Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 24 december 2011 00:39

Att griljera julskinkan ger lika många recept som landskap i Sverige.
Mitt, som är nytt för mig för i år, kommer här!

Griljering av julskinka

Maizenamjöl
2 äggulor
4 msk grov senap
1 msk råsocker (eller vanligt socker)
ströbröd

Visp ihop ägg, senap och socker.
Efter att du har kokat skinkan och tagit bort nät, svål och det fett du inte vill ha kvar så torkar du av den med hushållspapper. Pudra över maizenamjöl, pensla över äggblandningen och strö över ströbrödet och klappa in. Pensla på en till omgång äggblandning och strö över mer ströbröd.
Kör in i ugnen i 225° i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. Ät å njut!


Gravlaxen ligger i kylen

 

Jansson för två fotbollslag står i ugnen!

 

Av Lena - 21 december 2011 03:45

Min granne är en trevlig tjej. I min ålder, med samma stjärntecken och samma smak för livets goda. Ja, alltså, hon är både duktig på livsmedel och kan laga mat. Har jobbat med både kött, ost och massa annat. Vi har träffats en del i sommar men nu när mörkret har lagt sig och julstöket tagit vid så har det inte blivit så ofta. Nu, ikväll, fick jag ett sms om att komma över för att hinna umgås någon timma innan mina barn kommer och julen tar vid. Jag lämnade disken, tvätten, allt julpyntet på köksbordet (och golvet), sambon vid hans datorspel och sambons son vid hans datorspel för att gå över (tomtgränsen ca 4 meter) och ta ett glas vin. Det blev tre glas vin, massa tjejsnack och ett par timmars undervisning i hur man använder en dator (skapa filer och mappar och rensa det som inte behövs), Facebook (med allt vad det innebär) samt hur man hanterar sitt mail. Och hur man behåller sin sekretess i det hela.


Vi (alltså sambon (medsläpad) och jag) har nu "julhandlat" två gånger. Det är otroligt med tanke på att jag brukar dra på det hela och panikhandlar dagen före julafton annars, då allt är slut och jag får stoppa överdyra saker i kundvagnen av det som finns och gråta över det som tagit slut. Det enda jag har kvar på inköpslistan nu är laktosfri grädde i mängd (hela hyllan gapade tom), Kvibille ädelost (hela hyllan gapade tom) mer julmust, toppstjärna till granen (allt vårt granpynt är försvunnet), röda sidenband till de kryddnejlikespäckade apelsinerna, diskmedel, hushålls- och toapapper, clementiner, the, tomater, purjo, hel vitpeppar och julkorv. Och julöl samt vissa andra systemvaror. Julnubben är dock iland. Vis av andra högtider då den tagit slut så har jag sett till att inneha en styck flarra Aalborg Jubileum. Utökar nog matlistan med tiden allt eftersom jag kommer ihåg alla mina missar.


Brantevikssillen är inlagd, laxen ligger i frysen inför gravning, rödkålen är gjord (recept kommer), skinkan klar, köttbullarna redo (recept kommer), grönkålen i frysen inför den Halländska långkålen, eh ... vad mer? Vet inte! Resten (som Janssons Frestelse) går inte att förbereda. Tomtegröt och Ris a la Malta görs i sista stund. Ska baka bröd i morgon bitti. Jag tänkte baka mormors tekakor för de älskas av både mig och mina barn



Jo, sambons julklapp ligger färdig sedan ett par veckor! Wow! Jag som brukar nödköpa en nödjulklapp dagen före som varken han (sist fick han ölglas som nu är förpassade till vinden) eller jag blir nöjd med. Nu är i alla fall jag nöjd. Tror jag ...


Lite julfint ute


Korv så här dan före dan före dan före ....   

Gäsp! Får man sova nu?


   

Av Lena - 21 december 2011 03:30

Här kommer det! Receptet på julens måste! Den rätt du inte kan leva utan när du väl smakat den. Du får ett begär efter detta och abstinens om du blir utan.


Halländsk långkål
Ca 4 portioner

Ca 500g Harplingekål (alltså kål som redan är kokt i skink/fläskspad) eller 500 g grönkål som är förvälld och urkramad.

