Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 10 december 2009

Ät upp maten

Av Lena - 10 december 2009 14:46

Utmaningen på några matbloggar är en bra sak! Vi kastar för mycket mat!


Planera är väl ledordet!

Kolla vad man har hemma, göra en matsedel med det som grund, skriva inköpslista, handla inget utöver listan! Köra med skåptömningsperioder så man äter upp det som riskerar att bli bortglömt och gammalt!


I slutet av ät-ur-skåpen-perioden så går det faktiskt att göra pytt eller gryta/soppa av de mest udda saker, även om de här två länkarna inte innehåller några konstigheter. Men klurar man lite och är beredd på smaksensationer så kan det ju sluta med att man uppfinner årets recept.


När jag lagar mat händer det ofta att jag tar ”extra allt” som en vana i ryggmärgen från tiden då min son bodde hemma och både han och sambon skulle rensa faten ner i sina matlådor till lunch dagen efter.

Jag vet inte hur många gånger jag nu förtiden råkar göra en gratäng som räcker till åtta pers när det egentligen räcker med knappt hälften. Här finns alltså alltid lunchlådor i frysen för sambon att ta med. Allt är inte gott att värma i mikron efter att man fryst det men sådant kan man värma på spisen eller i ugnen på helgen när man behöver en snabblunch.


Jag är ändå ganska duktig (i mitt tycke) för jag fryser in även smårester. Eftersom jag är hemma på dagarna går det faktiskt bra att plocka fram två små rester ur frysen. Två-rätters en tisdag lunch är inte fel. En liten kopp soppa och en assiett fiskgratäng blir lagom med en grönsak till.



Och sänkt temperaturen i kylen!

Jag har länge haft +4 på flera av hyllorna i min kyl. Mjölken blir godare och håller upp mot någon vecka efter bäst-före-datum.  Ja, allt håller längre med lägre temp. Fast man får hålla lite koll på vilka hyllor som är riktigt kalla och vilka som är mindre kalla så man slipper frusna grönsaker och stenhårt Bregott.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards