Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 21 april 2011 00:45

Min sambo gillar egentligen bara en sorts sill och det är löksill. Han vill äta den med gräddfil och hackad rödlök. Hm! Jag tycker inte det går ihop för i det läget vill jag ha Matjessill men och men var och en får bli salig på sin fason!

Själv har jag förut mest gillat senapssill men har på senare tid blivit förälskad i Brantevikssill. Fast den gillar sambon med. Och min mamma som har köpt den flera gånger efter mitt tips.


Nu har jag i alla fall fixat ett par burkar löksill åt min kära och jag hoppas han blir nöjd!


Löksill à la Alma

1-2-3-lag kör jag på


Ingredienser:


Lag:

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten


Resten:

2 burkar Abbas inläggningssill

1 gul lök

1 rödlök

20 cm purjolök

1 liten morot

8 kryddpepparkorn

2 lagerblad


Gör sålunda:


Koka upp lagen och låt den kallna till kylskåpskallt.


Diska en eller två burkar, beroende på storlek, ordentligt och ställ dem åt sidan.

Skölj sillarna i kallt vatten, låt dem rinna av och skär dem i bitar på snedden ca 2 cm breda.

Skala och skiva gul- och rödlök tunt. Skölj purjon och skiva 1 cm brett. Skala och skiva moroten i tunna skivor.


Varva rättvist sill och allt annat i två burkar eller allt i en burk. Toppa med lagerblad och häll lagen över.

Förslut burken/burkarna och låt stå 2 dygn innan du äter av dem.

Hållbarheten är 2-3 veckor. Förvara i ca + 4 grader. Inga fingrar i burken, bara gaffel!!!


Mitt när jag sitter och skriver det här så ringer min dotter och gråter. Hon har fallit omkull med sin cykel och fullständigt skrapat upp sig. Chockad, jätteont överallt och en hel bunt skrapsår.

”Vad gör jag mamma?”

Jag får jätteont i vartenda av hennes skrapsår! Lilla gumman!

Tvätta rent med tvål och vatten. Duscha på det. Torka torrt med hårfön. Allt detta varje dag!

Plåster = infektion! Ja, hon hade ingen gasbinda eller liknande så då får hon låta det vara.

Stackars älskade stumpan! Min egen Stumpis!


Sillen då



  



 



  

Av Lena - 19 april 2011 01:42

Vi tog en redig runda i lördags! Fast Ö&B var nog dagen före. Hur som helst, visst gillar du bilder direkt ur mitt liv mitt i verkligheten mitt i Sverige just nu?


Underbara påsksaker för 9,90 styck köptes på Ö&B! Löjligt och fjantigt gulligt!

 


Loppis varje lördag i Falun! Mellan 10-14 tror jag. Vi var där 12.00

 


Denne man som säljer Junis kryddor står här varje lördag

med sin uppstoppade partner Hacke! Han är gärna med på bild :)

 


Allt finns!

 


Allt finns!

 


Allt finns!

 


Solglasögon från Lager 157 i Sågmyra och hatt från Kappahl gör killen coolast!

 


Provsmak av Åkessons nya rosé, Mont rose!

Mynewsdesk säger och jag säger: Ett lätt vin som är rätt torrt. Lättdrucket utan särskilt framträdande smak. Lite för lite fyllighet och lite för syrligt för min smak men smaken är ju delad. 1 liter rosé, 12,5 % för 59 kronor.  


 Gräsklippsrace! Gräsmattan är liten så man skulle ju ha en sån man sitter på!

 


 Svärmor har fixat ett par Änglatrumpeter åt oss :)

  


 Tomatsallad för oss som jobbat!

 


 Staketen är rätt ruttna (ska fixas) men penséerna fina! Man tar vad man får.

Det mörka längre bort är ett jordgubbsland. Faktiskt!

  


 Jo, sambon fick nya jeans från Lager 157. 400 pix!

Passar till varje Foppatoffelhjälte!

  

Av Lena - 19 april 2011 00:25

Connys matkasse!


"Vår oslagbara matkasse innehåller:
5 Billys Pan Pizza
5 Gorbys piroger
1 port Lövtunn bit XL
1 påse Polarkaka
1 tub Kalles Kaviar
O'boy
2 rullar bruna bönor


4 st cola, 2-liters
2 st Fanta, 2-liters
4 liter mjölk
2 st 300 g chipspåsar - olika smaker varje vecka!
1 påse jordnötter
5-pack Snickers
2 påsar Bilar

Nytt!! : 6-pack Pripps Blå Folköl 2,8%
Vi jobbar bara med välkända varumärken."
 

 


Hur tänkte jag där?

Jag menar, att jag inte tänkt på det här förr?

Av Lena - 18 april 2011 23:36

På min resa genom Sverige på SJ-väg till min mamma, Falun – Halmstad tur och retur, så hade jag förbeställt Leif Mannerström räksmörgås på returresan. Som 1:a klass resenär får man den serverad på plats och kan samtidigt beställa vin till. Mackan kostar 99 kronor. En 37:a vin kostar 89 kronor.

På resan ner åt jag ju Mannerströms Trerätters som jag skrivit om här men på hemresan blev det alltså räkmacka.


Jag blev (när jag tittade närmare på biljetterna när de kom hem) smått irriterad på mig själv att jag inte uppmärksammat att det var hela ca 45 minuters väntan på tågbyte både i Göteborg och Stockholm men under resans gång blev jag tacksam över det. Båda byten var 20 minuter försenade och hade jag inte haft mitt spelrum hade jag inte varit framme i Falun 22.30 som det var sagt. Hade väl fått sova på någon perrong i någon av städerna.


Räkmackan då? Jodå. Ingen särskilt upphetsande historia även om den inte var oäven.

Brödet var någon slags polarbrödsliknande och rätt uppblött vissa bitar och rätt torr andra delar.

Det låg en liten lite vippa fräsch sallad (rosé?) på ena sidan och en bra citronklyfta medföljde anrättningen. En rätt ledsen dillvippa toppade skapelsen.

En klick röra av obestämd art fanns på sidan. Det var någon smaksatt majonnäs. Den smakade bra om än inte så mycket egentligen men det ska den väl inte då den inte ska ta över smaken av räkor. Den var lite för liten för att räcka till alla räkmackstuggor jag tog.

Ett kokt skivat ägg var placerat på mackan men där kunde de brett ut skivorna lite för ”seutet” säger jag som nu är extremt petig. Ägget var dock perfekt kokt och det räcker långt.

Räkorna då. De var fina handskalade och dugligt rikliga till mängden.

Det hela var tilltaget nog för mig att bli hyfsat mätt men ändå sugen på något mer. Det smakade bra men inte mer. Rätt torr anrättning faktiskt.

Det vita vinet jag fick till var inte värt 89 kronor.


En räkmacka som alla andra men att den heter Mannerströms beror väl på att han komponerat röran. Mer märkvärdigt var det inte. Eller hade han skalat räkorna? Han hade nog bestämt brödet med.


Bilderna är lite skakiga för jag åker ju tåg.


Mannerströms räksmörgås ser väl fräsch ut!

 

Och är fräsch!

 

Är det inte märkligt att vissa karlar som somnar

per automatik håller om "paketet", eller juvelerna, om du så vill?

Detta är min "tåg-granne" som jag fotade i smyg.

Han vet inget. Han somnade mitt i min macka.  

  

Av Lena - 14 april 2011 23:24

Det är verkligen härligt att åka tåg när man ska resa bort och hem. Man kan resa sig upp och gå runt när man stelnat till, det finns toalett och har man tur har de en kiosk eller bistro. Taskiga mackor och dyrt vin plus en massa annat!

Dock är vinet väl utvalt och oftast gott. Tro mig, jag hann nog smaka på alla sorter på min resa. Eller i alla fall fyra. Ja ja, på åtta timmar Falun – Halmstad och åtta timmar Halmstad – Falun så hinner man mer än man tror. Vinet tänker jag inte utveckla. Det fyllde sin funktion och – punkt slut!


SJ har försökt lägga manken till vad det gäller mat och dryck och det märks lite här och där men chipspåsesortimentet är dock bedrövligt. Det existerar minst tre sorter (vet jag sedan tidigare) men oftast finns det bara en att välja på och det är ju inget val. Maten i Bistron äter jag inte av längre för den är bara inte god.


Men nu hade jag ju förbeställt mat till min fina 1:a klass-biljett. Mannerström har fixat maten minsann! Man vet inte i förväg vad det ska bli för mat. Det är tydligen olika hela tiden och inte ens personalen vet när man frågar vad det ska bli. Det ser de först när de öppnar förpackningarna när de ska värma och servera. Då hämtar de även vin till maten om man vill ha så man slipper gå och handla själv i kiosken. Fint! På hemvägen hade jag förbeställt Mannerströms räkmacka. Om den handlar ett annat inlägg.


Mannerströms Trerätters då.

Vad jag hade väntat mig? Jag vet inte eftersom jag är van vid att SJ har taskig mat men nu hade ju självaste stjärnkocken och ”Sveriges Mästerkocksdomaren” Mannerström fått bestämma maten. Men jag kan ju säga att även om han har komponerat menyn har han säkert inte bestämt att den skulle lagas så här eller att råvarorna skulle vara så här.

Det är en sak att komponera en meny och en helt annan att genomföra den! Det var inte direkt dåligt men en del frågetecken.


Först och främst reagerade jag på att det inte finns någon innehållsförteckning på maten. Det har de på minsta macka i bistron så varför inte på den som serveras vid ens plats? Samma "restaurang" ju.

Att man inte får någon innehållsförteckning på restauranger är en sak, masslagad mat till tåg en annan.

Även om det kanske inte är plats för en sådan på matbrickan så borde det väl stå på deras webbsida eftersom de (SJ) är så måna om att upplysa om allt i dessa tider.


Jag läste vad jag skulle äta på en liten lapp där menyn stod men vad den innehöll vet jag alltså inte. Än. Har mejlat SJ och frågat men de har ännu inte svarat.


Meny

Gubbröra

Viltjärpar med svampsås och potatispuré

Dansk chokladkaka


Förrätten Gubbröra:

En okulärbesiktning gav att det var en klick på ca 4 msk röra (med torkad brun hinna på men vaddå) serverad med en tunn liten skiva pumpernickel och en fräsch dillkvist. Röran innehöll hackad rödlök, det syntes, men för övrigt var smaken ganska obestämbar men god. Jag åt bara halva för jag ville inte att huvudrätten skulle hinna kallna. Det var dumt för huvudrätten var väldigt varm märkte jag till min glädje.


Huvudrätten Viltjärpar med svampsås och potatispuré:


I tallriken låg det järpar, sås och puré. Grönsakerna, 4 tjocka skivor pressgurka (utan persilja), låg i en liten plastbytta vid sidan.

Maten var så pass upphettad att den fortfarande var väldigt varm när man var klar med förrättens klick av Gubbröra.


Hur vilda järparna var vet jag inte. Vid en blindtest hade jag aldrig kunnat gissa att det alls fanns någon färs av vilt i dem. De var hyfsat goda, smaken var tam i dubbel bemärkelse, men varken salt eller peppar behövdes. Konsistens som frikadeller.


Potatispurén hade klumpar i sig så det var inget pulvermos. Smaken godkänd och konsistensen bra.


Såsen? Svampsås? Den smakade som Abbas champinjonstuvning på burk och var lika geléliknande. En svamp såg nästan ut som en konserverad gul kantarell men smaken var minst sagt konservburk utan särskild smak alls.


Till maten serverades även en rund knäckebrödsskiva och ekologiskt Bregott. Hela anrättningen var tilltagen nog att bli mätt på.


Desserten var Dansk chokladkaka. God.


Läser man menyerna de alternerar mellan (samma länk som ovan) så blir man glad ända tills man hamnar på den gluten- och laktosfria delen. Där finns två alternativ men båda har samma förrätt.

För vegetarianer finns också två alternativ som huvudrätt. Quorn och – quorn! Alla fyra rätterna har fruktsallad som dessert. Fantasifullt? De som tågpendlar och vill ha specialkost får ta med matlåda.


All personal på både ner- och uppresan får högsta möjliga betyg! De var tillmötesgående och log (inte så där stelt som flygvärdinnor ofta gör) och verkade uppriktigt måna om en. Man fick en känsla av att de trivdes med sitt jobb.

Jag gjorde ändå tre tågbyten åt vardera hållet så jag träffade på några stycken. Ingen visade sur min eller verkade less. Mycket trevligt för man blir glad av dem!


Hela Mannerströms tabberas. Tåget var skakigt och bilderna därefter.

 

Förrätt

 

Tydliga bevis på att rödlök ingick

 

Hufvudrätt

 

Dessert.

Glaset (vad den typen heter nu igen?) till höger fyllde (tyvärr) 

ingen funktion vad jag erfor.

 

Av Lena - 14 april 2011 00:38

Linssoppans dag som Lotta Brinck m.fl har utropat den kom och gick utan avtryck i den här bloggen. I går (nu förrgår), på Liv-dagen, var det som det där hände och det utan mig.

Moma gjorde det, Spisat gjorde det och ännu fler som du kan läsa om på Lottas blogg.

Jag som skulle varit med och lagat linssoppa för att hylla god, nyttig och ekonomisk matglädje! Nåväl, jag lagade en rätt på linser idag (nu igår), inte soppa men ändå, och den var så pass enkel och god att jag vill dela med mig. Hade lite kycklingkött och kassler i frysen som ville bli använt. Det här är så nära soppa du kan komma utan att det är vätska i. Ät i djup tallrik med en sked.


Min favoritlins är ”Små linser” från Risenta. Den finns säkert hos fler men det vet jag inget om.

De (Risenta) säger att:

”Denna lilla, delikata lins kommer ursprungligen från Frankrike och är mycket uppskattad för sin kulinariska smak.”

Och vet du, den ÄR skitgod! Du behöver faktiskt inget kött när du har denna med! Säkert! Du äter den med nöje och med sked och utan extra allt!

Jag har haft den som favorit så länge att jag har glömt att använda den på ett tag.


Mät upp två dl ”Små linser”, spola av i vatten och lägg i blöt. Att lägga dem i blöt sparar koktid och får dem jämnare kokta. Jag har mina i blöt ett par timmar eller så.


Koka linserna i lättsaltat vatten eller buljong tills de är klara. Koktiden beror på hur länge de legat i blöt. Har du inte blötlagt dem så läs på påsen hur länge de ska koka. Häll sedan av kokvattnet och låt linserna vänta på resten om du inte redan påbörjat tillagningen av resten medan du kokade linserna?


Linsrätt, linsröra, linspytt eller vad du vill för 3-4 pers


2 gula lökar, hackade

smör

2 dl hackade färska champinjoner

1 stor röd eller gul paprika, strimlad

3 dl finfördelat kokt eller grillat kycklingkött

2 dl fintärnad kassler

2 dl gröna ärtor

1-2 dl kycklingbuljong

de kokta linserna, se ovan

2 stora rivna vitlöksklyftor

salt

nymalen peppar

paprikapulver

chiliflakes


Gör så här:

Fräs löken i smör och ha i svampen som får fräsa med.

Tillsätt paprikan och köttet och låt det fräsa ett tag.

Släng i ärtorna och ha i buljongen. Låt buljongen koka in under omrörning.

Blanda i linser och vitlök och låt det hela bli upphettat.

Krydda och smaka av och låt det sedan gotta sig ett tag på låg värme.

Smaka av kryddorna igen.


Jag serverade med tärnade tomater för enkelhetens skull. Då går det fortfarande att äta med sked i den djupa tallriken och du har en hand fri till att bläddra i tidningen.



 


 


Annars älskar jag den här linssoppan!


Av Lena - 13 april 2011 19:42

Halmstad var sig likt när jag var där, fast ännu mer blåsigt än vanligt. 21 sekundmeter!

Torghandeln frodades och solen sken! Min barndoms stad. Köpte en jättebukett mörkgrön frodig dill, där på torget, för bara en tjuga! Att repas och frysas in. Jag borde ha fotat torghandeln och de fantastiska grönsakerna men min mobil hade en allvarlig svacka där laddaren laddade ur den istället för laddade den.


Min mamma hade planerat massor med mat! Jag frodades för varje dag som gick med panerade räkor, kanonfin biff från en köttaffär, kålpudding, söndagsstek, kräftsoppa med ostpinnar, köttfärs-crêpes och en härlig fisksoppa med musslor och finfisk (hos min bror och svägerska)! Har jag glömt något? Jo, mamma hade gravat ett kilo jättefin lax som jag åt på frukostmackan varje dag! Mums! Hon kan grava lax hon! Laxen tog slut lagom till min sista frukost där.

Dessutom hade hon lagat palt åt mig som jag fick med hem. Och bakat goda fröiga kex som jag fick recept på. Kommer på bloggen senare.

Jo, så hade hon köpt Brantevikssill från Fiskexporten. Den som Rikard Nilsson står bakom. Gudomlig till lunch ihop med perfekt kokta ägg och ett glas iskall öl!

Jo, mamma hade även bakat semlor! Har jag fått med allt nu?

Jag fotade ingen mat utan använde tiden till att umgås och äta.


Mina tomatplantor som jag lämnade vind för våg (i sambons händer) lever och frodas! Sambon skötte sig med den äran!


Gardeners delight 11/4

 

Tumbling Tom Red 11/4

 

Dill att glädjas åt, repa och frysa!

 

Inte vackraste bilden av Halmstad men jag ville fota att det börjat blomma lite.

 

Av Lena - 13 april 2011 19:36

När jag nu var hos min mamma så hade hon köpt tomater på Willys. Spanska plommon var det och de var faktiskt ovanligt smakrika för att vara så här års. Eller, börjar de bra tomaterna komma redan? Nollkoll är mitt namn!

I alla fall så letade jag här hemma i Falun och de fanns på Willys här med. Om du ska köpa tomater så är de ett bra val! Kronor 24,90 för 750 g är väl inget att gnälla över!


  

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards