Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 6 mars 2011 17:13

Råkade på ett inlägg hos Lagers tabberas och jag blev inte förvånad.

Och nu måste jag få säga vad jag tycker! Om City Gross alltså!


Jag har skrivit om dem förr och inte har de blivit bättre på annat jag reagerat på där även om jag inte köpt kotletter från dem nyss så därom vet jag intet. Fick för övrig inget svar när jag mailade ”ansvarige”, alltså han som kommenterade mitt inlägg jag hänvisar till ovan, angående de uselt styckade kotletterna och frågade om han följt upp det. Eller, han svarade att han skulle återkomma på måndag från sin ”jobbmail”. Jag mailade adressen som stod på deras företags sida och kunde väl inte ens i min vildaste fantasi drömma om att han hade sin ”hem”-mail där. Han sa att han skulle prata med ansvarige för köttdisken och höra av sig till mig med sedan var det tyst. Lever han?


Närodlat, lokalproducerat och tillsatsfritt är ledorden många eftersträvar men hos City Gross är det ofta mycket snack och liten verkstad. Deras Milko-sortiment är en sorglig syn, Arla regerar, och om man läser innehållsförteckningen på vissa röror de säljer i manuella fiskdisken så får man hicka. De lyckas pricka in nästan varenda E-nummer man KAN ha i en röra. I alla fall i skagenröran vi tänkt köpa. Fast, å andra sidan har de ingen ”Äkta Vara”-skylt just över fiskdisken.


Skyltarna med ”Äkta vara” är det de använder för att locka folk till butiken men en del övrigt i sortimentet får man passa sig för och verkligen lästa det finstilta. Att hitta en burk kokosmjölk som det är mest kokosmjölk och inte bara stabilisering och annan skit i är svårt. Då får du gå till en annan butik.


Ska du köpa dagsgammal formfranska att ha som t.ex panering ska du handla hos dem!. Sambon, som inte alltid tänker på datumet på brödet, har alltför många gånger droppat vitt bröd bakat för nästan en vecka sedan i kundvagnen. Tar man inte bort sådant från hyllorna? Att grovt bröd ofta blir bättre efter några dagar är en sak men vitt bröd? Att ha vit formfranska liggande i hyllan en hel vecka borde vara böter på! Hade det hänt ett par gånger hade det varit en sak men när man märker att det hör till tingens ordning så är det inte ok. Detta gäller så klart inte bara den vita formfranskan utan även annat bröd. Läs datumet på brödet när du handlar där. Annars bakar de sitt bröd själva och det är ju bra.


  

Av Lena - 6 mars 2011 01:00

Det damp ner en kartong i brevlådan! Eller, nej, jag fick så klart pasa (Västgötskt uttryck för ”dra” eller ”gå” eller ”sticka iväg”) mig iväg till posten utlämningsställe och hämta ut eländet. Döm om min förvåning och glada min när det visar sig att kartongen innehåller avokadoolja. Jippi!!! Vad säger man? Jo, att man blir skitglad! Tack Olivado! För dig som undrar så fick jag ett gratisprov som jag inte måste blogga om!


Läste mig tlll i bladet som följde med:

Olivado avokadoolja finns i Sverige sedan 2010. Det är en premie, extra virgin, kallpressad olja som utvinns ur avokado. Helt utan tillsatser.

Varje flaska på 250 ml innehåller olja från 20 avokado som har fått mogna i solen.

Oljan tål en upphettning på 225° (vanlig olivolja tål 190 °) så den är väldigt lämplig att använda till grill och wok.


Hälsofördelar med avokadoolja enligt Olivado:

Störst andel enkelomättat fett av oljorna. Sänker kolesterolet och minskar då risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Rik på viktiga näringsämnen, antioxidanter och vitaminer. Rik på vitamin E.

Avokadoolja tar upp bra med Betakarotin, ämnet som hjälper till att sänka kolesterolet.

Innehåller höga halter av alfa- och betakaroten som skyddar mot hjärtsjukdomar och cancer.

Bra källa av lutein som skyddar mot macular degeneration och blindhet.


Efter att jag har provat:

Den rena avokadooljan har en friskt nötig smak. Mycket god! Passar så klart att steka i med främst i en dressing. Maten man steker får en lätt grön ton men vad gör det?

God på en bit vitt bröd eller att ringla över grönsaker.


Avokadooljan med ”zest” passar bra i dressing och till grönsaker men är (troligen) också god att steka en fiskbit i.

Att bara smaka oljan med zest i, rakt i munnen, ger en fräsch citruskick med aningens nötighet. Gott!


Båda oljorna är mycket goda även bara på en brödbit! Mums!


Vi i testköket (jag och sambon och ibland någon mer eller flera) gillar och ger tummen upp och en hel bisvärm! Ja, alla andra ska ju ge getingar och plus och vad det nu är.


I Sverige finns oljan på Coop och ICA. En flaska på 250 ml kostar ca 71,50.

Värt pengarna? Ja!

Kommer att köpa? Tror minsann det!


Testköket testar!   

Av Lena - 4 mars 2011 14:03

Fredag:

Middag hos min dotter


Lördag:

Något enkelt. Ost & vin blev det


Söndag:

Fisk med misslyckad smörsås blev det


Trevlig helg!



Av Lena - 3 mars 2011 19:01

Inspiration, lust, självförtroende, vilja, matglädje, idérikdom och tankeförmåga. Det är vad som fattas mig.

Att stå och stirra in i kylen och inte veta. Öppna frysen och veta ännu mindre.

Kanske försvann det i flytten? Eller när jag körde frystömning? Eller är det för att jag försökt minska på grädde och smör (= hjärtinfarkt) i maten? Eller för att jag kom till en gräns då jag kände att jag behövde höja maten en nivå men inte hade orken/tiden? Har jag gjort för många béchamelsåser och stuvningar? Ett tag gjorde jag något med redning 5 dagar i veckan!

Har heller inte hoppat runt och läst matbloggar så mycket. Blev bara avundsjuk över vad alla orkar och har lust och har tid och råd och … och … trött.


Att handla mat är inte heller kul. De riktigt bra råvarorna är för dyra och de billigare vill jag inte ha. Vart hitta bra köttfärs? Alla utom City Gross har färs som är packad i skyddande atmosfär och de smakar ingenting. City Gross har färs de maler själva med de senaste två gångerna jag storhandlat där har färsrätterna haft en syrlig smak. Vad har hänt?


Det har varit lite mycket egentligen! Flytten blev värre, och jobbet med den mer långdraget, än jag trodde. Tjutet i öronen gör mig smått galen. Är yr i mössan periodvis. Balansen vill sig liksom inte. Inte ser jag så bra heller utan måste nästan ha förstoringsglas när jag ska läsa innehållsförteckningar. Tjutet och synen (och att jag bet av en bit av en kindtand) gör mig trött, nere och less.


Inte kan jag fota något heller. Nya mobilen är mycket användarovänlig. Plus att maten oftast är försent tillagad så jag hinner inte fota den om vi ska hinna äta den innan nästa punkt på dagordningen. Av den orsaken är den till och med dåligt kryddad ibland, hinner inte smaka av som jag borde, och det gör ju ingenting bättre!


Och så tror jag att jag är trött på min egen mat!


Nu ska jag ta en promenad och på hemvägen ska jag köpa en rödlök!

Av Lena - 1 mars 2011 10:07

Spottlåv då! Suck! Lunch ska serveras i tid varje dag. Jaja, jag får stå ut. Sambons son är här den här veckan så jag är tvungen att sköta mig. Kanske är det på tiden att jag äter regelbundet.


Måndag:

Köttfärssås utan krusiduller serverat med  råris


Tisdag:

Sellerisoppa


Onsdag:

Bruna bönor med fläsk


Torsdag:

Plättar med sylt


Bästa lunchen var stekt strömmingsflundra med potmos!

Av Lena - 28 februari 2011 00:08

Det är löjligt enkelt och så himla gott!


Man tar så mycket av varje som man vill. Man strimlar allt. Man har potatis överst och underst i den smorda formen. Grädda tills det är klart. Strö då över ost och ströbröd och grädda lite till. Ät med en sallad.


Alltså:

mjölig potatis

kassler

gul lök

purjolök

vitlök

grön paprika

salt

nymalen svartpeppar

grädde

ost

ströbröd


Detta var vår söndagsmiddag och jag längtar tills i morgon för då får jag rester av detta till lunch!


Trevlig vecka!


  

  

Av Lena - 27 februari 2011 23:48

… och annat ljust bröd! Jag har fått en ny favvo! 

Har fått förmånen att bli medlem i Pågens brödpanel och fick några brödnyheter på posten. Tänk – jag som älskar mackor!


Först ut som jag tuggat i mig är deras ”Lant”.


    

Bilden är lånad eftersom jag inte får till det med mina egna bilder


Det finstilta:

Vetemjöl, vatten, durumvete (15%) (siktat och fullkorn*), fullkornsrågmjöl*, surdeg (4%) på vete och fullkornsråg*, vetegluten, jäst, kallpressad rapsolja (1,6%), förjäst vetemjöl, salt och malt av korn.

*Fullkornsinnehåll: 20%, motsvarande 28% av torrvikten.


Vi (sambon å ja) tyckte mycket om brödet. Både konsisten (lagom tuggmotstånd och saftigt) och smak var bra! Det passar utmärkt att använda istället för tråkig formfranska. Rostat på morgonen eller med en god ost till soppan. Ska jag säga 4 av 5? Att Pågen inte längre har annat än riktiga grejer i sig har jag vetat länge och det är en av orsakerna till att jag gärna är ”panelhöna”.


Det funkade även bra att vitlöksraspa, tärna och rosta i olja för att ha i salladen!

Att brödet har en väldigt god brun skorpa på ovansidan sitter inte fel! Sa jag att jag var nöjd?

Minuset för min del är att det inte är färdigskivat och får nu återigen skriva upp en skärmaskin på önskelistan!

Av Lena - 27 februari 2011 02:57

Man får vara glad att man blev som man blev när man inte blev som man skulle! All mat är baserad på tillfälligheter och stundens ingivelse!


Fredagen:

Uteätardags (säger sen)


Lördag:

Räksallad

& sen

Tacos


Söndag:

samma gamla gratäng med kassler


Vinterskrud från mitt balkongfönster

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards