Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2010

Kantareller man förväller - hur man gör

Av Lena - 19 augusti 2010 13:37

Vi har ju flyttat till, för oss, outforskade kantarellskogar. Hur svårt kan det vara? Mycket!

Vilken granne talar om vart du kan hitta dem? Ingen! Det där är hemligheter man i hemlighet testamenterar till sina barn OM det utlovar och svär evigt tysthetslöfte, det vet ju alla!


Vi har letat åt alla håll, med Falun i navet, men bara hittat enstaka. Ett par ställen som har haft ett par liter har vi hittat men inte mer. Ända tills i förrgår. Kantarellskogen! DEN kantarellskogen!

Sambon kom på att det fanns en väg ut ur Falun och vidare ut i dalarnas län som vi ännu inte provat, åk (för) länge (med dyr bensin), kliv ur bilen, gå 50 meter, och där, där, där och där! Där var pytteanlag på alla möjliga ställen!

Vi fick med oss 1 liter av dem som inte var så små, de minsta lämnade vi för tillväxt. Nu ska vi bara ha tur också! Jag menar, vi är ju inte de enda som hittat dit. Det finns säkert flera hundra personer som årligen åker dit och plockar. Det gäller bara att komma dagen före dem. Ha! Nåja, det finns kantareller på ICA också.


Rensa och förvälla kantareller (sommarvarianten, den gula vanliga)


kantareller

kniv

borste

god syn

gryta

slev

vatten

salt

plastpåsar

frys


Om kantarellerna är lite blöta så mår de inte dåligt av att ligga utbredda över natten på en tidning. De blir lättare att rensa då.

Borsta försiktigt av kantarellerna efter att du skurit av det smutsiga på foten. Man sköljer inte kantareller om man kan få dem rena på annat sätt!

Om du först borstar av uppe på hatten och sedan slår lätt med borsten/kniven ovanpå hatten så ramlar mycket av skräpet av från skivorna som sitter under hatten. Resten borstar du bort.

När du tittar under den avskurna foten och ser små hål så kan det vara små maskar. Skär då ett snitt till eller halvera svampen för att se hur illa de är. Ta bort det som är rätt illa.


Dela de största. Lägg kantarellerna i en gryta, häll i en bottenskyla vatten (inte nödvändigt, lite extra om de är väldigt torra) och pudra över helt lite salt.

Sätt på plattan och vänta tills det börjar sjuda. Slå ner värmen till medel eller högre (det ska sjuda men inte koka) och rör om då och då så understa svampen kommer överst.

När vätskan från svampen trängt ut och sedan börjar minska så tar du svampen av plattan och kyler den.

Frys in, med spadet, i portionsförpackningar.


Läs också:


Stuvade kantareller


Smörstekta kantareller


Sås på Karl-Johan eller trattkantareller som är torkade


Trattkantareller torkar man och om detta och annat svampigt kan du läsa allt intressant om här av Peter Jägerbro, hos Taffel!


  


   En liter rensad svamp gav 3 dl förvälld


Oumbärligt: svamparnas smakkamrater!

 
 
Majsan

Majsan

19 augusti 2010 22:10

Det finns inte särskilt mycket kantareller i Sörmlandsskogarna heller, Jonas var ute och kämpade i flera timmar för nån ynka liter. Men skam den som ger sej, vi får nog kolla i helgen oxå.
Hoppas ni har bättre kantarellflax!

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

19 augusti 2010 22:18

Idag blev det 2 liter på en halvtimme och det var jobbigt! Mossbeklädda stenblock klättrade vi över men jag kan gå genom eld för kantisar så de va en baggis. Skit i diskbråcken! ;)
Och du - det är på gång!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards