Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 2 maj 2011 20:22

Kiviks Musteri har kommit med en ekodryck som vi sörplat i oss några dagar här. Mango/äpple, granatäpple/svartvinbär och tranbär/blåbär finns och vi har provat de två sista.  Båda är läskande och friska utan för mycket sötma. Visserligen är det socker tillsatt men med försiktighet. Tranbär/blåbär är min favorit.


Citat från Kivik Musteris sida:

”När vi utvecklade Kiviks EKO-serien valde vi att ha miljön extra mycket i fokus. Därför innehåller våra ekologiska drycker endast utvalda KRAV-godkända råvaror.

 

Minsta möjliga miljöpåverkan är hela tiden vårt mål och därför är även förpackningsmaterialet vi använder oss av certifierat enligt FSC (Forest Stewardship Council). FSC är en oberoende organisation som värnar om ett ansvarsfullt och miljöanpassat bruk av världens skogar.

 

Kiviks Eko finns i tre härliga smakkombinationer: mango&äpple, granatäpple&svartvinbär samt tranbär&blåbär. Dryckerna har ett högt fruktinnehåll på 16-20%. Att dricka gott och samtidigt värna om miljön är lätt med Kiviks nya EKO drycker!

 

Kiviks EKO finner du i din livsmedelsbutik från och med vecka 7. ”

Slut citat!


Kiviks Eko med smak av Mango & äpple, det finstilta:

Vatten, mangopuré* (11 %), äpplejuice* (9 %), syra (citronsyra). *Krav-ekologisk ingrediens.

Innehåller: 20 % frukt och 6,6 % tillsatt socker. Näringsvärde per 100 g (ca 1 dl)): Energivärde 160kJ/40Kcal. Protein <0,5 g. Kolhydrat 9 g (varav sockerarter 9 g). Fett <0,5 g). Kostfiber 0,2 g. Natrium 0,003 g.



Det här en dryck jag gillar. Eftersom jag inte varken dricker läsk (för sött) eller vanlig juice (för surt) så passar den mig som en smäck! Om jag inte minns fel så kostar 750 ml mellan 15-20 kronor men närmare 15 än 20. Tror jag … Kolla själv!



 

Av Lena - 27 april 2011 00:34

När allt verkligen blev som det skulle och inte bara som det vart!

Sonen min, den till Umeå flyttade (min enda), kom äntligen hem till sin Mama! Vad säger man? Gråter en skvätt när han inte ser. Vi har inte tittat på varandra på över ett år!

Det blev lite överraskande och inte planerat men desto bättre. Och tänk att vi hade planerat lammstek till den dagen! Utan att vi visste att han skulle komma.


Min lammstek, som den blev.

Lammstek utan ben är ofta lealös med hål igenom så bind upp den ordentligt så den blir färdig rakt i genom överallt. Inga bilder här den här gången så sök på nätet om du inte vet.


Lammsteken på 1 kilo marinerades i salt, peppar, olivolja, vitlök, soja och rosmarin.

Den bryntes runt om (alla 8-10 sidor) i mycket smör, fick en febertermometer instucken i ändan och fick sedan gå i en stekgryta med lock till 50°. Efter att den vilat, insvept i folie, var den uppe i 58° och då var den lätt rosa inuti. Nästa gång tar jag den tidigare!


2 runt bordet tyckte den var för rosa och 2 att den var för genomstekt. Dessvärre var vi bara 4 personer så ingen var egentligen nöjd. Jo, vi var 3 pers som gillade smaken på köttet, 2 gillade inte fettet och 1 person gillade ingenting av det, ens konsistensen. Den sistnämnda var dessvärre min sambo. Aldrig mer lammkött för hans del!

Jag gillar lammkött vilket väl främst märks på att min sambo är 12 år yngre än mig.


Skyn blev mycket god att strila över köttet och anrättningen serverades med en kraftigt överkokt, vitlöksdoftande potatisgratäng som dock var god trots matlagningsmissar. Meh! Jag var ju förvirrad av att sonen var här och alldeles till mig i trasorna! Ett synnerligen celebert besök!


Sonens besök föregicks av en påskhelg i den totala slöhetens tecken. Alldeles för varmt och soligt för min del, är ju mer värmekänslig än en mjukglass, och lite för få moln som ger behaglig skugga. Har inte ens orkat tänka tanken att det finns en blogg någonstans inne i det kvalmiga vardagsrummet. Nåja, jag vänjer mig. Brukar ju det.


Sonen stannar i några (få) dagar men bloggen ska nog få fart när jag vant mig. Vi ska ju ändå äta när han är här och vissa saker lär jag tala om för dig. Till exempel hur pass god den hemgjorda potatissalladen blir i morgon. Jag har inget recept än så vi får se. Ska försöka att komma ihåg att mäta och skriva ner så jag kan berätta om du ska göra som jag gjorde eller om du ska göra som du brukar.

Eller, har du ett fantastiskt bra recept att dela med dig av? Inget fusk bara! Och inget äpple eller annan frukt i! Tycker vi inte om i maten!


Om jag nu ska tjata så om sonen så kan jag lika gärna passa på att berätta att han kan laga mat och är bra på det! Tänkte att du kanske undrade?


Nu kanske du förstår att jag inte hunnit så mycket mer än bara vara


å inga bilder heller blir’e alls

hinner ju knappt varken tänka eller laga eller äta och ännu mindre diska


 

Av Lena - 24 april 2011 01:50

Hittade någon som heter Bevemyr som gjort hembakta korvbrön å de va la bra! Jag följde receptet – inte! Jag tog vad jag hade och det blev väldans!


Ha detta när du får lust att baka korvböd:

50 g jäst

5 dl mjölk

1 msk flytande honung

1/2 dl olja

2 tsk salt

4 dl siktat dinkelmjöl

1 dl linfrö

1/2 dl rågkross

2 dl rågsikt

ca 6 dl vetemjöl special


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.

Värm mjölken till fingervarmt och häll den sedan över jästen.

Rör om så att jästen löser sig.

Häll i övriga ingredienser och bearbeta till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 - 60 minuter.

Forma till korvbröd och lägg på en plåt och jäs i ytterligare 30 minuter.

Grädda strax under mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Låt svalna under handduk.


 


Du behöver inget mjöl till utbaket!

 


Grädda inte för länge!


  

Liss-Ellas senap är bara så bäst!

 


Hela köret!

 


Vi har sol hos oss!

 

Av Lena - 24 april 2011 01:00

Jag fråntar mig allt ansvar vad det gäller stavningen av korven. Jag var säker på att det skulle vara ett z med men – har jag fel? Nåväl, här är det du ska äta.


Korvkioskräksallad undrade jag över.

Jag frågade Gitto när hon vid något tillfäller pratade om korvkioskmat och som hänvisade till Jens Linder och på den vägen är det.

Jag ville ha en sådan där räksallad de har i korvkiosken. Han, alltså Jens, hade tydligen försökt sig på det. Jag härmade, men bara nästan. Han kallar det räksallad à la korvkiosk.


Så här gjorde jag och hade i:


Först majonnäsen:

2 tsk fransk senap
2 tsk citron
1/2 tsk salt
2 äggulor
3 dl matolja kajennpeppar


  


Sedan resten:

300 g skalade räkor
3/4 dl finhackad rättika
2 salladslökar, finhackade

och nymalen vitpeppar


Hm!


Låt räkorna rinna av ordentligt (om de legat i lag eller varit frysta). Tunnskiva salladslökarna. Blanda senap, citron, salt och äggulor i en skål. Rör ner oljan lite i taget, så att en fin majonnäs bildas. Blanda ner salladslök, rättikshack och räkor. Smaka av med kajennpeppar och eventuellt lite mer salt. Låt stå en stund i kylskåp så blir såsen lite fastare och smakerna hinner gifta sig. Gärna tills nästa dag.


  

Den blev väldigt god men inte optimal!

Återkommer med fler försök!

Korvbrödsrecept kommer inom korv ... kort


Av Lena - 24 april 2011 00:02

Jamenärdetpåsksåärdet!


Sill så klart men – vad vore påsen utan en Jansson? Det går ju inte för sig alls! Ägghalvor i all ära men en Janssons frestelse är ett nödvändigt tillbehör! Säger du emot så slår jag dig! I Fia! Med knuffar du drömmer mardrömmar om!


En helt lagom omgång Janssons frestelse för fyra pers om det är till en buffé:


Ingredienser:

2 lagom stora gula lökar

smör

1 burk Grebbestads Ansjovis

750-850 g oskalad potatis

riktig grädde, 40 %

lite salt

lite nymalen vitpeppar

mer smör


Gör som jag:

Ugn:175-200°


Skala och hacka löken och smält den i smör utan att den tar färg. Om du saltar lite lätt på löken tar den inte färg så lätt.


Öppna ansjovisburken och häll spadet i en kopp eller annat, för ändamålet, lämpligt kärl.

Lägg ansjovisfiléerna på något underlag och dela dem i mindre bitar.


Nu emellan så provsmakas whiskeyn som kom i brevlådan. Alltså: vätskekontroll!


20 cl Glenfiddich

 


Sambon säger:

Är inte ett fan av Glenfiddich i vanliga fall men när de kommer med en 14 årig single malt som lagrats på 2 olika ekfat så känns det inte så illa att prova. Eftersom jag älskar rökig whisky så är den inte riktigt vad jag gillar men den överraskar med en len vaniljsmak och många bismaker, riktigt god single malt lagrad på amerikanska och spanska ekfat. Tack Glenfiddich!

 

Jag säger: Tack för att ni har kommit ut med en flaska på 20 cl! Då kan man köpa hem en lagom gå-bort-present! Lagom storlek till lagom pris! 139 kronor för en bra virre är kanon! Eller köpa en flaska som en lagom trevlighet till sig själv och sambon! Hanterbar!

 

Jag säger också: Helt underbar smak! Glider ner i strupen utan hosta! Rund och fin och smakrik! Mycket gott! Fem poäng!


Fortsätt laga mat nu då! Lite slirig? Näpp, inte än!


Smörj en lagom form med smör.

Skala potatisen och strimla den.

Varva allt du har med potatis underst och överst och krydda med salt och peppar. Ingen vätska än! Toppa eventuellt med lite smör.

Kör in i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut formen ur ugnen och häll över ansjovisspadet. Fyll på med vispgrädde så den fyller 2/3 av formen.

Grädda ca 1 timme till eller tills potatisen är mjuk.


Man kan om man vill strö lite ströbröd över härligheten ca 15 minuter innan den är klar.


Med Grebbestads ansjovis, riktig grädde och riktigt smör kan du aldrig misslyckas med en riktig Janssons Frestelse!


Love to you to!



  


 


  



   


 

Sa jag GLAD PÅSK?

klart jag gjorde

Av Lena - 23 april 2011 23:19

Nu har jag äntligen fått sambon att hjälpa mig att styra om! Binero har varit snälla att sälja mig en adress och den heter, hör och häpna, almamater!

Jag köpte ju domännamnet för en tid sedan och nu är det alltså!


Skriv www.almamater.se i ditt adressfält så hamnar du här!


Tack!

*hoppar lite av glädje*


Fnitter!


jesssss  

Av Lena - 21 april 2011 02:00

Jag borde sova eftersom klockan är 01,32 pip för det säger Fröken ur men fingrarna har fastnat i tangentbordet så vad gör man?


Jo, man skriver, beskriver och berättar!

Vi var på cirkus i fredags. Cirkus Cirkör!” Were it lika a crown” hette den.

Jag gillar inte cirkusar så jag följde motvilligt med för att glädja sambon och hans son. Inte nog med att jag följde med fast jag verkligen inte tycker om cirkusar så fick jag dessutom (varför kollades inte detta av vedebörande?) en ensam plats på andra sidan hela salongen. Lång från sambon och hans son. Snacka om att jag var bitter! Jag skulle både genomlida en skitcirkus/tråkcirkus och dessutom sitta en mil från dem jag var där med! Min bedrövelse (sorg) var total! Grinig!

Jag satt där och tyckte att alla var idioter som betalade flera hundra kronor får sådan skit!

E ni dumma i huvet eller? Har ni inget bättre för er en fredagskväll?


Och ridån gick upp!


Förtrollande, magnifikt, suggestivt, spännande och fullständigt fantastiskt! En tankegång bakom det de gjorde och inte en dansande elefant inom synhåll! Jag hade inget som helst behov av någon bänkkamrat! Jag glömde totalt bort att jag satt själv. Eller, snarare så var jag glad över att sitta själv för ingen störde mig. Bästa någonsin och mest underbara!

De flesta vardagar har jag inte svårt att hålla mig för skratt men det hade jag nu.

Tänk dig själv att faktiskt bli fascinerad av någon som klättrar i en stång? Jag satt och gapade! Spindelkvinnan, släng dig i väggen! Har du inte varit och sett Cirkus Cirkör så gör det! Du kommer inte att bli besviken, det lovar jag!!!

Och du – du kommer att köpa dig en pingisboll efteråt! Och kanske en kniv. Och en soffa. Och en motorsåg. Och spara plastpåsen du köpte frukt i.

Framförallt så kommer du att köpa dig en svängdörr!


Nu är klockan 02.15 Pip.


Jag säger det igen: Bästa jag sett!



 

EN FÖRESTÄLLNING OM ATT BÄRA SINA RÄDSLOR OCH MISSLYCKANDEN

MED STOLTHET.

Av Lena - 21 april 2011 01:05

Långsam matlagning i specialgjord gryta.

CrockPot är en gryta som lagar maten åt dig medan du sysslar med annat. När du är på jobbet t.ex

Grytan (med lock) är av stengods som tål både ugn, spisplatta och frys och sätts ner i en metallbehållare när man ska till.


Man tar råvaran och kryddar den, tillsätter tillbehören och en eventuell vätska. Sedan pluggar man bara i kontakten i väggen och låter skapelsen vara tills den är klar efter en hel massa timmar. Om man inte hinner hem i tid (det tog för lång tid på museet)så slår grytan automatiskt över på varmhållning så man behöver inte få spader om man blir försenad.

En av fördelarna är att allt kött blir osedvanligt mört och smakrikt samt att alla grönsaker behåller all smak, spänst, vitaminer, spårämnen och att skyn som bildas efter alla timmar är av en smak som är gudasänd! Utropstecken!


Läs mer om pottan hos Spisat! Sök hos honom på CrockPot så ser du en hel bunt förslag på hur man gör!


Själva jag skriver mer om denna senare här. Måste bara få till texten. Vet du hur lång tid det tar att skriva alla inlägg? Man ska tänka till, författa, formulera, censurera och stava rätt! OCH korrekturläsa! Helst också ha någon som läser det man skrivit som talar om att det är oläsbart. Vilket sällan händer eftersom jag aldrig orkar vänta på att någon (sambon då) läser det jag skrivit. Jag bara skickar in! Så också denna gång så håll tillgodo med ocensurerad text!


Kycklingen jag lagar nu hade jag tänkt skulle gå på långsam temperatur i 9 timmar.

Receptet jag går efter är från den medföljande kokboken. Min kyckling vägde 1,4 kg.

Edit: efter 8 timmar var kycklingen 90 grader varm och jag avbröt eftersom jag skulle ”bränna av” skinnet i 250 graders ugn. Kycklingen var då så mör att den föll av sina egna ben. Saftigare och smakrikare kyckling får man leta efter. Bästa skyn någonsin! Såsen (bara lite grädde, salt, peppar och redning i) blev en veritabel dröm!


Hel kyckling i Crock Pot


Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 8-10 timmar



Ingredienser:

2 morötter, skivade

2 lökar, skivade

2 selleristjälkar, skurna i 2,5 ca bitar

1 hel kyckling, ca 1-1,5 kg

1 tsk salt

½ tsk mald svartpeppar

1 dl vatten, kycklingbuljong eller vitt vin

½ tsk torkad basilika


Gör så här:

Lägg morötter, lök och selleri i stengodsgrytan.

Lägg hela kyckling ovanpå grönsakerna.

Krydda med salt och peppar och tillsätt vätskan. Strö över basilika.

Sätt på locket och koka på låg värme i 8-10 timmar (eller på hög inställning i 4-5 timmar med 2 dl vätska).

Ta ut kycklingen och grönsakerna med en stekspade.

Tips! Sila av buljongen och använd som bas till en sås.


Kan nämna att:

I söndags lagade jag högrev i pottan men hade inte tid att låta den gå så länge som man ska. Köttet blev mört och smakrikt men föll så klart inte isär med en gaffeltryckning. För lite tid. Såsen blev dock underbar eftersom skyn/buljongen från köttet blev så där du vet. Fantastiskt!


Och:

Jag tänker laga alla recept som finns i kokboken som medföljer. Kycklingen nu var ett av dem.

Eftersom jag inte är så van vid pottan så fegar jag och låter bli att gå på känn. Men vartenda recept ska lagas! Även efterrätterna! Wow! Jag som inte äter sånt? Ska föröka att hålla en lchf-linje p samma gång. Ja, inte vad det gäller desserter då.

Nu lovar jag och har jag lovat så håller jag vad jag har lovat! Minst ett recept i veckan!

Tumme!!!


Sa jag att grytan är snygg och att jag är rädd för den eftersom jag inte är van?


Tror bilderna talar för sig själva

 



 



 



 



 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards