Direktlänk till inlägg 24 december 2010
Julafton infinner sig i morgon vare sig vi vill det eller inte. Jul är det och den väller över oss. De flesta matbloggare har fyllt varje inlägg med frestande frestelser och gott godis och den ena bilden är vackrare än den andra! Julkalendrar finns på varje matblogg värd namnet och ve den matbloggare som inte hyllat julmaten till fullo och lagt ut en massa recept som får varje julälskare att dregla!
Ve mig! Jag har inte ens eller knappt bloggat om mat eller alls. Jag har fortfarande flyttlådor som är ouppackade och nya draperi som jag inte tvättat och därmed krympt så jag vet hur högt jag (sambon) ska borra fast skenan. Och? Glad ändå!
Jag har gjort mitt nu. Vi skulle välja tre rätter var, förutom skinkan, och det har vi gjort. Vi är ju bara två så det behövs inte så mycket. Skinkan blir som både sambon och jag vill och det stavas torr som förr! Alla numera vill ha en saftig julskinka men det sparar jag till skinksteken på söndagar. Jag kör skinkan tills den är 75° men sedan stiger den till 80 när den efterkokar. Det är så både jag och sambon vill ha den. Som innan alla kom på att man skulle ha en ”saftig” julskinka.
Jag har gjort Janssons frestelse enligt konstens alla (mina) regler och jag har köpt nötter att knäppa! Ingen sillsallad eller ugnsomelett för det valde vi bort. Vi fick ju bara ta tre rätter var förutom julskinkan.
Att vara matbloggare gör att man får lite smakprover av olika företag och det är ju kul. Att inte bo i Stockholmsområdet betyder att man inte får av Ridderheim vilket alla andra matbloggare får. Är det bra eller dåligt? Jag får rätt många produktprover men är lite avundsjuk på dem som får från dem. Ja, ja, jag får så jag klarar mig. Glad ändå!
Vi har ingen gran! Vår lägenhet rymmer inte en. Jo, en pytte plastgran om är 60 cm hög! Ingen granbarrsdoft men ett vackert ljus. Saknar riktig gran. Glad ändå!
Vi firar inte jul med några andra än oss. Jag tvingade sambon att gå med på att vi skulle köpa oss varsin julklapp ”bara för att” för max hundra kronor. Man ska öppna åtminstone ett paket var på julafton! Att min dotter råkade köpa och skicka paket blev bara bonus. Att vi även fick varsitt paket från min sambos mormor blev extrabonus.
Sitter och lyssnar på Jan Malmsjö och hans julskiva. Som har blivit en favorit och tradition även hos mina älskade barn. Lycka!
Själv går jag nu och tar ut en ”plastkorv ” med Harplingekål som ska tina långsamt i kylen. I morgon lagar jag Halländsk långkål av den. JätteGlad!
Julmaten för oss:
Julskinka (läs ovan om hur man får till den som man ska)
Prinskorv (fick bli från Lidl, Guldgrytan)
Rödkål (Felix på burk)
Ägghalvor
LissEllas senap (söt och stark)
Jag länkar till alla produkter jag hittar länkar till. Priser? Jag har kastat kvittona dessvärre. Omdöme kommer när vi ätit upp maten.
GOD JUL ÖNSKAR ALMA MATER!
till just dig!
Skinkan!
Apelsinen med nejlikan i!
Kvällens sista: Kantarellstuvning till varma mackor!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...