25-50 g smör

1/2 - 1 tsk salt

massor med varv med vitpepparkvarnen

1-2 msk sirap
3 dl vispgrädde

Tina kålen om den är frusen och grovhacka den. Låt kålen bryna en bra stund i smör i en stekpanna. Salta och peppra och ringla över sirapen. Slå till sist på grädden och låt den koka in ordentligt.
Man får smaka av ofta så man får balansen mellan peppar, salt och sött. Grädden måste koka in ordentligt så det inte blir en vätskepöl på tallriken!



     

Av Lena - 21 december 2011 03:20

Go' kväll tittar jag oftast inte på men jag råkade halka med fjärrisen och då visar det sig att de letar efter den godaste Brantevikssillen på hela västkusten och hamnar hos Karin Johnsson. Och om hon kan göra den godaste så kan jag det med! Jag gör som hon gjorde för säkerhets skull!
Få se vad det blir. Berättar när det närmat sig.

Ingredienser

Beräknat för 6-12 portioner

1 kg  färsk sillfilé, frys ett dygn och tina upp.
1 dl  ättika, 24%
7 dl  vatten
1/2 dl  salt
4 dl  socker
2 st  gula lökar, hackade
2 st  röda lökar, hackade
2-3 msk  citronpeppar
3 msk  kryddpeppar, krossad
2 msk  vitpeppar, krossad
2 st  lagerblad, smulade
1 knippa(or)  dill, hackad

Gör så här:

1. Blanda först lag av ättikan, saltet & vatten.

2. Dra skinnet av sillfiléerna. Varje filé blir då två mindre filéer. Lägg dessa i lagen och låt stå ett dygn på sval plats. Ta därefter upp filéerna och låt dem rinna av.

3. Gör en blandning av socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, citronpeppar och smulade lagerblad.

4. Gör en annan blandning av den hackade löken och dillen.

5. Lägg först ett lager socker & kryddblandning, sedan lägger du ett lager lök & dillblandning. Därefter lägger du lite sill. Fortsätt sedan varva dessa tre moment uppåt. (Karin sprejar försiktigt med lite vatten efter varje torrlager eftersom hon inte tycker att det vätskar sig tillräckligt.) Det sista lagret ska vara lökblandningen.

6. Ställ i kylskåp i 2-3 dygn. Avnjut!



         

Av Lena - 18 december 2011 16:27

Den här ungerska rätten är både lättlagad och mycket god. Hittade och skrev ner receptet för länge sedan men har inte lagat det förrän nu. Det blir många fler gånger. Jag gjorde min på nötfärs men hela köttbitar är väl det riktiga. Lite andra ändringar blev det också, för att passa våra smaklökar men inte så det (för)stör.


Ungersk Gulasch enligt Wikipedia:
”Ungersk gulasch, ofta bara kallad gulasch, även stavat gulyás, är en kött- och potatissoppa och Ungerns nationalrätt. I ursprungslandet kan den även ha formen av en gryta. I Europa är gulaschgryta en populär variant. Recepten för gulasch kan variera ganska kraftigt i ursprungslandet, eller övriga Centraleuropa, även om de i serietillverkad burkform i Sverige kan ge ett enhetligt intryck. En ofta omnämnd gemensam nämnare sägs under alla förhållanden vara, att den innehåller paprika och kryddan kummin. I Sverige kallas ofta (även i kokböcker) pörkölt felaktigt för gulasch. I pörkölten används oftast samma kryddor men det skall inte vara kummin i denna. I Ungern serveras gulasch traditionellt med Csipetke, en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan.”


GULASCHSOPPA
4 personer
Ingredienser:


500 g nötfärs
½ dl smakneutral olja
2 gula lökar
2 tsk paprikapulver
1 tsk starkt paprikapulver
½ - ¾ tsk hel kummin
2 klyftor vitlök
1/2 dl vatten
2 paprikor, grön och gul eller röd
2 tomater om de är bra annars motsvarande hela på burk
600 g fast potatis
salt
mer vatten
ev. nymalen peppar


Gör så här:
Skala och hacka den gula löken mycket fint och fräs den i oljan utan att den tar färg.
Blanda i paprikapulvret och låt det fräsa med en stund. Ha i köttfärsen och fräs ett tag under tiden du fördelar den i munsbitar. Blanda i kumminfröna och pressa i vitlöken samt salta. Ha i en skvätt vatten och låt småsjuda under lock någon halvtimma. Rör då och då.


Tärna paprika, tomater och potatis (1x1 cm) och rör ner i grytan. Häll på vatten så det täcker och låt det gå på svag värme utan lock tills potatisen är klar. Rör om då och då så det översta kommer underst. Smaka av.



  

Av Lena - 18 december 2011 11:53

Nytt försök med Crock-Pot:en blev en - gryta! Vi blev tvungna att göra såsen (akut tidsbrist) när det gått 5,5 timmar men köttet hade säkert behövt minst 7,5 timmar. Det blev så klart segt men gott.


Ingredienser:
3 dl vatten
3 st gula lökar
6 st morötter
6 st potatisar
5 st hela kryddnejlikor
15 st hela vitpepparkorn
1 knippa dill
1 ½ tsk salt

800 g benfri högrev


Sås:
1,5 msk socker
2 dl grädde
1,5 msk ättiksprit (12%)
6 msk ljus maizena redning



Gör så här:



Häll vattnet i Crock-Pot:en.
Skala lök, morötter och potatisen. Skiva löken och lägg i.
Skär morötterna diagonalt och halvera potatisarna på längden, lägg ner i grytan.
Lägg i kryddnejlikorna och vitpepparkornen.
Skär köttet i cirka 3 cm stora bitar. Strö över saltet på köttet och lägg i Crock-Pot:en
Knipsa av stjälkarna på dillen och lägg i. Spara resten att strö över den färdiga maträtten. Sätt på inställningen låg.
Efter ca 7,5 timmar (känn på köttet), blanda ihop alla ingredienser till såsen och rör ner försiktigt i Crock-Pot:en.
Sätt på inställningen Hög (II) och låt stå i 30 minuter. Smaka av salt, socker och ättika.
Finhacka resten av dillen, vänd i hälften i grytan och strö över resten när maten är klar.

 
Receptet jag nästan gick efter här!


 Och sedan potatis ovanpå detta

 


Visst ser det mumsigt ut!

 

Av Lena - 17 december 2011 15:13

Har just fixat en smet till julköttbullarna av City Gross fantastiska köttfärs. Den är verkligen tipptopp på alla sätt och vis! Deras färs alltså. Dessutom kör de mycket med "Äkta Vara" och det gillas även om det ogillas att de brer sina mackor i cafeterian med Becel. Inte mycket "äkta vara" där heller. Lever som de lär? Eh! Nåja.


Jag har tidigare skrivit om City Gross här:
Klicka här så kommer du till en massa länkar till inlägg med både ris och ros. Läs framför allt det här om min mailkontakt med Mikael Lagerwall som är informationschef på Bergendahls food som är ägare av City Gross.


Det ÄR inte, och kommer heller aldrig att vara, lätt att vara konsument. Man måste vara på och otroligt medveten! Detta jag skriver nu är nog mest inriktat till dig som är ung och ovan att fingranska, klaga på varor och/eller inte törs eller vet hur man ska reagera.  Och till City gross! Fast de läser väl inte min blogg längre...


Åter till det som detta skulle handla om.
Vi börjar väl med fläskfilén jag köpte för ett par veckor sedan. 732 g för 139 kronor kilot. Den väger 571 g när späcket (jag det var inte bara hinnor och vanligt fett) är bortrensat. Räkna ut vad kilopriset blir då och hur många procent de inte rensade bort utan gömde på baksidan och som inte syntes! Alltså, varför rensa så fint på halva och lägga den sidan upp? Kunden tror att det i kundvagnen hamnar en filé på (efter vanlig rensning) knappt ca 700 g.



     
Åsså tar vi den fina högreven för 69,95 kilot. Den ser fint melerad ut när man tittar på förpackningen. Öppnar du förpackningen inser du att det faktiskt är mer fett än kött. Visst vill jag att det ska vara fett där men inte så mycket att jag får kasta 30 % av det jag köpt! Jag borde ha fotat sett från sidan så du kunde se men kom av mig.


    
Åsså nu det sista från detta ställe; sur kyckling! Inga foton blev det. Har ingen doftkamera än.
Visst får jag skylla mig själv som kastar förpackningen i soptunnan innan jag vet vad jag fått med hem. Vi bor i lägenhet där alla soppåsar hamnar i en stor och låst container där man inte kan ångra att man slängt något. Visst får jag skylla mig själv att sambon kastade kycklingfiléerna i komposten för att vi inte stod ut med lukten. Komposten består av en bubbla-liknande sak som har en cylinder som går fem meter ner i marken. Det går inte att ångra att man kastat något.


Igår köpte jag 3 kycklingbröstfiléer (448 g) för 109 kronor kilot. Alltså för 48 kronor och 83 öre. Kronfågel var det om jag inte missminner mig. Något har gått snett i kylkedjan. När jag öppnar förpackningen doftar det inte jättegott men det kan ibland lukta lite innan man sköljt dem.


Jag sköljer dem, torkar dem och lägger dem åt sidan. Jag gör marinad (Chicken Tikka Masala skulle vi äta) och putsar och halverar första filén och slänger i marinaden. Då känner jag "doften" igen. Ropar på sambon som får lukta han med. SURT! Jag hade rätt fast jag inte ville tro det först. Kycklingen är rutten fast det på förpackningen står: Sista förbrukningsdag den 21.12.2011 Förpackad den 11.12.2011 Igår var det den 16.12.2011
Hade jag inte haft så bråttom med att slänga den i marinaden så hade jag kunnat tina något från frysen att ha i men nu är ju marinaden "förgiftad". Skyller mig själv och svär eder!


Idag ringer jag City Gross och får prata med den köttansvarige. Berättar ovanstående och säger att de ska kasta resten av förpackningarna av denna vara med detta datum så ingen annan får lida (eller bli sjuk eftersom inte alla luktar på råvaran före). Ställer den "retoriska" frågan; "jag får väl inte pengarna tillbaks eftersom jag bara har kvittot kvar men ingen förpackning eller kyckling?". Nej säger den köttansvarige. Ingen rutten kyckling i näven - inga pengar. Det sista sa han inte men andemeningen var övertydlig. Nej, jag blev faktiskt inte otrevlig och bad honom fara åt ... Vet att jag får skylla mig själv.


Och då har jag en stilla undran! Om han nu skulle ha sagt att jag så klart får pengarna tillbaks även om jag bara har ett kvitto som bevis så hade de haft en nöjdare kund och de hade förlorat hela 48 kronor och 83 öre. Nu har de en missnöjd kund som skriver detta inlägg. Hade de gått i konkurs om de gett mig pengarna tillbaks eller är det så att det är så många som klagar att de verkligen skulle lida stora ekonomiska förluster om de gav alla klagande pengarna tillbaks om de inte kan komma upp till bevis? Hur mår ni City Gross? Har ni kul på personalfesterna? Pratar ni skit om oss jobbiga kunder då? Är vi "the pain in the ass" eller är det oss ni lever på så ni kan betala hyran och få mat på bordet?

Jag avslutar det hela med ett citat ur ett mail jag fick av en väninna som bor i Haninge, söder om Stockholm:


"Gick i alla fall in på Din blogg och läste företrädesvis det Du skrivit om Din erfarenhet av City Gross. Jag handlar gärna på City Gross här. Det ligger ca 4-5 km från där jag bor. Det är en trevlig butik, sval och inte full av tryckande energi, som gör att man går i däck resten av dagen, om jag jämför med ICAMaxi här i Haninge, som i övrigt är en otroligt välsorterad butik h är, men jag blir så trött när jag går in där att jag sällan orkar leta reda på allt jag behöver handla, utan går ut därifrån med halvfull kasse.

CG har ju bra priser och när man tittar på kvalité och pris på  deras kött, är det oftast prisvärt.  Men...... precis som Du skriver i Din blogg, de är skitdåliga på att stycka. Har fått fläskkotletter med 3cm tjockt ben med vidhängande ½cm tunn köttslamsa i storpackpaketen. De bitar som inte syns är ofta snedskurna och ska man bjuda på det är det inte kul att sätta fram. Givetvis är det här bitar man inte ser om man inte öppnar förpackningen.

Vill man handla färdigskurna bitar till t.ex oxrullader, är det ofta tjocka skivor blandat med smala nättunna slamsor. Allt väl gömt i storpacken. Inte kul att laga till.

Man blir urförbannad, men jag sitter inte och åker 2x5km bara för att klaga. Så mestadels handlar jag inget kött där längre i storpack, utan det blir i nödfall bara en liten förpackning , där jag kan se hur köttet ser ut."



Har för ett tag sedan upptäckt ICA Maxi:s hängmörade kött. Fantastiskt! Hade de inte haft så usel köttfärs så hade alla våra "köttpengar" gått dit.



 

Av Lena - 11 december 2011 00:46

Efterlysning via rundringning till ett par butiker (ICA och City Gross) gav noll resultat vad gäller okokt, rimmad, ekologisk julskinka som jag vill ha. Dessvärre fanns inte ens okokt oekologisk julskinka just nu. Blev tvungen att köpa en färdigkokt klump! ARG! Och, det kommer inte heller att alls finnas okokt ekologisk att köpa för de ”tillverkas” inte får jag veta. Att de inte har okokt (ens oekologisk) just nu förklarar de med att de har för kort datum! Jamen, om man köper en skinka nu så vill man ju äta den nu. Och annars får man väl läsa bäst-före-datum! Eller?


Tröstar mig med att ”Den goda skinkan” från Melkers ger 2 kr per kilo till Frälsningsarméns sociala arbete nu när jag vill tjuvstarta. Har faktiskt aldrig tjuvstartat förr. Min julskinka har annars ugnsbakats dagen före julafton varje år i alla år men nu fick jag nog och köpte en lite tidigt.

Skinkan jag köpte (hos ICA Supermarket) vägde 1 586 gram. När plast, nät, svål och en del fett var borta återstod 1 072 g. Grisen i säcken? Sur! Alltså, 30 % gick bort!


”Ingredienser: skinka 90 %, vatten, salt, druvsocker, socker, kryddor, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250. Köttråvara: Sverige. Av den totala vikten är ca 5 % buljong. ”

Blanda:
1 ägg
1 msk fransk senap
3 msk grov, stark senap
ev 1 msk socker


Jag siktade över Maizena, penslade över äggblandningen och strödde ströbröd över. In i ugnen på 225 °. På 20 minuter hade den fått fin färg.


Och – varför står det inte på skinkorna till vilken temperatur de låtit dem gå? Skinkan var alldeles för saftig och kändes nästan rå. Och rätt osalt. Missnöjd? Jag? Japp!


Ja då! Detta var då underdelen av skinkan.Några frågor på det?

 

Färdigbakad! Ser snygg ut men detta är en ulv i fårakläder!

 

Sambon säger: Jag gick väll till kylen glad i hågen och lusten för första skinkmackan i år. Mmmmm, vad gott det ska bli, skär upp ett par bitar och slänger in ett provsmak i munnen innan jag ska plocka fram hårdbröd och senap……..va fan…spottar ut vidrigheten, sätter tillbaka det i kylen, tar min gustavskorv och svär över att skinkhelvetet inte går att äta!


Passar på att slå ett slag för Halländsk långkål! Personligen tror jag att julskinkan uppfanns enbart för att tjäna som tillbehör till den underbara långkålen. Du har inget julbord och det inte finns Halländsk långkål med. Då är det bara inbillning. Långkålen gör liksom det hela komplett. Jag kan gå så långt som att säga att egentligen behöver du bara tre saker på julbordet; sill, skinka och långkål. Äh, fyra! En nubbe så klart!

Faktum är att julskinka inte GÅR att äta utan Halländsk långkål! Dessa två bildar ett par gjort i himmelen. Smakmässigt hamnar man i nirvana och där sitter man kvar till dagen efter annandan!



Här har vi lifvets allt! Grönkål heter det! Här blir den stekt! Visst ser det gott ut!
 



Här har den blivit kryddad och fått grädde i sig! Visst ser det gott ut!

 


    



Ca 4 portioner

Ca 500g kokt, urkramad grönkål (alltså kål som redan är kokt i skink/fläskspad eller dylikt, typ Harplingekål)
2 msk smör
3 krm salt
2 krm vitpeppar
2 msk sirap
3 dl vispgrädde

Tina och grovhacka kålen. Låt kålen bryna en stund i smör i en stekpanna. Salta och peppra och ringla över sirapen. Slå till sist på grädden och låt den koka in ordentligt. Det ska inte flyta spad på tallriken.


Stör mig inte! Jag äter!!! Visst ser det gott ut!

 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards