Direktlänk till inlägg 26 januari 2012
Bra och god vardagsmat som varken tar en massa tid eller kraft.
Grundrecept – vardagsköttfärsbiffar
500 g nötfärs
1 stor gul lök, riven på rivjärn så du gråter.
1 ägg, ekologiskt så klart
½ dl ströbröd (helst panko som du krossar lite extra, finns i butiker med
asiatiska livsmedel eller hos Kryddlandet)
½ dl riktig vispgrädde
½ dl vatten
ca 1 tsk salt
ca ½ tsk nymalen vitpeppar
ca1 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
Sås:
skyn från köttbullarna
vatten
vispgrädde (några dl faktiskt)
ädelost
kalvfond
salt
nymalen
vitpeppar
redning
(vetemjöl + vatten)
Blötlägg
ströbrödet i vätskan. Blanda i resten. Ställ smeten kallt ca en halvtimme.
Stek en provbit av smeten så du kan reglera kryddningen.
Forma plattare större biffar och stek i smör till de fått fin färg. Lägg åt sidan.
Vispa ur pannan med 2 dl vatten så alla godsaker släpper och låt koka ett tag. Ha i
några dl vispgrädde och låt koka ihop en del. Smaka av med någon tsk ädelost,
salt, vitpeppar, fond. Red av, låt koka ihop lite till. Smaka av och släng i köttbullarna
alt. biffarna tillsamman med skyn som de genererat. Låt puttra ett tag och
smaka av igen.
Jag serverade med potatismos och lättkokt blomkål och morot som jag smörslungade på
slutet.
Och iskall mjölk.
Kanske skivad gurka och/eller kanske pressgurka?
Lite gelé?
De måste inte vara så snygga!
Provsmak!
Serverat!
Jag köpte ett blomkålshuvud. När jag skulle dela det så visad det sig att det bestod av en hel massa "småhuvuden" inneslutna i egna blad. I mitten fanns "moderhuvudet" som inte alls var stort. Har aldrig sett detta förr. Men goda var de. Åts både råa till grönsaksdip och till denna dags biffar. Lättkokta och slungade i smör.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...