Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 17 maj 2012 17:33

På vår bröllopsresa till Tallin så gick vi
runt överallt, tittade in på många ställen, drack något på flera och åt på en
hel del. Vissa ställen vi besökte går vi aldrig mer till men ett par återkom vi
till flera gånger under påskhelgen. Vi uppehöll oss hela tiden (vid måltiderna)
i gamla stan och då mest på och runt torget. Vad du än gör när du är ute så
glöm inte 10 % i dricks! Det förväntas och det ska mycket till för att skippa
det. Vi lät bara bli två gånger. Vi har inte kvar alla kvitton men några och
det är kul att efteråt se vad maten kostade.


Det blev myyyycket text att skriva så jag får
visst dela upp det i olika inlägg. Annars finns det risk för att scrollen på
din mus blir utsliten!


Turg

Jag börjar med en av de mer negativa
upplevelserna. Vi ville ha en billig snabblunch en av dagarna. Vi hade då varit
i Tallinn ett par dagar och ätit rätt bra så vi tänkte italiensk pizza och
tänkte dela en och tänkte ett glas rött.

Vi gick till ett ställe som heter Turg.

Länken till stället funkar inte men stället
finns! Den ligger på en av smågatorna som går till/från torget i gamla stan och
då snett mitt emot Molly Malones som är en irländsk pub (där vi hoppade in ett par gånger).  

Mer om Molly senare.


Vi beställde en Mafioso och en halv karaff av
huset röda. Vi skulle ju äta billigt så vi ville inte lägga massor på vinet.
"Husets" brukar ju ändå vara ett hyfsat allroundvin.

Detta är första gången jag skickar ut ett vin
och då har jag ändå druckit "husets" många gånger. Det var ren
vinäger och magsäcken drog ihop sig i kramp efter en liten klunk.

Jag må vara kaxig annars men nu kunde jag inte
utan sa bara till servitrisen att vi inte kunde dricka vinet utan ville köpa varsin
öl istället. Hon blev aningens upprörd och började förklara att hon var tvungen
att ta betalt ändå. Jag förklarade att vi inte bett om det utan bara ville köpa
en öl var och att vi självklart skulle betala för vinet.

Så, köp inte husets vin där men ät gärna
pizza. Den var ok. Ingen wow-upplevelse men - god!

Pizzan kostade 10,70 euro

Husets vin, 50 cl, 13,50 euro

Två öl, 6,9 euro

När vi skulle betala så drog hon faktiskt 10 %
på notan så vinet kostade oss bara ca 100 kronor.


 

Troika

Ett riktigt bra ställe som vi fått fina matminnen
från är den ryska restaurangen Troika!




Varje bord hade denna uppsättning.

 Vi trodde det var snacks men efter att maken bitit i en ring så vet vi att det inte var så.

Det var servettringar såg vi sedan! 

 


Förra gången vi var i Tallinn (i somras) så
såg vi inte ens stället. Det är ju fullt med restauranger runt hela torget och
lätt att missa. Nu slank vi in för en kopp kaffe (och kanske en whisky så där
mitt på dan?). Stället var jättemysigt och när jag kollade menyn hade de Borsjtj , alltså rödbetssoppa,
där. En rysk klassiker man bara måste prova när man hittar en rysk restaurang.


Vi gick alltså dit för lunch nästa dag och
beställde självklart en liten vodka till soppan. Trevlig lokal, trevlig
personal och soppan var rent gudomlig! Både min man och jag var lite skeptiska
(som man är när man inte vet) men soppan var verkligen kanon! 5,30 euro.

Ja, vodkan var ovanligt god den med, serverad
i isade småglas.

Servitören hällde upp vodkan i stråle från
ovan, typ en halvmeter upp. Efteråt har jag fattat (vi beställde små vodka) att
ju större vodka man beställde ju högre upp hällde de från. Skulle beställt en
hela! Snacka om att de fått gjort hål i taket för att hälla!


Nåja. Lurade blev vi säkert! Man måste nog be
om vin/spritlistan för att beställa vodka där (sägs det på nätet). Vi sa bara
"en liten vodka" och fick den billigaste men kanske vi fick betala
turistpris. *skål!*


 

Menyn innehöll inte bara rödbetssoppa utan
även en "typisk rysk specialitet" som det stod. En soppa med sju
olika sorter kött i och efter att ha ätit deras rödbetssoppa så kände vi att vi
måste prova! Finns inte på onlinemenyn.


 

Dagen efter går vi dit och beställer den ryska
specialsoppan men efter rödbetssoppan, som var så härligt god, så ligger den i
lä! Även fast vi tog vodka till! Soppan är inte hemskt mustig och de sju
sorternas kött märks inte mycket av. Några småtärningar kött här och där.

Seljanka (som den heter), kostade 5,30 euro
styck. Inte mycket att gnälla över!


Fast, vi gillar verkligen stället och spanar
återigen på menyn. Minsann (såklart) har de inte Stroganoff! Biff Stroganoff! Vi
kommer att gå dit EN GÅNG TILL! Finns det en riktig rysk restaurang så äter man
ju Stroganoff! Punkt!


Vi piffar upp oss dagen efter och stegar in på
Troika och hittar ett ledigt bord i en nästan full lokal. Har bestämt oss för
att kosta på eftersom det ändå är middag och är rimliga priser. Alltså ska vi
ha förrätt. Jo, de har vitlöksbröd. Det har vi varit sugna på länge så vi
beställer (tack och lov för min snålhet) en portion att dela på två. Och varsin
vodka så klart.

In kommer vitlöksbrödet och ... det är två
skivor rostat mörkt bröd (?), picklade grönsaker, saltgurka och något slags vita
rullar. Min man tror rullarna är ost och stoppar in en hel i munnen. Det är
SPÄCK! Rent späck. Å så mådde han illa dårå. Inget på tallriken smakade vitlök.
Nåja, jag åt lite men gott var inget av det och aldrig mer vitlöksbröd i
Tallinn!


 

Strax därpå uppenbarar sig Stroganoffen
serverad med ris, bröd och grönsaker. Dryck; vodka och öl, så klart!
Stroganoffen är gjord på nötkött och jättegod men makens ord "din är godare
Lena" glömmer jag aldrig. Jag åt faktiskt upp nästan allt medan maken åt
halva. Jag är ju inte, som han är, bortskämd med restaurangmat. Även om min
Stroganoff (faktiskt) är godare så är det gott att äta det någon annan lagat.  


Jag ÄR nöjdare än jag ser ut! Mycket gott!
 

Servitören vid detta tillfälle var både söt och
trevlig men rätt nonchalant. Tror han hade tittat på för många amerikanska
filmer och utstötte hela tiden ord som "sure", "no problem"
(när vi beställde) och "be my guest" med amerikanskt uttal samtidigt
som han aldrig tittade på oss utan lät blicken svepa över lokalen. Är övertygad
om att han jobbade där mellan alla sina statistroller!


Biff Stroganoff kostade 14,80 euro styck.
(Dyrt för att vara Tallinn men så var det ju "finmat" ju.)

Vodkan vi drack kostade 3,20 euro styck och
var på 4 cl.

Ok toalett.


Vi kommer absolut att återvända till Troika
vid vår nästa resa till Tallin!



Av Lena - 17 maj 2012 17:18

Ja det är ju så att det blev så mycket mat över efter helgen
som var att vi har ägnat oss åt återvinning. "Släng inte maten" är ett måtto där jag håller fanan högt!

 Minsta hög med lökhack åker i frysen och samma men urskröpet ur tomater. Spara, frys, tina, använd.


Alltså så blev det ingen matsedel för min del under veckan
men ... nu är det ju helg och maten (resterna) är slut.


Idag, torsdag, åt vi korv med bröd. Maken var glad men inte
jag.


Fredag

Ska fixa en klassiker jag aldrig provat men vet att alla
andra har provat. Kammussla (pilgrimsmussla?) med blomkålsmos och knaprigt
bacon.

Sedan käkar vi musslor i vitlök. Typ fast med massor med vitlök!


Lördag

Maken kräver Tacos som jag inte vill ha men ... vad gör man inte?
Grrrrr


Söndag

Ja, här kör vi med älskade klassiker utan knorr eller tvist.

Schnitzel med tillbehör. Punkt. Kul? Nä! Gott? Ja!


    

Av Lena - 17 maj 2012 16:50

Bättre sent än inte alls. Måste lägga ut matsedeln på
bloggen så jag har den för jag vill inte glömma vissa recept. Note to miself ;)

Glöm de felaktiga radbrytningarna. Bloggplatsens fel som jag inte kan göra något åt.




Måndag

Isterband med stuvad blomkål från boken "Älska
lokalt"
, med mat från Dala-Husby i Dalarna.

Innebär helt enkelt att göra en vitsås, koka blomkål och
morötter al dente. Steka isterbanden och där ha i morötterna på slutet att
steka med. Servera med Liss-Ellas senap!


Tisdag

Fiskgratäng med räksås


Onsdag

Korvstroganoff med smak av pepparrot och dill från
"Toms tips" av Tom Sjöstedt

Recept kommer. Mycket gott!



Torsdag

Min egna bästa Minestronesoppa



Fredag

*minneslucka* Kommer faktiskt inte ihåg nu en vecka efter.
Hm! Det var i alla fall mat. God? Självklart!


Lördag

Sallad med grekiska smaker till lunch. Alltid lika god! Serveras med bra bröd så klart!


Grillade karréskivor med Harrans potatiskaka (mycket god) och majskolvar och
enkel men jättegod tomatsallad. Potatiskakan var ännu godare som uppvärmd resträtt ett par dagar senare.



Söndag

Bästa Kålpuddingen




Av Lena - 11 maj 2012 13:30

Äntligen har jag fått fixat så mitt domännamn funkar. Det hara bara inte blivit av förrän nu men så kan det vara.

www.almamater.se


Bloggplatsen har varit väldigt dåliga på att svara på mail en längre (lååång) tid (jag har haft lite synpunkter på saker och ting) men i detta ärende har de svarat snabbt som ögat och det tackar man för.


Binero

Nu gör jag reklam! Tack Binero för bra support av trevlig personal. (Hej Sara :))

Proffsigt,, glatt, trevligt och personligt har jag blivit bemött och det med blixtens hastighet. Bra webbhotell det där!



 

Av Lena - 4 maj 2012 13:56

Man måste ju börja om igen om man nu har slutat. Det ska bli
ordning på torpet med matsedlar och stapelvaror. Det där med matsedlar har jag inte
haft ork till på läng ty livet har tagit andra vägar än ordning och reda. Men
nu så .... jäklar vad jag ska!




Fredag:

Fläskkött med potatiskaka


Lördag:

Ostfyllda färsbiffar med tillbehör à la stundens ingivelse


Dela upp färs i lika platta rundlar. Peppra ur kvarn på alla, både vit- och svartpeppar. Lägg riven ost på hälften. Lägg ihop och se till att de sluter tätt. Salta på båda sidor vid stekning. Stek i smör.

 

Söndag:

Sjömansbiff




 

Av Lena - 20 april 2012 00:31

Foto: © UNICEF/Asselin  

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.


Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.


Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Av Lena - 19 april 2012 22:41

Ursäkta radbrytningarna men jag kan inget göra och Bloggplatsen vill inte åtgärda.


Vi beställde resan veckan före påsk och
beslutade oss då för att gifta oss före.


Vi beställde en paketresa från Ving med flyg, rum och frukost inalles 8 800 kronor vilket
inkluderade avbeställningsskydd om någon skulle bli sjuk.

Bokningen gjordes utan att vi egentligen
kollade särskilt noga (recensioner på nätet läste vi inte före)

utan vi såg mest bilder som hotellet visade upp. Hotellet, Olevi Residents

verkade bra. Det ligger bara 5 minuter från torget i gamla stan där vi ville
uppehålla oss.



Bromma flygplats

Incheckningen på Bromma gick bra efter att
första chocken lagt sig. 240 kronor per dygn på långtidsparkeringen! Jösses! Summan
blev 1 250 när vi skulle lösa ut oss.

Vi köpte kaffe och ostfralla under tiden vi
väntade men sedan gick allt av bara farten. Flyget tar inte lång tid men vi
hann med att somna och det gjorde att vi orkade med första dagen i Tallinn.


Ett observandum: Ingen sa något om bagaget på
Bromma men när vi skulle lämna resväskorna i Tallinn på hemvägen var vi tvungna
att betala 200 kronor per väska för att få hem dem. Damen i incheckningen
visade på våra papper att det stod 0 bagage! Jag trodde det var en bokstav för
när vi bokade hittade vi ingen ruta att kryssa om att vi ville ha varsin väska
med oss. Fan!



Olevi Residents

Vi anlände till hotellet med taxi vid
10-tiden. Vi får då veta att vi inte kan checka in förrän klockan 14.00 Ok. Vi
får lov att lämna våra väskor i en alkov på hotellet och ger oss ut på stan. Vi
är både trötta och hungriga men kan inte bestämma oss för vart vi ska äta och i
solen med snålblåst landar vi på en uteservering där vi intar flytande närings-
och uppiggningsdryck man kallar Irish Coffee. Maken tar två.

Nu är vi redo för att hitta mat!



Vi kollar runt lite och bestämmer oss för ett
ställe där man kliver rakt ner i avgrunden för den ligger i en källare. Vi
fastnar där för en tomatsoppa som kostar 2 euro och en svampsoppa för 3 euro!
Euron ligger då på 9 kronor men för enkelhetens skull räknar vi hela tiden med
en tia per euro. Billigt är det hur som helst.

Vi dimper ner i en soffa och beställer. Maten
tar inte särskilt lång tid men brödet till landar före. Trekanter av
formfranska. Ja, vad kan man vänta sig för det priset? Vi tar rött vin till och
det kostar 3 soppor, alltså ca 60 kronor glaset.

Sopporna anländer och jösses vad de är mustiga
och goda! Vi äter, doppar brödet i soppan och njuter. Hungriga. Maken äter så
klart upp snabbare än mig. Vips så är hans tallrik borttagen av servitrisen!
Jag tycker att alla tallrikar ska stå tills alla ätit klart så man inte känner
sig ensam. Jag fortsätter att äta min soppa undertiden jag ser att servitrisen
går förbi ett antal gånger och spanar ner i min tallrik. Hon väntar helt klart
på att jag ska äta upp. Lokalen rymmer ca 30-40 platser och vi är ett av tre
sällskap och det finns säkert 30 tomma platser runt oss. Vad väntar hon på? Det
är ju inte direkt någon kö. Så fort jag skrapat ur sista soppan ur min tallrik
så rycks den ur min hand. Bokstavligen! Ja, äter man billigt så ska man inte uppta
en plats i onödan!

Vi gick inte dit fler gånger.


Nu var klockan dags för incheckning på
hotellet.

En av de "roligare" upptäckter man
kan göra är att på Vings sida står det att hotellet har 3 våningar. Vi hamnade
på 5:e våning men det fanns faktiskt 7 våningar. Ingen hiss!

Vi blev visade till rummet av en äldre man i fin
röd uniform som tog våra resväskor och började knata trappa efter trappa. Han
gav upp efter ett par och gav ena väskan till min man.


P.S Inlägger här om "undvik denna plats" såg vi ett par råka ut för. Deras bokade rum "fanns" inte så de var tvugna att ge sig ut på stan och leta.





Han visade innergården på vägen upp, där man
fick röka (you can smoke there), som så klart låg på bottenvåningen bara för
att jag skulle få träna benmusklerna. Där låg även frukostmatsalen. Jag räknade
trappstegen men har glömt hur många de var. Mååånga! Jag filmade faktiskt.



Väl på rummet upptäcker vi att det är hyfsat
stort och har både fönster och egen dusch. Efter vad vi läst om vad andra fått
så blev vi glatt överraskade. Vi hade även en garderob vilket inte heller finns
i alla rum.

Vi dimper ner på sängen och somnar som
stockar.


Middag ute och lite ut och in på olika krogar
och butiker. Det är rätt kallt så vi är inte utomhus så mycket.



Vi går till hotellet rätt tidigt eftersom vi
är trötta. Vi inser att vi inte kan sova med bara varsin huvudkudde så jag
beger mig ner till bottenvåningen för att fråga efter varsin till. Det sitter
en yngre tjej i receptionen och jag ursäktar mig och frågar och det möjligen
finns någon möjlighet att få varsin kudde till. Ursäkta, förlåt och please!?! Tjejen
suckar ljudligt, ser skitsur ut, kollar på dataskärmen och knappar på
tangentbordet, tar omständigt på sig sina skor och ber mig vänta. Hon är
tillbaks efter ett par minuter med två kuddar. Och då får jag en utskällning på
ett sätt som är så nedlåtande och förödmjukande att jag börjar stamma. Hon
förklarar tre gånger att jag, NÄSTA gång på ett ANNAT hotell, ska tänka mig för
och be om extra saker INNAN städpersonalen gått hem!!!! Hennes min var
obetalbar men det var säkert min också.



På morgonen är det frukost mellan 08-11 över
helgen. När vi kommer ner dit vid 10-tiden är vi ensamma i matsalen. Vi inser
att allt står framme de tre timmar frukosten varar och inga kylda fat är under
pålägg eller annat. Vi tar varsitt ägg, fanns 4- och 8-minuters. Kokningen är
det inget fel på men de är kallare än mjölken.

Påläggen är tre sorter plus grönsaker på ett
fat. Plastig, färdigskivad ost, rökt skinka (samma som de har billigt i
storpack här på Willys som heter Eldorado) samt salami. Det finns röror,
yoghurt, standardmjölk samt keso och sylter. Tror det fanns flingor med.

Fyra varmrätter i sådana där plåthistorier med
fällbart lock. Det är ugnsomelett som är ok, små hotdogs som bara är värmda och
inte stekta (läskiga för våra smaklökar) samt ris och stekt potatis. Vi smakar
på det varma första morgonen men sedan får det vara för vår del.

Det tråkiga var att brödet är sådan man kan
köpa i storpack på stormarknader men trösten var att det fanns en gammal
brödrost för två skivor. Det tog ca 5 minuter att rosta två skivor. Under tiden
lade jag två kokta ägg i kaffekoppar och hällde på hett tevatten. Efter några
minuter var äggen lite tempererade och riktigt bra.

En morgon fanns inga äggkoppar och när jag bad
om det (leende med "sorry" och "please") så letar
frukostvärdinnan fram en hög som hon nästan kastar på bordet.

En annan morgon fanns ingen mjölk och när jag
frågade om det fanns mer (leende med "sorry" och "please") sa
hon "no", drog ner mungiporna och gick. Vi hade ju lärt oss att man
inte pratar med personalen men man måste väl få fråga när något fattas som
brukar finnas?

I stället för juice fanns det röd och gul
saft. Det trodde jag var omodernt?

Det bästa på frukostbuffén var fatet med fina
grönsaker. Vi fotade inget vid frukost för vi kände oss bara obekväma och ville
gå vidare. Förresten fotade jag nästan ingen mat på resan. Jag åt och njöt
istället.


Hotellet hade en egen restaurang där de bland
annat serverade vildsvin på Tallinn-vis, som jag först var lite sugen på. Efter
att ha erfarit hur de skötte frukosten bestämde vi oss för att aldrig äta middag
där.


Rummet ja. Det var fint inrett och ljust. Tack
och lov gick det att öppna fönstret och tack och lov hade vi ingen morgonsol
för det fanns ingen persienn eller rullgardin.

Ett litet kylskåp med minibar fanns det till
vår glädje och förvåning. Inte för att vi drack något ur den (dyrt) men vi
kunde ha vatten där på kylning och även lite ost som vi köpt ihop med vin.


På ytan såg det städat ut men ack vad sunkigt
och skitigt det var när man tittade närmare. Bruna stänkfläckar på väggarna
runt handfat och toastol. Heltäckningsmattan var så skitig att jag var
jätteförsiktig så jag inte tappade några kläder där. Detta betecknar hela
hotellet. Man städar med hartassen och hoppas gästerna är blinda eller närsynta.


Vi skötte oss själva hela tiden utom efter
halva tiden då vi ville ha nya handdukar. Vi skyltade på dörren att vi ville ha
rummet städat. Tja, vad säger man? Inte dammsög de i alla fall. Torkade av
handfatet och bytte handdukar och satte in en toarulle. Och bäddade.

På rummet fanns endast två dricksglas men
eftersom vi ville dricka både vatten och vin så köpte vi två glas rött nere i
restaurangen och tog med oss glasen upp på rummet. Det fanns ett minikassaskåp
i garderoben och där låste vi in våra vinglas när vi gick på stan, så
städerskan inte skulle ta dem om hon råkade förirra sig in på vårt rum när vi
var borta.



Utsikt från fönstret!  

   

   



En annan sak att nämna är att varje våning
hade övervakningskameror. Även om man inte gör annat än just bara går i
trapporna så känner man sig iakttagen. En kväll, efter lite vin på krogen före,
så ställde jag mig och vinkade in i varje kamera på varje våning när jag skulle
ner och röka. Och log in i kameran med alla mungipor :D

Jag hade ju sett att tjejen i receptionen hade
en skärm full av rutor där alla kameror visade vad som hände. Hennes jobb var
tydligen att sitta och glo där. Kul? Nä! Hoppas hon såg mig så det hände något
kul i tv-rutorna åtminstone en kväll.

Dessutom undrar jag vad kamerorna skulle vara
bra för. Det fanns en massa prylar som såg gamla ut men det mesta var bara
dåliga kopior.


Kamera

   


Kamera

    




Vi bor till höger 


Vi slapp fler trappor upp! 

   

   

   


Innergården var en historia för sig. Rätt
stort och med bord, stolar samt ett gigantiskt parasoll. Julgranen stod kvar i
en vagn med julbelysning på kanten och om någon glömde kvar en kaffekopp på ett
bord så stod den kvar i minst ett dygn innan någon lessnade på den så gården
var ju rätt bortglömd. Även om jag såg frukostvärdinnan stå där och röka. Det
var tydligen inte hennes jobb att plocka disk men vem skulle då göra det?
Städerska ville tydligen inte plocka disk.

Vi hade ett himla väder under vår vistelse.
Första dagen sol, sedan regn, sedan snö och snöstorm. Mig gör det inget eftersom
jag gillar +5 bättre än +25.


Taken runt innergården hade inga hängrännor
eller galler. När man satt där ute var man glad över parasollet för det damp
ner snömassor och isflak från taket hela tiden. Det small så jag hoppade högt
och var en ren livsfara! Ingen satte dock ut varningsskyltar eller så. Man fick
väl skylla sig själv.





Sen kom snön :) 


Huka dig, annars får du i skallen! 


Vacker bild på snö på stol!

   



   

   


Ja, mycket ris och lite ros låter det som men
ack vad vi har njutit av både resa, hotell och varandra! Alla saker som låter
tokiga är ju sådant man minns sedan och skrattar åt. Hotellet är verkligen
mysigt med sin inredning och om man bara låter personalen vara ifred så kan man
le hela vägen. Vi mådde toppen och hade det jättetrevligt! Vi gick efter min
mat- och sovklocka och sov till och med en liten stund efter att vi ätit
frukost. Ja, såklart efter lunchen med!


Fast, vi är hyfsat tveksamma till om vi väljer
det här hotellet nästa gång vi åker till Tallinn (för dit ska vi många gånger).
Må vara att det är mysigt gammaldags men vi gillar hotellfrukost och det de
serverar motsvarar inte några förväntningar på långa vägar. Hade vi inte redan
betalat för frukosten så hade jag köpt bröd och pålägg och ätit på rummet. Ja,
snål är jag!


BTW så var sängarna helt ok!

Av Lena - 19 april 2012 14:07

Nu är det nog med City Gross. Jag gör slut. Jag kommer att
köpa både kött (eftersom jag får svenskt , butiksstyckat) och Muttis
tomatprodukter hos dem men inte något annat alls. Att jag fortsätter handla
kött och Mutti beror på att jag inte får tag på liknande någon annan stans i närheten.


City Gross är den enda butiken i Falun som säljer köttfärs
som är butiksmald av svenskt kött och inte förpackad i skyddande atmosfär. Detta
är de mycket medvetna om och har höjt priset pö om pö.  74,95 ordinarie pris är mycket när man inte
har mer info på paketet än att det är svenskt och några siffror som troligen
berättar mer men då måste man aktivt ta reda på det. Jag hade inte sagt något
om det inte var så att man kan få färs mald framför ögonen på sig av (nästan
namngivna) frigående djur för 99 kronor i en gårdsbutik i centrala Halmstad.


Droppen kom av att jag skulle ha frusna räkor och köpte
dessa där.

Butiken är fullkoligt översvämmad av dessa "Favorit"-produkter där det sägs att "kvalitet ska inte
kosta mer"!


Fine! Jag köpte 1 kilo Favorit's räkor för kr 58,95. De
skulle användas till stuvning så jag tyckte det funkade med storleken 90/120.
Tinar dem sakta i kylen över natten. Häller upp dem och börjar skala dagen
därpå. Oj! Vissa var så små att det nästan var tekniskt omöjligt att få dem ur
skalet och alla var (fel?)kokta så de smulades sönder när jag försökte. Ju mer
jag skalade ju mer förbannad blev jag! Jag blev så arg att jag rensade upp i
skalhögen och räknade huvudena. 130 stycken! Undra på att de var pyttesmå.

Tar fram påsen och läser på baksidan. Där står det att man
räknar med att få ut 200 g skalade räkor per 500 g oskalade, vilket betyder att
jag skulle få ut ca 400 g. Klart jag vägde det färdigskalade eländet. Jag fick
289 g och då hade jag banne mig petat ur varenda köttsmula ur räkskalen.

Det blev inte räkcrêpes med sparris i utan sparriscrêpes med
räksmak den dagen.


Dessa räkor duger endast till att grovhackas och kokas till
fond.


Att de behandlat Milko, våra lokala producenter,
styvmoderligt till förmån för t.ex Arla en lång tid gör mig inte gladare. Nu
är ju Milko uppköpt av Arla och där har nog City Gross lite att skämmas över.


De bygger om nu men det har de gjort länge så det kan inte
ursäkta att nästan allt bröd var bakat för fem dagar sedan. Detta var mitt i
veckan och då borde de ha koll på hyllorna. Fast, det var väl ingen nyhet. Deras
gamla bröd har jag retat mig på länge.



   


De katastrofala radbrytningarna i inlägget beror på att Bloggplatsen inte bryr sig hur det blir fast man vänligt påpekar detta hur många gånger som helst. Jag har givit upp och låter det se ut som fasen eftersom det tar lång tid att rätta till och man får återskapa inlägget sjutton gånger innan det blir bra.

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards