Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 3 juni 2011 10:00

Provar gärna nya smaker och Kiviks Sommarvin var inget undantag!

När det kom på posten så la jag det i kylen för att sedan vara noga med att temperera det till 12-14 grader som aperitif. På systembolagets sida står det ”Serveras vid 8 grader som sällskapsdryck”. Vi drack det vid 12 grader.


Det första som slår näsan är en doft av fläder.  Senare, i smaken, kommer rabarber och krusbär. Inget för oss som har svårt för sötare smaker.


Systembolaget säger!


De säger själva:

Kiviks Sommarvin Rabarber Fläder Krusbär är ett halvtorrt fruktvin med en frisk doft av sommarfrukt. Passar utmärkt till en syrlig sommardessert eller som aperitif att avnjutas väl kyld.”

 

Vi säger gott och friskt men lite för sött för oss som inte gillar sött.


 

Av Lena - 2 juni 2011 10:00

Kopierat rakt av från deras text:

”Don Simon Sangria har under de senaste åren vuxit sig fram till att bli världens mest sålda Sangria. Don Simon Sangria är gjord på 100% naturliga råvaror och varje år produceras ca 60 miljoner liter.
Sangrian är förpackad i en praktisk och miljövänlig PET-flaska som återvinns i det svenska returpacksystemet.


Sangrian passar bra som en frisk eftermiddagsdrink och då den serveras i kanna är den perfekt att dela vänner emellan. Don Simon Sangria ska serveras välkyld med isbitar och gärna med frukt som komplement. På äkta spansk maner ska Don Simon Sangria serveras med skivade apelsiner och citroner. En svensk variant är att servera sangrian med färska jordgubbar.
 

Pris
:65kr
Typ: Sangria
Artikelnummer:2424
Volym: 1000ml
Ursprung: Spanien
Producent: J. Garcia Carrion
Alkoholhalt: 11%”

 

Systembolaget säger!


Vi säger:

Med mycket frukt och is i blir den god! Vi tycker dock att den är lite för söt men så är vi väldigt känsliga för detta.


Den säljs på praktisk pet-flaska på systemet och är därmed lätt att ta med på utflykter.

Tips är att frysa iskuber med frukt- och bärbitar i att fylla glaset med innan du häller i drycken!


  


Av Lena - 1 juni 2011 04:01

… innebär mitt liv att försöka leva. Det är inte så att jag håller på att dö utan jag försöker fånga dagen. Detta är något jag inte gjort på länge! Har inte haft någon dag att fånga.


Det är en väldig massa omständigheter hit och dit och där har inte rymts detta med att laga god och nyttig mat utan mer att laga för att få i sig något. Snabbt och lätt och utan varianter på finess. Inte har jag lagat något att föreviga eller fota. Inte en sås på flera veckor.


Ja, jag har (ve och fasa) skickat sambon (en gång) att köpa (när jag inte orkade laga mat) grillkorv och frusna strips på Lidl! Vad säger det om hur det varit? Illa? Njae, jag har bakat (två gånger) och gjort en räksallad som är så nära korvkiosken du kan komma! Ja då, recept kommer! För övrigt har vi grillat som aldrig förr men med tillbehör man inte skriver om. Eller behöver skriva om.  Sparris och majskolv och sallad är ju inget som behöver en närmare beskrivning? Du vill inte höra om färgen på majs!


Jag har för första gången på flera år någon att prata med på dagarna! Jag har fått riktiga grannar! Som man kan prata med över staketet! Som man inte behöver prata med om man inte vill! Jag kan välja själv om jag vill prata! Inte som förut att jag inte hade någon. Som nyinflyttad i kommunen är det inte lätt och det var det inte på förra stället heller. Där fanns ingen. Alls! Nu finns det.


Eftersom jag inte har något arbete (sjukpensionär) så får jag inte något naturligt socialt umgänge och det har varit tungt. Som nyinflyttad kan det vara en katastrof. Även om det finns en svägerska inom räckhåll och en svärmor på en timmas avstånd så … behöver man vänner man valt själv. Och där har ju min sociala fobi gjort klart för mig att jag behöver någon att prata med som inte är tvungen att prata med mig. Och det har jag nu.


Och det är just det jag har sysslat med den sista tiden. Förutom att kräkas på alla växter jag försöker odla som jag inte har kunnat ställa ut på grund av vädret så mitt hem har varit en djungel jag inte har gillat!


Detta, plus alla andra omständigheter, har gjort att datorn har fått vara ifred. Jag har levt!


P.S Jodå, min Tinnitus lever och det gör ont överallt men – jag har ett liv!


Carpe Diem!


 

Av Lena - 1 juni 2011 02:42

Säga vad man vill men Pågens har gott matbröd och dessutom (oftast) utan tillsatser. De är faktiskt en favorit hos mig.

Vi har smakat av några skivor nu av en del av deras nyheter och är nästan helnöjda!


Ciabattan de lanserat nu, som man ska baka klart själv i ugnen är jättegod. Visserligen lite för lite seg i inkråmet men helt klart godtagbar!


Deras skivade roste-rågbröd är en dröm! Vi åt det orostat, vilket även alla grannar vi delade det med gjorde och – alla var helförtjusta! Mycket smakrikt, saftigt och gott. Hur det smakar rostat får jag prova när jag köper det på nytt.


Deras nya fullkornsbröd föll mig verkligen i smaken! Osötat, med bett och smak! Mycket tugg där!

Gillar verkligen de runda smakerna som blir när man tuggar ”omalet”. Att äta hela eller klippta korn på morgonen ska ju också göra att man står sig länge, rent blodsockermässigt.

Bästa frukostbrödet för mig!


Kvar att smaka är baguetten man ska baka klart själv samt Focaccia med rosmarin, havssalt och olivolja plus Pan di Sois som är bakat på surdeg, solrosfrön och linfrön. Alla tre ska man på ett eller annat sätt slänga in i ugnen och det låter trevligt! Dessa ligger nu i frysen och väntar på att ätas upp.


Mindre trevliga var deras nya Gifflar med vaniljsmak. Visserligen smakar de vanilj men de hade ingen egentlig härlig smak eller konsistens. Dessutom innehåller de lite för många konstigheter (E-nummer å så) för att falla mig i smaken.  Men, det är ju jag det!


Du kan läsa om Pågens nyheter här!

Rågfranska

Fullkornsbröd

För gör-det-självare

Vaniljgifflar


 

Ciabattan när den är klar

 

Av Lena - 1 juni 2011 00:47

Hittade ny text på psalm 199 - Den blomstertid....


Den baddräktstid nu kommer,
när magen är för stor.
Då valkar bara sväller,
och celluliter gror.
Generande behåring,
lyfts fram i solens ljus.
Nej stranden verkar boring,
vi stannar inomhus.


De krav som sommarn ställer,
förstör vår ledighet.
Vi sitter där å gnäller,
fy fan vad jag e fet.
Fast vem vill motionera,
när man kan sitta still.
Nej låt oss revoltera,
vi tar en kaka till!

Av Lena - 31 maj 2011 11:31

Jättegott att göra antingen hamburgerbröd eller mackor av


50 g jäst

5 dl mjölk

1 msk honung

2 tsk salt

½ dl olja

2 dl dinkelmjöl

2 dl vetemjöl

6 dl vetemjöl special

2 dl rågsikt

½ dl linfrö

½ dl rågkross


Smula ner jästen i en degbunke. Värm vätskan till fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör ut. Tillsätt resten och bearbeta degen så den blir smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 40-60 minuter.


Knåda degen med lite grovt mjöl och dela upp i lagom bitar.

Forma till hamburgerbröd; rulla en bulle av en degbit. Platta till den och bearbeta kanten med fingrarna runt hela för då håller den sig platt vid jäsning utan att dra ihop sig.

Jag fixar några korvbröd på samma gång. Ta en klutt deg och rulla på.


Låt jäsa på övertäckt plåt i 15 minuter. Då plattar du till alla bröden och låter jäsa ytterligare 15 minuter.


Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Bröden ska inte ha för mycket färg.



 

Av Lena - 28 maj 2011 17:25

Har haft en sak på hjärtat en tid.


Sambons grabb spelar handboll och det tycker vi om! Barn ska röra på sig.

Grabben spelade i laget för ca då 10-åringar ett par år men hoppade ner en årsgrupp då det var för tufft för honom. Han och två kompisar till gick över till ett yngre lag. Fint så. Jag får dock fortfarande mail (är med på maillistan) från förra laget och eftersom nuvarande ledare är lite dåliga på detta men information så har jag inte avsagt mig det.


Just före påsk fick jag ett mail från en förälder i gamla laget. De ville hylla ledarna som lägger så mycket (fri)tid och engagemang och kraft på handbollen och grabbarna. Kanon! Man ska visa uppskattning så klart. Mailet gick ut på att det skulle ges ”påskägg” till ledarna och tankegången var att det skulle vara ”vuxenägg”. Bra så. Men sen då?

Jo, då ska ledarna få starköl från systemet i uppskattningspresent föreslås det i mailet. Eh?


Alltså grabbarna, som nu är ca 11-12 år, ska ge starköl till sina ledare!


Det betyder att någon förälder ska ”köpa ut” (langa) ölen som grabbarna ska ge till ledarna!

Det är inte bara moraliskt förkastligt utan även olagligt! Föräldrarna langar och barnen lär sig i tidig ålder att idrott och alkohol går hand i hand!


Detta berättat från det verkliga livet i handbollsvärlden i Falun idag!

Av Lena - 27 maj 2011 23:04

Ett recept ur Crock Pot-kokboken. Jag använde skogschampinjoner och la dessutom till ett par varmkorvar delade i fyra delar. Korven, som åkte med den sista timman, blev kanongod.

Hela rätten får bra betyg men måste saltas och peppras. Den serverades med pasta.


Köttbullar i tomat- och svampsås enligt Crock Pot-kokboken


Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 3 timmar på hög (II)

Portioner: 4

Svårighetsgrad: lätt


Ingredienser:

500 g nötfärs

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

50 g ströbröd (fullkorn)

1 msk italiensk örtkrydda

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

100 g bruna (kastanj) champinjoner, skivade

1 grönsaksbuljongtärning, upplöst i 1,5 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Blanda samman nötfärs, lök, vitlök, ströbröd och örter.


2. Forma 16 köttbullar.


3. Lägg köttbullarna i stengodsgrytan; tillsätt tomater, tomatpuré, svamp och buljong. (Jag blandade ihop detta först.)


4. Tillaga på hög inställning i 3 timmar.


5. Gott tillsammans med pasta.



Min bild blev lika dålig som ...

 


... fotot jag fångade ur själva kokboken!

  



Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards