Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 21 november 2011 14:22

Då kör jag igång med mina matsedlar igen. Utan planering har
det inte blivit varken hackat eller malet utan lite av man tager vad man haver.


Måndag:

Hemgjord pytt (potatis, lök, morötter, falukorv, kycklinbitar, bacon m.m.)


 


Tisdag

Middag på Banken. Jag ska äta kronhjort! Sambon ska firas och vad kan bli
bättre än det här?


Onsdag

Matti kommer och lagar Osso Buco. Det har jag aldrig ätit så
det blir spännande.


Torsdag

Fiskgratäng eller spenatsoppa



Av Lena - 21 november 2011 01:07

Jag hade egentligen inte tänkt skriva om det här i bloggen men kände nu till sist att jag nog måste.

Det handlar om kundbemötande. Och om upprättelse!


Det började med dåligt styckade kotletter den 24 september 2010 och går via jävligt väldigt seg entrecôte till en ursäkt av Mikael Lagerwall, informationschef på Bergendahls Food, familjeföretaget som äger och driver City Gross.


Han, Mikael, skrev ju i en kommentar i mitt blogginlägg som
handlade om illa styckade kotletter (se länk ovan) att han skulle fixa och
ordna. Det gjorde han inte. Han hörde inte av sig heller. 

Inte förrän jag skrev om seg entrecôte i ett blogginlägg.
Eller, han fick nog viss påstötning av mig via mail också! Jag menar, har jag
fått löfte av honom om åtgärd så släpper jag inte ärendet i första taget. Jag
är envis som synden!


Jag fick verkligen upprättelse. Att jag inte tar tillvara erbjudandet har andra orsaker. Du som känner mig vet.


Här nedan följer då mailkontakten (en del av den) jag haft med Lagerwall. Allt är
kopierat och inklistrat och om du tvivlar på äktheten kan du maila mig så VB:ar
jag det hele. Jag bloggar om detta nu för att du som konsument ska veta att du
inte ska finna dig i att få undermåliga livsmedel. Det ska löna sig att klaga!



”Hej Mikael



Jag skulle vilja veta vad som hände med uppföljningen av mitt blogginlägg
angående hanteringen av kött på CityGross i Falun.

http://almamater.bloggplatsen.se/2010/09/24/3627824-godnatt-city-gross/

Har du kontaktat personalen och vad blev då resultatet?



Med vänliga hälsningar

 

Hej!

 

Jag kontaktade
butikschefen och återkommer på måndag från min arbetsadress med besked om hans
respons!

 

Mvh/MiL

 

 

3 apr 2011 kl. 02.34
skrev Lena

 

Hej



Du skulle höra av dig "efter helgen" om kotletterna och charkdiskens
styckningsansvarige i Falun för ganska länge sedan?


Kommer du ihåg?

Sedan var det tyst.

Och sedan:

Jag vore tacksam om du svarade eftersom köttet på City Gross i Falun
fortfarande är illa skuret!



Med vänliga hälsningar”



Strunt samma allt annat och all vår mailkontakt men sista
svaret jag får av Mikael Lagerwall är ok för min del:


”Hej Lena!


Jag ber verkligen om
ursäkt för att vi dröjt med ett vettigt svar på ditt mejl! Ibland går det troll
i saker och det här är ett sådant fall.


Att du uppfattar att
köttet du köpt hos oss är segt är inte bra. Vi lägger mycket energi på att inom
City Gross försöka vara bäst på kött av matkedjorna.


Jag har haft flera
kontakter med butikschefen i Falun om detta, eftersom ditt problem är litet
unikt. De flesta som hör av sig till oss är istället entusiastiska över köttet
vi säljer.


Vi tror att det bästa
vore att du träffade Joakim Flinthammar, vår köttchef i butiken i Falun, för
att han dels skall kunna besvara dina frågor och dels berätta om hur vi på
olika sätt agerar för att köttet vi säljer skall vara mört och hålla rätt
kvalitet. Om du har möjlighet till det är du välkommen att kontakta butikschef
Fredrik Pihlblad (0703-44 81 88 eller 023-70 56 00), så ordnar han ett trevligt
möte nästa gång du besöker butiken!


Jag har dessutom bett
honom ge dig en bit av vårt bästa kött som kompensation för att vi dröjt med
svaret.




Med vänlig hälsning / Best regards



Mikael Lagerwall

Informationsansvarig / Director of Communications

+46 (0)708-47 21 00”



Jag antog inte erbjudandet men håll med om att det var ett riktigt bra kundbemötande till sist!




 

Av Lena - 20 november 2011 14:48

Att sambon fyller jämna, typ 40, ska ju firas. Med besked!
Den lilla raringen börjar äntligen bli gammal och komma ikapp mig i ålder. Har
väntat lääänge!


Då gör man så här:

tunnbröd

smör

rökt kött (hamburgerkött av häst)

pepparrotsvisp


Kladda på av det blöta på tunnbröden, rulla ihop, lägg i
plastpåse, kyl, ta fram och skiva en stund före ätning!


Här:

400 g frusna skalade räkor tinas på papper så de inte är så
blöta

Blanda:

en stor klick crème fraiche

en lite mindre klick gräddfil

en pytteklick majonnäs

salt

nymalen vitpeppar

smaka av

en liten näve finhackad rödlök

en liten näve finhackad dill

1 burk röd stenbitsrom

smaka av

ha i räkorna

lägg blandningen i färdigköpte krustader


Nästa:

1 dl crème fraiche, Extra fin med smak av Feta &
soltorkad tomat

50 g svarta oliver

5 skivor pepparsalami

Blanda detta, lägg på rostad baguette eller Crostini och
toppa med basilikablad och en flisa soltorkad tomat


Sedan och så vidare serverar man stavade morötter, gurka,
paprika i olika fina färger och bukettad blomkål!

Dip.

Chips.

Vin.

Vin.

Vin och vin.

Leverpastej.


Det sista vi gör innan läggdags är att spola av
vardagsrumsmattan. Tre glas vin utspillda! Det var INTE jag!!



   

Av Lena - 18 november 2011 17:15

Vi fick hem en provflaska av ett ekologiskt vin, Adobe Reserve Cabernet Sauvignon (nr 6853).

Producent är Viñedos Orgánicos Emiliana

Glatt överraskade blev vi. Fylligt och gott till priset av 74 kronor.

Serveras gärna till smakrika kötträtter.


Det här låter ju bra:

”Viñedos Emiliana är
en chilensk vingård med stark känsla för ansvar och visionärt tänkande.

Här produceras viner
ekologiskt med hänsyn till omvärld, omgivning och de anställdas välfärd och
rättigheter. Visionen är att producera viner av högsta kvalitet i samklang med
naturen.

 

På Emiliana tar man
även väl hand om sina anställda. Som ett exempel på det låter man sina
anställda odla sina grönsaker på mark som för stunden inte brukas. På så sätt
säkerställs en del av familjernas livsmedelsförsörjning under hela året. Efter
drygt ett decennium av hårt arbete och nya arbetsmetoder har Emiliana ett
flertal nationella och internationella utmärkelser samt ett komplett utbud av
ekologiska viner.”

 

Detta köps gärna hem till Almaterska residenset!

 

Av Lena - 18 november 2011 16:15

Vi fick prova två höstviner från Kivik, Tranbär/blåbär samt Päron. De känns halvsöta/söta och
passar i mitt tycke som välkomstdryck/aperitif. Förslaget att dricka päronvinet
till ost föll oss inte alls på läppen utan det sparades till senare men det är
ju en smaksak. Båda är ganska goda men doften på tranbär/blåbär var ”så där
även om det var godare (om man nu kan jämföra) än päronvinet.


 

 


Så här skriver Kiviks Musteri själva:

”Kiviks Musteri Höstvin Tranbär/Blåbär


Produktinformation
Vinproducent: Kiviks Musteri AB

Systembolagets art. nr: 90408-01

Flaska: 750 ml

Alkoholhalt: 10 % vol.

Pris kronor: 70 kr

 

Kiviks Höstvin med smak av tranbär och blåbär är ett halvtorrt fruktvin med en frisk doft av höstens bär.

Vinet passar utmärkt som en aperitif innan middagen.

Serveras väl kyld med några lingon eller blåbär i glaset.”

 


  


”Kiviks Musteri Päronvin


Produktinformation
Vinproducent: Kiviks Musteri AB

Systembolagets art. nr: 90405-01

Flaska: 750 ml

Alkoholhalt: 10 % vol.
Pris kronor: 63 kr


Kiviks Päronvin är ett halvsött fruktvin med en frisk doft av Williamspäron.

Passar utmärkt till såväl grönmögelosten som pärondesserten.

Serveras väl kyld.”


Av Lena - 18 november 2011 12:05

Jag ville ha något med lax och gick igenom vad jag hade hemma. Det blev en mättande soppa som vart väldigt smarrig! Det fanns både det ena och det andra i skåpen att ta till. Klart man kan variera fisksort och tillbehör som man vill.


Lax- och räksoppa, 3 pers

1 gul lök

1 stjälkselleristjälk

1 klyfta vitlök

25 g smör

½ dl vitt vin

4 dl vatten

1 fiskbuljongtärning eller motsvarande fond

1 morot

3 potatisar, jag tog en fast sort

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

(ev. lite redning, Beurre manié kanske)

8 puckar frusen bladspenat, grovhackas och tinas

3- 400 g laxfilé

250 g frusna räkor med skal, tinas

1 näve finhackad dill

salt

nymalen peppar


Gör så här:

Finhacka lök, selleri och vitlök. Fräs i smör tills de är
blanka och mjuka. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och lått puttra.


Skala och tunnslanta moroten och låt det puttra några minuter.

Skala och skiva potatisen och lägg i. Låt allt småkoka tills potatisen är nästan klar.

Häll i grädde och crème fraiche, låt koka upp och känn om du tycker det behövs redning.


Tillsätt spenat och lax och låt det sjuda tills laxen är klar.

Blanda i räkor och dill, låt det bli varmt (ej koka räkorna som blir sega) och smaka av salt och peppar.


 

Av Lena - 15 november 2011 23:39

Jag skramlade ihop några påsar potatismos ur frysen för att
göra potatisbullar. Jag fryser alltid in det som blir över av det vi äter och
mos är inget undantag.

Kände att det var lite tråkigt med samma gamla smak så jag
piffade lite på det hela och det blev kanon! Jag brukar ha i överblivna kokta
grönsaker om jag har det i kylen men nu fanns inte ingenting att använda. Men
bacon passar ju och lök är alltid gott och bra blev det.


Potatisbullar/plättar


1 stor klump (knapp liter?) fruset potatismos tinas i
durkslag så en del vätska rinner bort.

1 dl vetemjöl

2 ägg

1 paket bacon

1 stor gul rödlök

1 näve hackad persilja

salt

peppar


Gör:


Fintärna baconet och hacka löken. Stek baconet knaprigt och
ställ undan. Bryn löken. När båda svalnat blandar du det med moset, mjölet,
äggen och persiljan. Salta ordentligt och peppra på rejält. Gärna både vit- och
svartpeppar.

Stek en provklick för att smaka av kryddorna. Säkert är det
för osalt.


Stek bullarna/plättarna i smör och servera med lingonsylt,
vitkålssallad och ev stekt bacon.

Av Lena - 14 november 2011 23:30

Klart jag har lagat mat veckorna som gått fast jag gjort det i det fördolda! Man måste inte alltid säga allt. Framför allt om det inte blir som det skulle eller smakade som det var tänkt. Och har man dessutom inte fotat eländet så är det inte så mycket att säga. Punkt!

Har jag blivit en smygmatlagare som tassar i det fördolda efter mörkrets inbrott? Gömmer mig bakom närmaste brödkavel- eeh ..husgavel med en taskig falukorv i innerfickan eller en e-nummerförsedd skinka under bakfickan? Kanske har jag en tjuvskjuten skabbig räv bakom örat eller en fuskig fralla under en tuperad hårvolm? En fulfiskad och utdöende fisk gömd som luktar skitilla? En jätteräka som av rädsla för utrotning efter utfisket lagt sig i smyg bakom kröken i toastolen av ren rädsla för upptäckt?

Närå! Jag kör bara med rena kort i leken och inget i ärmen! Klart blåögd men med en förstörande granskande stålgrå (och vackert vindögd) blick! Mig lurar ingen bakom hörnet eller förför med doftande lovord! Jag dödar innan jag blir dödad! Se själv!!!


Och glöggen är så klart satt för någon vecka sedan!


Och färska kräftor åt vi för ett tag sedan. Torra och osalta. Besvikelse!


Och gratinerade musslor kan vara gott!


Och så ska vi göra ...


... köttfärsmackor. Mums!


Och Janssons frestelse lite nu innan jul. Alltid godast dagen efter.

 

slut i rutan

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards