, 40 %
1 msk kallt, starkt kaffe
0,5 tsk pulverkaffe
¾ tsk vaniljsocker, eller ¼ vaniljstång
½-1 krm kardemumma, nymortlad
1/4 dl socker
1 ½ gelatinblad
Bär, sylt eller frukt till botten och toppen
Gör så här:
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Stöt kardemummakärnor till fint pulver (jag mätte efter att jag mortlat).
I en kastrull häller du grädde, socker och vaniljsocker (eller vaniljstången med de urskrapade fröna). Koka upp och ställ åt sidan, ha i kaffe och kardemumma och låt svalna lite.
Krama ut gelatinet och rör (noga) ner i kastrullen.
Bottna glas eller fina skålar med bär eller sylt och häll över pannacottan. Ställ kallt i några timmar.
Toppa med bär eller sylt och servera.
Jag hade björnbär i och vi tyckte inte det passade. Nästa gång tar jag något annat eller rättare sagt toppar med kaffepulver och lite stött kardemumma.
Pannacottan blev vansinnigt god. En försiktig kaffesmak och med en kardemummasmak som bara kunde anas i bakgrunden.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...