Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 14 juni 2012 01:14

Denna tårta har mina barn vuxit upp med. En liten lagom tårta för en familj. Du behöver en helt vanlig sockerkaksform på 2 liter.


Fyllning:

2 väl mogna bananer mosas med aningens honung

1 burk krossad ananas där spadet hällts av


Topping:

3 dl vispgrädde (går bra med laktosfri)

1 krm äkta vaniljsocker

1 burk avrunna konserverade mandarinklyftor

1 ask mogna skivade jordgubbar

lite riven bra choklad


Tårtbotten:


smör

ströbröd

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Så här:

Sätt ugnen på 200°

Smöra och ströbröa 2-litersformen.

Sikta mjöl och bakpulver.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda i mjölblandningen.

Häll smeten i formen.

Grädda i  nedre mitten av ugnen 25-30 minuter. Känn med sticka så det är klart.

Sockra på ytan.

Låt svalna en aning. Stick en kniv mellan formen och kakan runt om så den släppt.

Stjälp upp på bakplåtspapper.


När kakan (tårtbotten) kallnat mer så tar du fram vassa kniven och delar botten så det blir tre lager.


Lägg första (största) botten (med "bakade" ytan ner) på ett stort fat och bred över den mosade bananen. Lägg på mellanbotten och fördela den krossade ananasen där. Lägg över sista botten. Lägg plastfolie över och låt vila. Gärna till nästa dag.


Nästa steg (nästa dag):


Vispa grädden med vaniljsockret. Bred över och runt tårtbotten.

Garnera och servera


Att jag garnerade med mina barns favoriter på den tiden kan vi glömma nu. Det var ju så länge sedan. Varianten då var ananas och vaniljkräm inuti och ovanpå var det Kinapuffar förutom mandarinerna. Och några geléhallon. Och några tårtljus.


Denna tårtan är garnerad med laktosfri grädde och det går så bra så!

Lite svårvispad och blir snabbare rinnig men smaken är den rätta.

 

Av Lena - 14 juni 2012 00:00

Skulle ju gjort matsedlar åt familjen för att underlätta översikt och inköp men ... det blev inte så. Livet kom emellan så inget blev och inget vart. Här kommer dock ett recept på en Stroganoff som blev kanongod. Sätter själv den i kategorin favoriter.


800 g Falukorv av bra sort

2 gula lökar

smör

5 msk tomatpuré

1 - 2 röda paprikor

2 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

3 dl vatten

1 burk Smetana

1 dl ketchup (Heinz är godast i maten tycker jag)

1 msk Dijonsenap

några stänk Tabasco

nymalen svartpeppar

salt


Strimla paprikan.

Finstrimla korven och bryn den i smör och lägg åt sidan.

Hacka löken och bryn den i smör i en stekgryta. Tillsätt tomatpurén och låt den bryna med under omrörning. Tillsätt korven och paprikan och pudra över mjölet. Rör i allt annat. Låt puttra 15-20 minuter. Smaka av med kryddor. Servera med ris, mos eller annat önskvärt. Jag själv gillar ångkokt broccoli till.



 

Av Lena - 29 maj 2012 02:48

Lusten att göra en matsedel för denna vecka var ytterligt minimal. Livslusten havererar och känslan för att laga mat är fundamentalt miserabel. Men man måste ju väl? Äta måste man men dör gör man. Hellre förr än sen. Dör.


Måndag

Smörgåstårta från ICA Supermarket blev det och Go Food hade gjort den och det var ett sorgeligt kapitel.

Tisdag

Korv Stroganoff i någon form (jag beslutar då just i stunden hur) serverat med potatismos

(troligen likande denna)


Onsdag

Förhoppningsvis färsk fisk från Feskeboa (som har strålande fina råvaror och en fantastisk service av bästa personalen) serverad med färskpotatis och persilja (men man vet aldrig)


Torsdag

Långlagad kycklingfilé (Kyckling Provence) 



Nu vet jag inte mer eftersom helgen känns förfärande avlägsen just för the moment


Av Lena - 28 maj 2012 15:55

Bättre sent än inte alls.



Måndag

Hämtpizza


Tisdag

Långlagad fisk med kapris (klicka på länken)


Onsdag

Frukostkorv med stuvad blomkål och morötter


Torsdag

Pyttipanna med tillbehör


Fredag

Matjessill och färskpotatis


Lördag

Grillad korv med hemgjorda hamburgerbröd och grillade majskolvar


Söndag

Kebab

Av Lena - 28 maj 2012 15:54

Maken är inte över sig vad gäller tomater varm mat och inte heller överförtjust i vissa långlagade rätter men detta föll väl ut! Mycket gott tyckte vi alla. Receptet är taget från Nordic Cookers sida, om än lite omgjort. Detta går så klart att laga till i vanliga ugnen också. Som sagt, kanongott!


Fiskfilé med Kapris


4-5 portioner

800 g fiskfilé, ej fryst

250 gram körsbärstomater i halvor

5 msk kapris

4st salladslökar, finhackade

4 dl grädde

1,5 tsk flingsalt

1 tsk svartpeppar, nymald

2-3 tsk Maizena


Gör så här:


Fördela fisken på botten av grytan.

Lägg löken, kaprisen och tomaterna runt om fisken.

Salta, peppra och häll över grädde.

Tillaga på låg temperatur i 5-6 timmar.

När en halvtimme återstår ökar du till full effekt och rör ner Maizenamjölet utrört i lite vatten. Samtidigt sätter du på potatisen om du nu vill ha det till.

Servera med lite fina grönsaker.

Av Lena - 20 maj 2012 03:24

Vi har ätit i helgen! Ja, det har väl du med men inte samma som mig. Vi gick ut stenhårt med pilgrimsmussla och receptet (tanken på hur) tog jag på nätet fast jag skippade brödsmulorna! Det var jättegott kålmos och baconet var så klart helt läckert men musslan åt jag inte upp. Fy för den lede! Uppenbarligen så har jag inte nog fin smak för vissa delikatesser för den (musslan) smakade vidrigt! Maken har bra smak märker jag för han gillar mig och ogillar pilgrimsmussla.


Igår gjorde jag en nästan lyckad hollandaisesås. Igen. Eller lyckad å lyckad så var den superduper fram till servering då den plötsligt sprack. Såshelvete! Jorå, så snodde jag ett recept för att få tips men ... den blev bra syrlig. Struntar i äppelcidervinägern nästa gång.

Man tar två äggulor och slår samman med lite (1 msk?) citronsaft och detta över ett vattenbad som får bli max 85° typ . Vispa glatt tills det blir lite tjockt. Före det så har man skirat smör som man sedan häller i droppvis i äggblandningen och vispar som en idiot under tiden. Sedan får du salta och peppra och smaka av men vispa som fan under tiden för annars så går såsfan åt helvete. Förlåt att jag svär!


 


Ja, detta var fredagen och lördagen har jag redan redovisat. Fast jag sa ju inte att man ska koka blomkål i lika delar mjölk och vatten och gnuttan salt tills den är jättemjuk för att sedan hälla av spadet och mosa kålen för att därefter mixa den med stavmixer och blanda i en klick smör och då ska moset vara jättelent och utan minsta klump. Bottna fina tallriken med en klick blomkålsmos, lägg på den i 30 sekunder på var sida stekta pilgrimsmusslan och strö över baconet du tärnat och stekt i förväg. Ät upp och gå vidare till nästa maträtt!


Musslor i vitt vin!


Köp ett nät blåmusslor.

Lägg blåmusslorna i blöt i kallt vatten någon timma så de släpper en del grus. Rensa bort de trasiga och de som är öppna för de är STENDÖDA och gör dig intill döden sjuk!


Hacka en schalottenlök och två vitlöksklyftor. Fräs i rejäl klick smör med liten gnutta salt så de inte tar färg. Stoppa i ett par persiljestjälkar och en nypa timjan och några deciliter vitt vin och några varv med vitpepparkvarnen. Reducera några minuter. Ös i musslorna, lägg på ett lock och lår vara ett tag. Öppna locket då och då och rör runt och känn med fingret på en mussla så du vet att den är lagom fast. Smaka av och salta lite om det behövs. Under tiden har du hackat lite persilja som du strör över. Kolla att alla musslorna har öppnat sig för de som inte har det är döda och dödar dig!

Fördela musslor och spad i tallrikar och servera med skivat bröd som du doppar i spadet. Vitt vin funkar bra till om du inte vill ha öl? Vatten går.


 


Idag har jag även fixat goda kladdkakan! Jag efterlyste recept på en dylik på Facebook (ja, jag finns där med) och då var inte Annika "Smaskens" Ingemarsson sen att svara! Hon gav mig "Mammas chokladkaka" och den gjorde jag och den fick högsta betyg!

Ja, receptet kommer här och det är rakt av kopierat från självaste Smasken så klart!


Smaskens mammas chokladkaka

 

2 ägg
3 dl råsocker
3 krm ekologiskt vaniljpulver (eller 2 msk vaniljsocker)
0,5 tsk salt
100 gr smält smör
4 msk kakao
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)
100 gram mörk choklad av god kvalitet

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla eller bröa en springform. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och salt riktigt pösigt. Rör ut kakaon i det smälta smöret, och blanda ned i äggvispet. Sikta över vetemjölet, och blanda ned även det. Häll smeten i formen, och fördela den hackade chokladen över ytan. Grädda i uppemot 35 minuter; provstick kakan, den ska inte vara kladdig, men ändå fuktig.
Låt kakan svalna helt, och gärna stå över natten - då blir den ännu godare.

 

Jag serverar med vispad grädde men den som vill kan ju göra som Annika och servera bär eller frukt till. Klicka på länken här ovan och kolla själv.




   


Sedan åt vi Tacos som jag är måttligt förtjust i men det var en annan femma.


Sedan rensade vi i vårt vindsförråd och maken fick ryggskott men jag fick nostalgi! Min sons teckning från lågstadiet är underbar! Hur många, idag, gillar skolan?



 

Av Lena - 19 maj 2012 10:07

... lägger du blomkålen i en stund. Skölj sedan med kallt vatten. Om du ska äta den rå alltså. Då dör alla eventuella parasiter så du slipper få mask i magen. Skrock? Nä, inte tror jag det heller.



 

Av Lena - 19 maj 2012 09:54

Tom kallar det för Korv Stroganoff men enligt Wikipedia (det enda sanna uppslagsverket;)) så kallas det Korv Forsell

 om det är dill i maträtten. Till och med Flashback har koll!

Nåja, gott var det och lagas fler gånger görs det även om jag då kommer att kalla det för korvgryta. Jag gör ju som jag själv vill och tycker. Jag ändrade ingenting i receptet eftersom jag var nyfiken på smaken och nu ljuger jag! Jag tillsatte inte rivet citronskal eftersom jag ville att maken skulle äta av anrättningen. Ja, jag gillar faktiskt inte heller citrus i kött/korvrätter så ...


Man börjar med:


Toms tomatsås:

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

500 g krossade tomater

1 tärning kycklingbuljong alt. vegetarisk

2 tsk rödvinsvinäger

3 msk chilisås

salt, svartpeppar

 

Skala, hacka lök och vitlök. Fräs i olivoljan. Häll i krossade tomater, buljongtärning, vinäger och chilisås. Låt sjuda ca 15 minuter. (här lät själva jag såsen gå ca 30 minuter). Smaka av med salt och svartpeppar. Servera varm som kall.

 

Och sedan:


Toms Korv "Stroganoff"

 

600 g Falukorv

1 gul lök

olivolja

1 msk tomatpuré

1 sats tomatsås (se ovan)

1 dl grädde

salt, svartpeppar

4 msk färskriven pepparrot

1 dl hackad dill

ev. rivna skalet av en halv citron

 

Strimla korven och skiva löken. Fräs korv och lök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré mot slutet. Häll i tomatsås och grädde. Koka ihop i 5 minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt pepparrot och dill precis före servering. Om du vill: garnera med rivet citronskal.

 

Jag serverade med potatismos och kokt broccoli. 4 av 5 möjliga blev resultatet. Inget foto taget ... den här gången heller



Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards