Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 15 maj 2011 01:57

Jo, jag har haft (blivit tvungen att ta) bloggpaus!

När man inte mår bra av (tycker det är kul) att blogga utan det blir ett tvång. När man tänker på bloggen när man ska sova och har svårt att somna för att man tänker på nästa inlägg. När man får skrivkramp och mår mer dåligt över att man inte kan skriva blogginlägg än att man mår dåligt över att man inte kan skriva alls, ja då blir det fel.

När man har dåligt samvete över att inte skicka inlägg. Det är då man inser att man måste ta en paus. Jag sänker nu kraven på mig själv och kommer att blogga sporadiskt. Från början skrev jag nästa varje dag och ofta två gånger per dag. Nu tänker jag sänka ribban och den som har lever får se!


 

Av Lena - 10 maj 2011 02:55

Jag har ju blivit begåvad med en Crock Pot och jag har ju, sedan tidigare, sagt att jag ska laga alla recept som medföljde Crocken. Eller "Pottan" som jag säger. Nu har jag lagat löksoppa enligt alla dess instruktioner. Och nu vet jag också hur jag ska göra nästa gång. Ändringar? Den kursiva stilen ger svar


Receptet enligt kokboken:


Fransk löksoppa med timjan


Ingredienser:

6 stora gula lökar

2 hackade vitlöksklyftor (kommer jag inte att ha med nästa gång. Ingen vitlök!)

2 dl vitt vin

6 dl vatten

2 lagerblad

1 tärning grönsaksbuljong (ta i 2 stycken)

1 tsk torkad timjan

1 tsk socker (1/2)

1 msk smör (2 msk)

2-3 krm malen vitpeppar

1 surdegsbaguette

100 g lagrad god ost, riven


Gör så här:


1. Skala och dela löken i halvor. Skiva lökhalvorna ganska tunt.


2. Smält smöret i en stekpanna eller stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk. Det gör inget om den får lite färg. Låt vitlöken gå med i pannan när löken börjar bli klar.


3. Häll löken i din Crock Potgryta och tillsätt alla övriga ingredienser utom bröd och ost. Rör om så allt blandar sig.


4. Sätt grytan i basenheten med locket på och sätt på hög (ll).


5. När det är dags att servera sätter du din ugn på grill 225°C.


6. Smaka av soppan med ev. salt och peppar. Önskas lite syra kan du skvätta i lite vitvinsvinäger.


7. Skiva brödet ganska tunt. Fyll 4 ugnsfasta skålar med soppa och lägg på brödskivor så de täcker ytan så mycket som möjligt. Strö på osten och ställ i mitten av ugnen. Gratinera tills osten är gyllenbrun. Det går fort så bevaka ugnen noga.


Det roliga i kråksången är att jag gick till Systembolaget och frågade personalen om ett vitt vin som både skulle fungera både i och till maten. Jag sa att det var Fransk löksoppa jag skulle laga. Fick tipset om Raimat 2010 och köpte en flaska.


Kylde flaskan och hällde sedan upp ett glas ”laga-maten-vin” av densamma. Det smakade gott.


Näst steg var att servera soppan med vinet (efter att vinet hamnat i sopppan).


Vi åt några skedar av soppan (gottt) och skålade sedan glatt med det vita vinet. Vinet smakade skit i anslutning till soppan! Jätteilla faktiskt!

Smaken på vinet blev en besvikelse efter att vi fått soppan på våra smaklökar. Både sambon och jag var överrens om eländet!

Vad säger man? Vinet fick vila tills senare och vi drack ”nödraketer” till soppan.




 



 



 



 



 


Edit: Glömde ju säga att : Soppan fick en fantastisk och fyllig smak!

Älska Crock Pot!

 



    

Jag avslutar med att slå ett slag för ett äppelvin från Kivik. Jag/vi gillar smaken. Från början lite söt men avrundas med en ton av riktiga äpplen!  Ha i lite is och du har den perfekta fördrinken! Jo faktiskt!




Av Lena - 10 maj 2011 00:10

I Stockholm startar ett Surdegshotell för de som åker på semester. Åsa Johanson och Markus Lundqvist ska sköta skötebarnen när föräldrarna är bortresta.

Öh? Kan det bli bättre?

Nu är ju min egen surdeg död sedan länge så jag kan semestra hur länge jag vill och vart jag vill men om jag hade en surdeg så hade det varit perfekt. För vem vill resa bort länge och lämna sin lilla bebis vind för våg.


Något för dig Moma? Om du hade lämnat in din surdeg där kanske den blivit uppiggad och samarbetsvilig och du hade kunnat få till de där drömbröna?? 


”Till Urban delis bageri på Skånegatan kan nu Söders samlade befolkning lämna in sina surdegar när de reser till Österlen eller Gotland över sommaren.
Det kändes egentligen som en tidsfråga: en surdeg är något som måste matas och skötas om, och alltså ett förhållandevis krävande livsstilsprojekt.
När ska man hinna renovera köket om man måste mata surdegen hela tiden?
För 200 kronor i veckan tar Urban delis bagare över ansvaret. Vi ringde upp drift-ansvariga Åsa Johanson.

Vad är ett surdegshotell?
 - Det är ett ställe där man kan lämna in sin surdeg, så matar vi den varje dag. En surdeg behöver kärlek och näring. Det kan man inte ge om man åker på semester. Det är lite som att grannen vattnar ens blommor. Folk är väldigt noggranna med sina surdegar.

Vad kan ni erbjuda min surdeg som inte jag kan?
 - Vi matar degarna varje dag. De är i väldigt bra kondition när de har varit här.

Vad händer om folk lämnar sina surdegar vind för våg när de har tröttnat?

 - Det har vi inte tänkt på riktigt.

Är surdegen den nya sommarkatten?
 - Haha du, vi har precis startat det här.

Kommer ni att börja baka på kvarlämnade surdegar?
 - Vi gör faktiskt redan det. Vi jobbar tillsammans med en tjej som gör ett projekt på Konstfack där hon samlar in svenska folkets surdegar i ett arkiv. Så i dag bakar vi till exempel på Eva Janssons surdeg. ”

 

 

 

Hade jag bott o Stockholm kunde jag gått till hotellet och köpt mig en färdig klump som någon glömt kvar! Lite som att adoptera en bortglömd sommarkatt? Kunde fått värsta surdegsbröden ju!



Av Lena - 6 maj 2011 01:44

Skit, mera skit och mest skit!


Kommer du ihåg de engelska verben från skolan? Be, was, been, Do, did, done, osv.

Eller nästa språkfåle; I am, you are, he she it is, they are, you are and we are.


Jag är Do, did och done! Finito! Slut! Färdig! Over and out! Trött, tröttare och tröttast!

Koffeintabletter för den som inte kan dricka 12 koppar kaffe per dag? Fine! Orka!


Jag har just fyllt i ett 14 sidor långt formulär från Skönviks rehabiliteringscenter. Fast jag har så ont i min högerhand att det inte går att läsa vad jag skrivit så jag måste vänta på nästa formulär de kommer att skicka två veckor efter att de skickat det här. För det stod att de skulle skicka ett nytt formulär om de inte fått svar på två veckor. Får de då inte svar efter ytterligare två veckor så går remissen tillbaks och jag blir utan hjälp. Och det vill jag ju inte.


Den sjukgymnast jag var hos efter att de RMT:at min nacke sa att Skönvik tar hand om smärtans tre ben. Det är då själva smärtan samt sömn och psykiskt välbefinnande. Jag har stora förhoppningar; JAG KOMMER ATT KUNNA ORKA LAGA MAT!

Mitt ständiga onda och värkande får jag hjälp med! Smärtfri? Lite kanske!

Jag kommer att kunna få sova någon hel natt! Vara pigg lite någon dag?

Jag blir glad(are)? Hoppas!

Får man gråta lite också?


Den kanske största anledningen till att jag inte har skrivit här i bloggen om mat är att jag inte har gjort matsedlar per vecka. Jag är ett kontrollfreak och måste ha klara linjer. Har jag inte det blir det kaos!

Jag har handlat på måfå. Det har slutat med att kylen är full med saker som jag inte vet vad jag ska göra med och frysen är full av rester som skulle kunna räcka till en pyttipanna nog för en hel bataljon!


Men också;

Mina intensioner att ha soppvecka försvann och min förhoppning om en vecka med LCHF gick upp i rök samtidigt som vegetariska veckan pös runt hörnet. Jag ville så väl och det blev skit! Jag orkade inte. Hela min matglädje och min lökhackariver och njutning vid att stå vid pannorna tog en ända med förskräckelse. Ångesten över vad jag skulle laga tog över mitt jag. Sista veckan har det blivit korv med bröd, fryspytt och (ve och fasa) hämtpizza som ingen ändå tyckte om. Det sista tackar jag särskilt för! Vem vill äta hämtpizza?


Idag lagade jag ändå korvgryta men det var den sämsta hittills sa sambon. Han sa att det märktes på grytan hur dåligt jag mådde och vad säger man då? Sorry då för helvete. Sa jag inte!

Han är inte den som klagar i onödan annars! Han är alltid min främsta support. Gulle! Love!


Jag tar så klart nya tag nu och ska göra matsedlar så det skvätter! För min egen skull! Ordning i leden! Får man gråta lite till?

Jag har i alla fall ätit uppstekt palt till lunch som jag fick med mig från min mamma när jag var där. Det var underbart gott!


Vi har i alla fall idag handlat en hel massa gul lök så imorgon blir det i alla fall en löksoppa som jag ska koka i min Crock Pot! I alla fall.


Korvgrytan som smakade ingenting kommer inom kort som recept men då hur man egentligen gör och som jag brukar så det blir så där gott att du vill äta den igen! Ok?


LOVE!


Special just for today:

My ex-boyfriend gave me this lyric when I felt so sad! He want me to be happy! Han sa att den är livsbejakande och han hade rätt! Jag ber om ursäkt för den dåliga engelskan men det kändes bra just nu att skriva på utomsvenska. Rätta mig! Puss


 


Jaja, my ex-boyfriend and my Daniel is good friends! Maybe a little too much?

Oh, no!


Av Lena - 3 maj 2011 03:15

Begriper inte alls något!

Till och med kända kockar skriver fel har jag sett i vissa recept! Ett alldeles nyss hos en som skrev recept på "vårlökssoppa"! I vårt land heter det salladslök det som på engelska heter spring onion! Du kan inte laga en vårlökssoppa!

Vårlök är en oätlig blomma

medan salladslök är en smal purjolöksliknande grönsak!

Jag är en språkpolis, det är ju sant, men detta är ett översättningsfel som är rätt illa! Eller?


Vårlök

 


Salladslök

 


Skillnad eller hur!


Av Lena - 3 maj 2011 01:26

Fick lov att smaka på en del av Biggans sortiment. Eller, rätt mycket faktiskt! Nice!


Jag börjar väl med Biggans Böcklingpastej som har varit en av mina favoriter i många år. Den där som har brukat vara förpackad i en plastkorv som man fick karva ur efter att man klippt upp änden. Numera är plastkorven övergiven och metalltuben har gjort entré. Lättare att klämma på men man får så klart ut mindre ur förpackningen. Ta fram den en stund före så fettet hinner mjukna annars får du inte ut nästan något alls! Var inte pastejen mjukare förr?


De tycks ha minskat på böcklinginnehållet till förmån för salt och fett? Det smakar mindre böckling helt klart. De har även en laxpastej som nästan smakar likadant som böcklingpastejen. Kan det bero på att fiskinnehållet på dessa båda är underordnat det övriga innehållet. Oavsett detta så gillar jag fortfarande deras böcklingpastej och laxpastejen faller mig så klart i smaken eftersom jag är en laxälskare av rang!


Det finstilta hos Biggans pastejer då?


Böcklingpastej:

Böckling (43 %), vegetabiliskt fett, vatten, rapsolja, salt, konserveringsmedel (E202, E211), emulgeringsmedel (E471), citronsyra, askorbinsyra.

Fett 45 g, protein 9 g, kolhydrater 0 g.


Laxpastej:

Lax (38 %), vegetabiliskt fett, vatten, potatisstärkelse, chilipasta (chili, lök, socker, veg. olja, stabiliseringsmedel (¤412, E415), hickoryarom, salt, konserveringsmedel (E202, E211), emulgeringsmedel (E471).

Fett 36 g, protein 8 g, kolhydrater 2 g.


Biggans såser?


Jorå, nog har vi skedat i oss av dessa såser i flera omgångar nu. Och gillat!

Bean lämnar jag därhän då den är knappt halvhyfsad men smakar som många burkbeor (Lohmanders är bätttre) men deras Grillmästarsås och Thai Mahalsås var toppen för våra smaklökar.

Grillmästaren var lite stark med jalapeño och chili men mycket mumsig!

Thai Mahal med curry-mango passar ypperligt till kyckling vilket vi ätit ett par gånger.


Det finstilta om såserna kan du läsa om här för nu är det för mörkt för mig att kunna läsa det på burkarna! Jag sa ju att det var FINSTILT! Har ändå alla lampor tända.

Är det inte lag på att texterna på förpackningarna ska vara läsbara utan förstoringsglas?


Fick även prov på ett par av Biggans kryddsmör.

Kajplök samt Soltorkade tomater & parmesan.

Kajplökssmöret smakade inte mycket men var ok smörsmak. Tomat/parmesan gillade ingen av oss. Alls!

Det smakade taskig ost. Bara. Men det var våra smaklökar det. Andra har andra åsikter. Läs t.ex Kryddburkens tyckande här och Veckans middags smak här, .


Jag är, i stort sett, nöjd med mina smakprover. Hade så klart inte haft något emot att rätta till recepten lite. Efter min smak.

Kinna  hos Taffel

har varit på besök hos Biggans i Huddinge! Läs mer här!


Till vänster här har vi Thai Mahal och till höger Grillmästarsås. Under ligger tomat/parmesansmöret. Kajplöksmöret tog slut. Vi var många som åt.

   


Lista över E-nummer har wikipedia. Som du säkert vet vid det här laget behöver inte E-nummer vara av ondo eller giftigt eller ohälsosamt.


En klick i sänder och mer sedan

 

Av Lena - 2 maj 2011 23:48

Har gjort ett försök tidigare men det blev inte som jag ville men det blev det nu!

Försöker man sig på allt mer än en gång så blir man så småningom nöjd och ibland kan man bli nöjd gång nummer två till och med. Jag gillar inte söta efterrätter men det ska ändå kännas att det är en dessert. Den här gången serverade jag tarten med min vanliga vaniljsås men man kan ju göra hur avancerat man vill.

Den här tarten blev god , frasig och lagom söt. Sötman beror ju på vilka äpplen man väljer. Vilka jag hade? Ingen aning! Tror de var lite röd-gula och äppelformade. Har inte vägt äpplena utan tog lagom att fylla min stekpanna med kvartar. Tänka själv du får.


Tarte Tatin enligt Alma


Gör vaniljsås först och sedan:


Ugn ca 200°


4-5 lagom stora äpplen

100 g smör, alltså riktigt smör och inte margarin!

0.75 dl socker

1 msk pressad citron

1 rulle smördeg du köpt från kyldisken

1 stekpanna som tål att ställas i ugnen


Så gjorde jag:


Skala och kvarta äpplena och kärna ur dem.

Smält smör, socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i äppelbitarna och stek dem på medelvärme (eller lite högre) ca 3-5 minuter på alla tre sidorna. Smöret ska bli lite brunt och karamelliserat och äpplena med.

Rulla ut smördegen och skär en rundel som är stor nog att täcka stekpannan något drygt.

Täck stekpannan med degen, peta ner kanterna och låt vila 5 minuter. Sätt in stekpannan på ett galler nästan nederst i ugnen och låt grädda ca 20-30 minuter. Det ska få färg men inte bli bränt.

Tag ut ur ugnen. Peta loss kanten runt om med en kniv. Stjälp upp på ett fat. Vila ett par minuter. Förundras! Ät!



 



  

Fast det kunde så klart blivit ännu bättre! Säg det som inte kan bli det?

Nästa gång är jag mer noga med att alla äppelbitar ligger åt samma håll!

Av Lena - 2 maj 2011 23:03

Den blev påhittad eftersom min son önskade sig en fiskgryta med räkor i.

Den blev tillräckligt god för att hamna i munnen två dagar på rad. ICA:s egna musslor på burk blev en glad överraskning. Hyfsad smak och konsistens. Faktiskt.

ICA:s frusna sej har vi som favorit i kategorin frysdisk. Mycket bra för att vara frusen filé. Smaken kanon även om man bara kokar den rakt av. Vi har ju ingen bra färskfiskdisk nära.


Fiskgryta för cirkus 6 pers

 

Ingredienser:

2 x 400 g block ICA:s egna frusna sejfilé, tinas och delas i bitar på 2 cm bredd

600 g frusna räkor, tinas och skalas

2 burkar musslor, låt rinna av

 

1 gul lök, hackad

3 msk mycket finhackad rotselleri

3 mycket finhackade vitlöksklyftor

smör

2 finskivade morötter

½ halv purjolök, sköljd och strimlad

2 dl vitt vin

0,5 liter vatten

2 tärningar fiskbuljong

3 dl vispgrädde

salt

nymalen vitpeppar

cayennepeppar

ev redning med maizenamjöl och vatten

 

Att toppa med: nyklippt dill

 

Servera med: potatis och grönsaker

 

Så tog jag väl och höftade till det och det blev bra:

 

Fräs gul lök, selleri och vitlök i smör, så det blir genomskinligt, utan att det tar färg.

I med morötter och purjo och låt gå ett tag till.

Häll i vinet och låt det gå med några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde och låt det hela sjuda 20-30 minuter.

Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar och red (om du vill) till lagom konsistens under sjudning. Tänk på att fisken behöver extra salt men att räkor och musslor är salta.

Blanda i fiskbitarna och låt grytan sjuda tills fisken är nätt klar. 5-10 minuter? Smaka av.

Rör i musslor och räkor och toppa med dillen. Smaka av. Done!


Det här är riktigt bra vardagsmat som kan få rejäl sting i sig beroende på hur du gör!




 


 


 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards