Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 8 juli 2011 02:24

Har jag lagt ner? Nä, så klart jag inte har! Jag har bara haft fullt upp med att leva.

Errare humanum est, ignoscere divinum!


Efter flytten till döden (Falun) för tre år sedan och lägenheten Gud glömde och dit solen aldrig nådde så flyttade vi (som jag sagt förut) till livet och en lägenhet där solen (alltid) lyser och där man lever upp! ”Svenska hjärtan” kan slänga sig i väggen för HÄR klipper man inte med gräsklippare på nyårsafton utan här skottar man ogräs med snöskyffel hela sommaren! Japp!


Hinner inte sätta mig för att blogga förrän grannen Lotta skickar ett sms; ”Röka?”. Springer fortare än blixten ut till hennes altan så klart! Eller så springer hon till min altan och så surrar vi! Har inte haft en kotte (mer än sambon) i min närhet att surra med på tre (3) år (förutom kassörskan på ICA). Jag har visserligen en grav form av social fobi men det finns måtta på att ”njuta” av ensamheten. Jag har de sista åren snarare lidit av social torka!

Carpe Diem (fånga dagen) som varit mitt ledord i livet slutade att fungera för ett par år sedan (flytten till Falun) men nu Carpe Diamar jag mest hela tiden! Vad ska jag säga? Jag lever!


Jag har en uteplats som är rätt hyfsat stor och jag odlar så mycket jag förmår. Tomater så klart, men även plocksallad, dill, persilja, gräslök, timjan, basilika, rosmarin, salvia, lagerblad, mynta, citronmeliss och annat. Och blommor! Petunia, lobelia, penséer, pelargoner, lavendel och sambons älskade humle. Vi har smultronplantor och jordgubbsland. Vi har en stor och vacker schersminbuske samt en katt. Ja, katten är inte vår utan grannen Lottas men den älskar oss och vi älskar den!


Vi har flera grannar runt oss att umgås med och vi har Bojsen Beach som finns på FB.


Det med sambons Humle är en historia för sig!

Han bodde nära Falu-ån (kommer inte ihåg vad det heter där) i ett litet hus som hade en Humle. Han blev tydligen väldigt kär i den där Humlen för han tog en planta med sig till nästa ställe han flyttade till. Och därefter tog han plantan med sig till nästa ställe han skulle bo på.

Sedan skulle han flytta till ett ställe där han inte kunde plantera Humlen så han tog med sig plantan hem till sin mamma. Hon satte den i jorden vid gaveln på huset.


Sedermera flyttade han ihop med mig och ytterligare sedermera så flyttade vi till Falun till ett ställe där man kunde plantera en Humle. Förra stället som Gud glömde. Där växte den visserligen med dog på vintern eftersom den var tvungen att bo i en hink.

Nu har samma planta blivit ”jordad” i ett hörn på vår uteplats och den trivs så det knakar i uteplats-taket.


Kul i det hela är att när sambons son (11 år) kom till oss i förra veckan så säger inte sambon; titta på alla tomatplantor, kolla smultronen, kolla alla mogna jordgubbar som väntar på dig. Nej, han säger ordagrant; ”Titta Klas, så hög Humlen har blivit”. Ööhh! Gulle!

(Har fler gulliga historier att berätta om sambons Humle men det kommer sen) *flinar*


PS: Förlåt ni fina som har följt min blogg och vars bloggar jag följt men som jag nu ”verkat” glömma. Jag har inte glömt utan jag har gömt er i mitt hjärta för att ta fram vid senare tillfälle!

Och du Linda Johansson som inte har någon egen blogg men bott här ändå, dig glömmer jag ändå aldrig!

Kram till er alla!


Nu åter till verkligheten och varför jag satte mig här!

Vårt liv under juni månad vill du väl se? Annars; BLUNDA!


Resumé alltså AD Juni 2011 och allt text hänvisar till bilden under:


På vår väg till Orsa Camping som vi älskar men man inte ska campa på för tidigt på säsongen för alla toaletter är låsta utan att tjejerna i repan säger det. En historia för sig som kommer inom kort. Sambon spänner sig - eeh- cyklarna ...

 

Åsså bidde de kö å vi som skulle hinna till Systemet för att köpa ett par öl .... Hur ska de gå nu då???? Ska vi vända? För att campa en hel helg utan någe gött att dricka e inte vad vi tänkt! Sambon ville haft flera öl och jag några och en flaska vin!

 

Vi hann!

 

Tältet uppe!

 

Mat? Nja ...

 

Utsikten på kvällen bevisar varför man gör det man gör! Kolla bara!!!!!

  


Hemma igen! Det växet tack vare grannen Lotta som har vattnat! Förra åter hade vi torka på alla sätt!


Nu gråter jag! Sambon, som är "placerad" på Trafikverket i Borlänge, har frågat runt där bland personalen vart liljekonvaljer växer. Han vet att det är min födelsedagsblomma. Trots att han då hade ett halvt ryggskott så plockar han dessa till mig! Bästa födelsedagspresenten någonsin! Älskade och åter älskade! PUSS!!!!

Och ett stort tack till berörd personal på Trafikverket i Borlänge ;)

    


Änglatrumpeterna vaktar hos oss!!!! JA! Vi SKAAAA måla staketet!

 
Jag lagar faktiskt mat fortfarande!

 

Och det blir gott när det blir klart!

 

Fick besök i köket av en ekorrunge som var livrädd

 

Han/hon ville nog läsa Laga Lätt eller Allt om Mat?

 

Så söt! Två röda sekunder senare var den borta men jösses vilket celebert besök!


Tumbling Tom Red!

    


Behöverjag säga något? Utgiven inför Sweden Rock och innehåller en "hyfsat" bra Cabernat Sauvignon i plastflaska! Gillar tanken :) Men så är jag också en stolt mamma till en "rockers" som pluggar till ekonom i Umeå! Punt!

 

Boule! Bojsen Beach!


  Bojsen!


Aj! Cykla omkull!

    


Utsikt på samma ställe!

 

Hemburgare medhål i mitten enligt Lisa Förare ...

Funkar :)

 

Vi har en igelkott som bor under vår altan. Jag har alltid ett fat friskt vatten ståendes åt honom/henne. Denna bild togs 02.30 på natten och jag gick fram och klappade ryggen på det lilla livet :)

 

Man skivar champinjoner i äggskivaren!

 

Uppsättning av amplar. Jaja, vi SKA måla staketet!

 

Tomater å så

 

En frukost/lunch behöver inte vara vacker?

 

Hemska färger på väggarna!

 

Det blir fint sen!

 

Nu blommar det i ...

(Ja, vi SKA måla staketet!)


Bästa pizzan i stan finns tydligen på ett hak nära oss? Pizza Varpan?

    


Jodå, visst laga jag mat! Nu blir det köttbullar!

 

Med tillbehör!

 

I vackert väder!


Å sen fiskar vi!    

Eller ... vissa fiskar ... ?

 

Vår gamla gick sönder åsså hittar vi en "kanonis" på "Ta till vara" för 150

 

Midsommar hos svärisarna

 

Mmmmuuums! Å nubbe me :)

 

Tunnan på G! Tänt vare här!

 

Men vi grillar emellan!

 

Muuums!


Svärfar har fångats me håven!

    


Hemma har vi ändå en Schersmin att glädjas åt

 

Tänd ett ljus och låt det brinna och lått alla bekymmer försvinna. Det är mörkt nu men ... det blir ... Ballerina nu?

 

Tumbling Tom Red säger jag bara!

 

Grannen Lottas katt är världens bästa!


Eller huuuur!

    

Ja! Sambon målar staketet!

Staketet var vitt(sen) Fattaru? *flin*


Mat igen? Nu blev det pytt igen! Festrest blir restfest!

    


Åsså en det kul igen på Bojsen Beach!

 



Vicket liv?

HA!

Det härliga!


 

Av Lena - 16 juni 2011 12:15

Köp den danska salamin i den där plastasken där det ligger två högar skivad korv. Den heter ”Göl” fast med danskt ö. Köp gärna pepparsalami till detta.


Hetta upp en stekpanna (utan fett). Lägg i så många korvskivor som får plats. När de blivit heta och buktat sig så vänder du på dem. När de buktat en gång till vänder du dem igen. När de verkar genomstekta nog (behövs kanske vändas någon gång till) tar du upp dem och lägger dem att rinna av på hushållspapper.


Serveras med fördel till en god whiskey!

 

Av Lena - 16 juni 2011 10:00

Ikeas diskställ i trä har varit en favorit i många år. Hållbara, snygga, billiga och praktiska.

Just att de är av trä gör att glasen man ställer i inte kanar eller blir kantstötta. Man behöver inte använda silkeshandskar när man placerar glas eller porslin i stället.

Trä är dessutom alltid snygg.

Hållbarheten bevisas av att jag hade mitt förra i fem år och för en summa på bara några tior finns det inte mycket mer att säga.


För ett tag sedan blev jag förskräckt. Mitt hade gått jättesönder (efter flera års nötning) men det fanns inga nya att köpa. Jag letade på nätet efter en motsvarighet men fann ingen.

Glädjen när jag åter hittade detta diskställ på Ikea satte mina klackar i taket! Jag köpte två så jag skulle ha ett i reserv efter fem år om Ikea åter slutade sälja dem. Fine!


Priset är fortfarande bara några tior, 35 kronor, men eländet är eländigt redan från start!

Pinnarna är smalare och det gör ju inte så mycket, men de är också kortare. Förut fick det plats två rader glas på undre hyllan men det går inte nu. Hela stället rymmer mindre disk.

Dessutom har de snålat på häftklamrarna som håller fast pinnarna. Svagare och kortare. Efter bara några veckor börjar de lossna så det blir ett plocke pinn-liknande vidunder. Hur kul är det på en skala?


Dock är den sämre hållbarheten underordnad den mindre storleken. Flytta över produkten från köksavdelningen till barnavdelningen, tack!



 

Av Lena - 16 juni 2011 03:53

Normalt sett så vill jag inte fira ”Mors dag”. Tycker det räcker med att ungarna ringer eller skickar ett sms med ett grattis. Men vad ska de gratta till? Grattis till att du fått ett så fint barn?

Jag är en mycket stolt mamma till två helt underbara och fantastiska barn och att de allt som oftast visar kärlek räcker långt! Det räcker hela vägen!


Att jag drog ut min sambo och hans son att äta middag just denna dag berodde enbart och endast på att jag var sugen på att gå på restaurang för en gångs skull. Jag fick (som för det mesta med lite övertalning) min vilja igenom. Man är väl en bedjande kvinna ibland? *blink*


Valet pendlade mellan en närbelägen (sunkig) pizzeria eller ett dyrare ställer i centrum. Enkelt.


Pitcher’s i Falun hade jag aldrig besökt förr. Vi läste menyn på nätet före vi stack. Kollade lite priser.


Vi cyklade dit eftersom jag ansåg att en flaska vin på två var det minsta jag kunde begära då jag ändå är en mamma. Att mina egna barn inte var med hör inte hit. Sambons son var ett fullgott surrogat för ett firande av just Mors Dag!


Vi tar plats och en servitris anländer på stört. Fan far i mig så jag frågar om de har torr Martini. Tänker Dry Martini för nu vill jag ha fördrink. (Vi som tänkt komma billigt undan men eftersom Fan far i mig så skiter jag i det utan jag vill HA!)

Servitrisen är osäker på just den torra Martinin (går och frågar bartendern som säger att det är ok) så då beställer jag en sådan.

In kommer en rosaskimrande vätska med citron (inga oliver). Sambon tycker jag är gnällig och skäms nog lite när jag talar om för servitrisen att det inte ÄR en Dry Martini. Drinken är blandad på Martini rosso.

Nåja, den smakade bra. Den gick ner.


Samtidigt passar vi på att beställa resten.


Till förrätt väljer vi två portioner vitlöksbröd att dela på tre. (Vitlöksbröd med ost, 59 kronor)


Till huvudrätt

en burgare till sambons son (ca 135 kronor)

och pepparstek till oss (runt 200 kronor (hittar inte kvittot i denna stund).

Denna finns inte på menyn på nätet för den stämmer inte.


Pepparsteken valde vi efter ett visst dividerande från min sida med servitrisen om vilket kött den var gjord av. Hon kunde inte svara på det och sa att hon kunde fråga men vi sa att hon inte behövde. Vi ville inte verka som gnälliga gäster efter att jag redan gnällt på ”Dry Martinin”.

Vi ber även om en flaska vin.

Jag vill ha ett glas vatten att sippa på till fördrinken men får till svar att det kommer med vinet.

Fint är att servitrisen frågar hur vi vill ha köttet. Bra krog det här!

Jag ber om blodigt och sambon ber om genomstekt.


Efter en lagom bra stund kommer servitrisen med vinet. (och äntligen vattnet)


Efter ytterligare en lagom stund kommer servitrisen med våra huvudrätter.

???


Vi frågar vart vår förrätt tog vägen?

Ooops, säger servitrisen. Det blev visst lite för mycket, säger hon.

Jaha, säger vi. Inget att göra åt nu, säger vi också.

Jag ser mig runt i (den rätt stora) lokalen och där sitter ca 10 gäster och ingen verkar vara matgäst. Hur ska hon klara när det är fullsatt och alla vill äta?


Vi hugger in på köttet. Hugger är ordet. Både sambon och jag har fått samma; genomstekt på ytan och en rosa kärna. Varför frågar de hur vi vill ha köttet?

Båda köttbitarna smakar bra av pepparn men är så sega att man får ha bra muskler i högerhanden för att klara av att skära av en bit för de är så torra.

Sambons sons burgare verkar helt ok om inte mer.


Mitt i maten kommer servitrisen och meddelar att vi får 20 % på vår nota som plåster på såren över den missade förrätten. Vi tackar och förlåter nästan det sega köttet.


Till försvar kan sägas att den pommes de serverade till maten var toppen och grönsakerna var  rätt goda och krispiga! Och, som jag sa tidigare, så var det bra pepparsmak på biffen.


Vi avslutade med en kladdkaka till sambons son som var suverän (jag fick en tugga) och en Irish Coffee till mig som var bra. Sambon ville ha en kaffe med virre och den slök han så den passade nog.


Slutsurret på plats gav att ”krögaren” är mycket intresserad av drycker och då främst öl. Dryckeslistan imponerar men inte menyn av det vi åt.

Man går gärna dit för en god whisky eller en bättre öl.

Pepparsteken avstår vi. Om de inte byter till bättre kött. För det kan ju inte vara kockens fel.


Pitcher's

 


Dry Martiniliknande

 

Bra potatis

 

Kanon kladdkaka

 

Att det var tomt på stolarna både åt detta ...

 

... och detta hållet berodde helt klart på vädret ...


... men det var inte många gäster inne heller.


Fast det fotade jag inte.  

Av Lena - 16 juni 2011 01:55

Blogginläggen har varken duggat tätt eller glest utan de har inte duggat alls. Bloggtorka trodde väl inte skrivglada jag att jag skulle råka ut för!  Jag har glatt lagat mat och skrivit om vartenda kryddmått salt jag använt. Det var mitt liv liksom.


Livet förändrades.


Dels har vi flyttat och det blev en total omvälvning.

Jag har fått grannar att umgås med. Har någon att prata med varenda dag. Flera gånger per dag. Förut kunde det gå en vecka utan att jag pratat med någon annan är tanten i kassan och sambon. Stackars sambo! Tanten i kassan skiter jag i för hon behöver inte träffa mig på kvällen när jag är pratsjuk och hon trött.


Jag har fått uteplats. Jag pysslar, pratar med växter och med grannen och springer mellan mitt dåliga samvete över att jag inte städar (kan ju inte) och min lilla altan där jag sitter och läser mina deckare.


Det har regnat också. Väldigt mycket. Då går man in och sätter sig i soffan och kurar. Och tittar på Masterchef Australia som nu börjat igen. 72 avsnitt tackar man för. Just detta Masterchef slår alla andra med hästlängder. Australia - ten points!


Vi har inte fått nog ordning på lägenheten sen flytten. Lite för lite plats. Det betyder att det är svårt att få till den där ordningen som gör att jag har samvete att sätta mig vid datorn och ”hålla på”.

Det betyder dock inte att jag håller så mycket på med ordningen i lägenheten. Till det behövs att sambon engagerar sig. Och till det behövs att jag orkar engagera sambon. Till det behövs att sambon inte är dödstrött när han kommer från jobbet. Men – sambon gör det jag ber om. Men jag kan inte be om något när sambon ser så trött ut. Vi löser det.


Det har ju ändå hänt en del i mitt liv även om det inte har varit i stort. Jag har gjort en sammanställning av vad som fotades i Maj. Det som hänt i Juni kommer senare.


Så här är det:


Köksbordet fullt så vi inte kande äta där.


Utsikt från vår veranda   

 

                  En frukost                                 

Nattlampor

 

Läsbara deckare

 


Sambon målar vitt

   


God sallad

 

Skymning en av kvällarna

 


Goda nyheter. Nästan som ostbågar i smaken!

 

Här förstår du varför jag inte bloggar så mycket om nya recept!

Mycket gammal skåpmat blev det.

 

Fast grillat är alltid gott!

 

Vi har en granne som har en go katt som följer allt vi gör :)

Han heter Schizo

 

Här monteras det grill!

En prisvärd sak som har både lock att röka med och flyttbart galler!

Finns (fanns) på Ö&B för 299 kronor! En sämre finns (fanns) på Rusta för 399.

 

I bruk! Kolla bara så snygg!

 

Grannen Lotta råkade svänga förbi :D

 

Sambons son skalar inför pyttipanna

 

Pyttipanna på G!

I bakgrunden syns påsarna ur frysen med köttet som ska tärnas och stekas.

    

Kram!

Av Lena - 16 juni 2011 00:51

Det är så gott ibland med det där feta och lite onyttiga! Man tar det som brunch och njuter länge!

Engelsk frukost brukar innebära ett par stekta korvar till men det är en smaksak. Vi valde bacon i stället.


Tallriken innehåller:


Värmda vita bönor i tomatsås

Knaperstek bacon

Sprödvärmt bröd (gärna hembakat) med smör på

Krämig äggröra

Ingen grönsak


Den härliga äggröran för 2 pers:

5 ägg

1 ½ dl vispgrädde

½ dl standardmjölk

salt

nymalen vitpeppar

smör


Gör så här:


Vispa samman allt. Doppa ner ett finger och smaka om salthalten är lagom. Det ska smaka av saltet men inte mer.


Smält lite smör i en kastrull. Häll i blandningen och värm på medelvärme. Rör hela tiden med en träslev. Håll på så tills röran är krämig. Ta av från plattan och servera.


Detta är (enligt undersökningar i England) en utdöende frukost och undra på det! Man kan ju tillföra någon grönsak om man orkar hålla på.


 

Av Lena - 8 juni 2011 22:42

Provade detta med att skriva några inlägg som fick automatpostas när jag var borta. Funkade ju väldigt bra!


Orsa Camping! Soligt, blåsigt, härligt och – så klart – jobbigt!

Det ÄR jobbigt att lata sig! Ju mer man sover desto tröttare bli man och ju mer man sitter still desto jobbigare blir det att resa på sig. Alltså sitter man och sover den mesta tiden och det är helt underbart!


För övrigt har jag börjat laga mat igen. Ja, inte något avancerat eller men ändå. Var ett tag sedan sist.


Har en hel del att säga men det kommer att ta ett tag innan jag skriver om det. Måste samla mig först.


Skyfall, orkaner, jordbävningar, vulkanutbrott och lycka är mitt liv just nu och det är inte fel. Omvälvande är bara förnamnet!


Det var allt jag hade att säga just nu.


Stek 500 g nötfärs. Blanda i ¾ dl vardera av fintärnad inlagd gurka och rödbetor på burk samt ¾ dl grovhackad kapris. Häll i 3 dl smetana och kanske en slurk vispgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Koka upp och blanda i rejält med finhackad dill. Servera med nykokt färskpotatis och en härlig sallad.

Mums!


I love you!


Hörs!



 

Av Lena - 4 juni 2011 10:45

Det är första gången jag få hem en produkt från just Ridderheims. Vet andra matbloggare som bor nära Stockholm som käkar deras E-nummerfria charkprodukter varje påsk, midsommar och jul och jag har ju undrat över deras produkter. Har hört både ris och ros både här och där.

Klart jag hade en spänd förväntan på produkter jag fick levererat från kylbil till min dörr.


Nu hade jag ju läst en annan bloggares åsikt (minns inte vem) om att det var lite för oljigt det hela och inte var så kul i pasta utan bättre på pizza. Jag tänkte då att det kunde kanske funka som tapas? Annars är det ju tänkt att blandas med nykokt pasta. Kändes inte som ett val när jag såg förpackningarnas innehåll. Tapas det fick bli.


Jag fick fem förpackningar Pasta Amore och valde tre likartade (tomatbaserade) att servera som förrätt ihop med skivad och rostad baguette eftersom de skulle passa ihop med rödvinet vi serverade.

De två andra; en innehöll bacon med tryffelchampinjon samt en med kräftstjärtar, dill och tomat. De får vänta.


Jag valde:

Mozzarella, Parmesan & körsbärstomater


Pesto med Long Sherry tomater


Toscanska grillade grönsaker


Produkterna innehåller antioxidationsmedel och konserveringsmedel och någon smak är tydligen bara från aromer vilket inte står på sidan jag länkar till.


Vi sa:

För mycket olja oavsett hur man serverar det. Alla vi provade smakade likartat. Ingen hit!


Ska bli spännande att se hur de två andra sticker ut? De tre första är jag besviken på. Alla smaker på grönsakerna försvinner i olje- och kryddsmaken som inte är så jättekul. Måste ni ha samma grundsmak i allt?


Bättre kan ni väl, Ridderheims!

 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards