Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 4 februari 2012

Bacon- och broccolipaj med smakförstärkare

Av Lena - 4 februari 2012 17:20

Paj sa jag och paj blev det. Det tar sin tid och är ett pyssel men är värt det flera gånger om.

Det blir ju lite hchf, inte lchf, alltså mycket fett och kolhydrater men ... så gott! Man använder en springform ā la 28 cm i diameter och ser till att pajdegen (recept och tillvägagångssätt) når ända upp på kanten av formen.

Pajdegsreceptet jag hänvisar till räcker till för detta. Smakförstärkaren består av en paprika och lökröra.

Det GÅR att byta ut en del av grädden mot mjölk så klart.


Bacon- och broccolipaj för 4-6 pers


1 stånd broccoli

3 paket bacon

1 gul lök

1-2 vitlöksklyfta (-or)

1/2 purjolök av hyfsad storlek

1 röd paprika, en stor en

smör

5 dl riven ost med bra smak

salt

nymalen vit- och svartpeppar

5 ägg, ekologiska så klart

5 dl vispgrädde


Gör så här:


Fixa pajskalet. Se länka ovan.


Broccolin: Finfördela i buketter och fintärna övre delen av
skaftet (nedre kastas i kompost). Koka i lättsaltat vatten eller helst ångkoka (för bästa smak, färg och vitaminsparande) (salta lite över den då) tills den är nästan klar. Låt rinna av och torka.


Baconet: strimla och stek, i omgångar, tills det är nästan knaprigt. Lägg på hushållspapper att rinna av.


Smakförstärkaren:

Finhacka den gula löken och låt den smälta sakta i lite smör.
Tillsätt vitlöken och låt den gå med en stund på fortfarande hyfsat svag värme
så inte vitlöken blir bränd och luktar fel (typ rostad). Skölj och strimla purjon och hacka
paprikan, lägg i pannan och låt det hålla på och gotta sig tills allt är mjukt. 


Osten: grovriv


Äggstanningen: Knäck äggen i en bunke. Häll i grädden. I med en
tsk salt och varva på ordentligt med både vit- och svartpepparkvarnen. Vispa
med gaffel så allt blandar sig fint. Smaka av!


Ugn: 175-200°


Montering:

Bottna pajskalet med lite av osten. Strössla över "smakförstärkaren".

Sprid ut merparten av baconet. Fördela broccolin. Fördela över resten  av baconet. Sprid ut resten av osten.

Häll över äggstanningen. Gör ev. hål här och där så äggstanningen kan rinna ner ordentligt.

Pudra lite med svartpepparkvarnen.


Grädda i mitten av nedre halvan av ugnen tills stanningen stannat
och pajen fått färg. 30-50 minuter? Den kan behöva täckas på slutet för att
inte få för mycket färg.

Ta ut pajen och peta i mitten så du ser att äggstanningen stelnat.

Låt pajen stå och stampa till sig en stund innan du skär den i bitar.


Servera med en underbar sallad och en ännu bättre dressing!


Ångkokt broccoli får bättre färg och smak men framförallt så behåller den

alla sina vitaminer och annat nyttigt som annars rinner ut i kokvattnet! 

 


Klart!  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards