Direktlänk till inlägg 10 december 2009
Utmaningen på några matbloggar är en bra sak! Vi kastar för mycket mat!
Planera är väl ledordet!
Kolla vad man har hemma, göra en matsedel med det som grund, skriva inköpslista, handla inget utöver listan! Köra med skåptömningsperioder så man äter upp det som riskerar att bli bortglömt och gammalt!
I slutet av ät-ur-skåpen-perioden så går det faktiskt att göra pytt eller gryta/soppa av de mest udda saker, även om de här två länkarna inte innehåller några konstigheter. Men klurar man lite och är beredd på smaksensationer så kan det ju sluta med att man uppfinner årets recept.
När jag lagar mat händer det ofta att jag tar ”extra allt” som en vana i ryggmärgen från tiden då min son bodde hemma och både han och sambon skulle rensa faten ner i sina matlådor till lunch dagen efter.
Jag vet inte hur många gånger jag nu förtiden råkar göra en gratäng som räcker till åtta pers när det egentligen räcker med knappt hälften. Här finns alltså alltid lunchlådor i frysen för sambon att ta med. Allt är inte gott att värma i mikron efter att man fryst det men sådant kan man värma på spisen eller i ugnen på helgen när man behöver en snabblunch.
Jag är ändå ganska duktig (i mitt tycke) för jag fryser in även smårester. Eftersom jag är hemma på dagarna går det faktiskt bra att plocka fram två små rester ur frysen. Två-rätters en tisdag lunch är inte fel. En liten kopp soppa och en assiett fiskgratäng blir lagom med en grönsak till.
Och sänkt temperaturen i kylen!
Jag har länge haft +4 på flera av hyllorna i min kyl. Mjölken blir godare och håller upp mot någon vecka efter bäst-före-datum. Ja, allt håller längre med lägre temp. Fast man får hålla lite koll på vilka hyllor som är riktigt kalla och vilka som är mindre kalla så man slipper frusna grönsaker och stenhårt Bregott.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...