Direktlänk till inlägg 4 februari 2012
Paj sa jag och paj blev det. Det tar sin tid och är ett pyssel men är värt det flera gånger om.
Det blir ju lite hchf, inte lchf, alltså mycket fett och kolhydrater men ... så gott! Man använder en springform ā la 28 cm i diameter och ser till att pajdegen (recept och tillvägagångssätt) når ända upp på kanten av formen.
Pajdegsreceptet jag hänvisar till räcker till för detta. Smakförstärkaren består av en paprika och lökröra.
Det GÅR att byta ut en del av grädden mot mjölk så klart.
Bacon- och broccolipaj för 4-6 pers
1 stånd broccoli
3 paket bacon
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta (-or)
1/2 purjolök av hyfsad storlek
1 röd paprika, en stor en
smör
5 dl riven ost med bra smak
salt
nymalen vit- och svartpeppar
5 ägg, ekologiska så klart
5 dl vispgrädde
Gör så här:
Fixa pajskalet. Se länka ovan.
Broccolin: Finfördela i buketter och fintärna övre delen av
skaftet (nedre kastas i kompost). Koka i lättsaltat vatten eller helst ångkoka (för bästa smak, färg och vitaminsparande) (salta lite över den då) tills den är nästan klar. Låt rinna av och torka.
Baconet: strimla och stek, i omgångar, tills det är nästan knaprigt. Lägg på hushållspapper att rinna av.
Smakförstärkaren:
Finhacka den gula löken och låt den smälta sakta i lite smör.
Tillsätt vitlöken och låt den gå med en stund på fortfarande hyfsat svag värme
så inte vitlöken blir bränd och luktar fel (typ rostad). Skölj och strimla purjon och hacka
paprikan, lägg i pannan och låt det hålla på och gotta sig tills allt är mjukt.
Osten: grovriv
Äggstanningen: Knäck äggen i en bunke. Häll i grädden. I med en
tsk salt och varva på ordentligt med både vit- och svartpepparkvarnen. Vispa
med gaffel så allt blandar sig fint. Smaka av!
Ugn: 175-200°
Montering:
Bottna pajskalet med lite av osten. Strössla över "smakförstärkaren".
Sprid ut merparten av baconet. Fördela broccolin. Fördela över resten av baconet. Sprid ut resten av osten.
Häll över äggstanningen. Gör ev. hål här och där så äggstanningen kan rinna ner ordentligt.
Pudra lite med svartpepparkvarnen.
Grädda i mitten av nedre halvan av ugnen tills stanningen stannat
och pajen fått färg. 30-50 minuter? Den kan behöva täckas på slutet för att
inte få för mycket färg.
Ta ut pajen och peta i mitten så du ser att äggstanningen stelnat.
Låt pajen stå och stampa till sig en stund innan du skär den i bitar.
Servera med en underbar sallad och en ännu bättre dressing!
Ångkokt broccoli får bättre färg och smak men framförallt så behåller den
alla sina vitaminer och annat nyttigt som annars rinner ut i kokvattnet!
Klart!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...