Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 9 december 2011 03:11

I min ungdom jobbade jag ett par år på Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping. Jag borrade hål till upphängningen på deras berömda jultallrikar, jag filade på hänkeln (örat) på Ostindia-koppar, jag målade porslin, krossade porslin (en hel container full) och tryckte mönstret på Grön Anna-tallrikar med en jättemaskin.
Jag måtte ha varit runt 18 år eftersom jag kommer ihåg att jag tog körkort i samma veva. Hade rätt kul eftersom alla som jobbade där var lika uppgivna som jag var. Vi kunde gnälla ihop!

Vid ett av personalmötena fick vi höra Rörstrands historia. Då berättade chefen om hur de gör massan till flintgods, stengods, fältspat m.m och hur hållbart deras porslin var. Så pass hållbart att det höll så länge att de fick ändra receptet. Deras porslin fick ju inte hålla för länge för då köpte ingen nytt och de fick lägga ner verksamheten. Självklart fullt förståeligt! Man tillverkar inte saker som håller så länge att ingen någonsin köper nytt!

Om Ikeas diskställ i trä har jag skrivit förr så nu är turen kommen till Ikeas fina glasflaskor med riktig saftkork.
Köpte för ca tre år sedan deras flaskor för ca ett par tior styck. De var kanon att förvara drycker i med en hårt sittandes kork. Ja, de där gammeldags korkarna fast i ny tappning.
Eftersom jag bryggt lite mycket glögg så behövdes fler flaskor. Veni, vidi, vici. Inte! Metallen på bygeln är tunnare, kortare och sämre. Inga foton den här gången heller då min kamera tenderar att sudda till bilderna om jag inte är vid minna sinnens fulla bruk eller helnykter.
Eh! Det där sa jag inte för det var inte sant men jag är darrhänt från födseln så …

Fast allt var inte bättre förr! Om du (mot förmodan) lyckas spara en flaska glögg till nästa år så är den definitivt både bättre och godare!

 Men nu är turen kommen till Fikonbollar! De var inte bättre förr utan är alltid lika goda!

Fikonbollar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
250 g kokosfett (smält, avsvalnat)
1 ¼ dl kakao
300 g fikon (förvällda, snoppade, hackade)
200 g kokosflingor

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kokosfett, kakao och fikon och blanda ordentligt. Låt stelna i kylen. Forma små bollar och rulla i kokos. Kyl!

Vaddå bilder???? Har ju inte gjort dem än i år!


 


Svampexperten på TV sa; Många går efter att om ett djur (ekorrar eller möss som ofta lämnat gnagmärken) har tuggat på svampen så måste den ju vara ätbar. Men, sa hon, vi vet ju inte om djuret överlevde!

Av Lena - 8 december 2011 22:15

Är ju medlem i Pågens brödpanel och fick hem en kartong nyheter.  Jag gillar Pågens bröd eftersom de som regel är både goda och oftast är utan onödig tillsatser. Eftersom jag har lite ledproblem orkar jag inte alltid baka själv och då är det skönt att ha köpebröd som funkar.
Brödpåsarna slängde jag direkt i frysen eftersom de hade bakats ett par tre dagar innan jag fick dem. Har tinat och ätit pö om pö. Alla bilder är stulna från Pågens sida för mina blev inte bra.


Deras bästa nyhet för min del är ”Rågklämmor”. Ett bröd som både är gott, saftigt och har bra "tugg" av fröna. Full pott för min del och ett bröd jag kommer att stoppa i kundvagnen.


Ingredienser

Fullkornsmjöl* av råg och vete, vatten, vetemjöl, klippt fullkornsråg*, vetegluten, rågskållning*, sirap (glukos, sackaros och fruktos), havrefiber, speltvete, maltmjöl av råg och vete, vegetabilisk olja, surdeg på råg 1,1 %, salt, jäst, durumvete, förjäst vetemjöl, kornmalt, maltvinäger, havregryn*, vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471, E482) och bakpulver (E450, E500).

*Fullkornsinnehåll; 36 %, motsvarande 50 % av torrvikten

Råginnehåll 29 %

Vikt: 360 gram. Rekommenderat cirkapris: 18.90 kr.


 


Pågens näst bästa nyhet är ”Äntligen Mjukbröd Rund”. Smakar bra helt enkelt. Vi har brukat köpa rågtub eller vetetub från Fazer att äta till frukost när vi campat eftersom sambon vill ha detta men nu blir det utbytt mot Pågens!


Ingredienser

Vetemjöl, vatten, fullkornsvetemjöl*, surdeg på vete, siktat rågmjöl, majsstärkelse, vegetabilisk olja, havreskållning*, jäst, vetegluten, socker, förjäst vetemjöl, malt, salt, maltvinäger, bakpulver (E503, E450 och E500) och vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471)

*Fullkornsinnehåll; 19 %, motsvarande 25 % av torrvikten

Vikt: 600 gram. Rekommenderat cirkapris: 25.90 kr.

 

 

 

Sedan har de ett par surdegsbröd för glutenintoleranta som jag inte provat själv. Hänvisar till Receptfavoriter som ger dem omdömet:

Glutenfria surdegsbröd: Två varianter. Ett mörkt med linfrön samt ett ljust surdegsbröd. Färdigskivat. Brödet bakas i ett bageri helt anpassat för glutenfria produkter. Det finns idag fler glutenintoleranta i Sverige än i de flesta andra länder. Det här brödet är i första hand bakat för dem. Äts färskt som det är eller nyrostat. Har rätt bra struktur för att vara glutenfritt men en nackdel är att brödskivorna är små. Det är svårt att få upp brödet ur en brödrost utan "high rise"-funktion. Vikt: 500 gram. Rekommenderat cirkapris: 28.50 kr. Poäng: 3/5”



Pågens ”Halv Jättefranska” är en nyhet bara till formatet som passar dem som inte vill ha hela jättefranskan. Funkar bra till rostat eller varma mackor. Innehållet är väl inget att varken gråta eller jublar över men det är ju inte för nyttigheten man köper det.


Ingredienser

Vetemjöl, vatten, jäst, vegetabilisk olja av raps, havrefibrer, socker, surdeg på vete, salt, vetegluten och förjäst vetemjöl.

Rekommenderat cirkapris: 17.90 kr

 

 

 

Sedan så ”Vetebullar” med smak av vanilj alt. kardemumma. Inget att säga om egentligen. Det är vanliga släta bullar. Smaken är faktiskt inte helt oäven men det blir lite av en degklump i munnen när man äter dem.


Ingredienser
Vetemjöl, vatten, socker, vegetabilisk olja, jäst, havreskållning, vetestärkelse, salt, vetegluten, emulgeringsmedel (E471), konserveringsmedel (E200, E282) och vaniljarom.

Ingredienser
Vetemjöl, vatten, socker, vegetabilisk olja, jäst, havreskållning, vetestärkelse, kardemumma, salt, vetegluten, emulgeringsmedel (E471), konserveringsmedel (E200, E282) och arom.

Vikt: 400 gram. Rekommenderat cirkapris: 24.50 kr

Av Lena - 7 december 2011 22:06

Vi åkte till Ikea i Gävle för att handla och skulle äta på samma gång. Mat-Tina har gjort Ikeas julbord i år (Leif Mannerström gjorde förra årets).

Sambon och jag kan konstatera att om hon skulle dyka upp oanmäld för att se och provsmaka hur Ikea har förvaltat hennes recept skulle hon skämmas!


Det hela var rörigt, kladdigt, dåligt påfyllt och många saker felmärkta (sillskylten framför korven och korvskylten framför Jansson) eftersom personalen tydligen inte tittade till bordet ofta nog. Det kostar 99 kronor för Family-medlemmar (ordinarie är 199) och det är inte mycket att säga om. Julmusten tillkom med 16 kronor men det var Apotekarnes och det gillas.


Sillburkarna var höga och smala med en plastpincett i. De flesta sillburkarna var dåligt ifyllda så man fick köra ner handen med pincetten i fingerspetsarna och bli kladdig för att fånga upp någon sillbit. Hygieniskt?
Sillarna smakade förövrigt på skalan nästan ingenting till direkt illa.


Janssons frestelsen flöt så i fett att det hade behövts en såsslev. Den var osalt med verkade i alla fall ha riktig ansjovis i sig eftersom den inte hade något tuggmotstånd alls. Gröt.


Rödbetssalladen, kalvsyltan och leverpastejen var inget minnesvärt utan kunde varit inköpta på vilken ICA-butik som helst.

Ägghalvorna med kaviarcrème och rotfruktschips var ok. Kräftströmmingen var god.

Den gravade laxen var varken extra bra eller dålig. Samma som de brukar servera.

Rökt korv var – rökt korv. Köttbullarna var Ikeas vanliga.

Rödkålen var god men utan extra sting.

Stekt ost- & baconkorv i skivor. Inget intryck.

Revbensspjällen var torra och utan smak, sirapsfläsket i skivor var gott.


Tinas små kryddiga färsbiffar: Torra, gummiliknande och smaklösa. Om du köper billiga hamburgare i frysdisken och steker dem för länge så får vi en bra jämförelse.


Skinkan hade en kryddning (stjärnanis?) men om man åt i mitten på skivan så gick den an. Kryddningen är ju en smaksak men enligt oss smakade det inte ok. Den var lagom kokt enligt oss båda eftersom den föll sönder när man skulle ta av den.


Desserten åt vi inte av. (Äter sällan sötsaker)


Är gruvligt sorgsen över att jag inte kunde förmå mig att fota det hela.


Brödet var gott och osten (cheddar) var god så det var det vi åt oss mätta på efter att ha provsmakat någon tugga av nästan allt. Ett plus för att de hade Bregott att bre med och inte Lätt & Lagom eller annat otyg.




 

Av Lena - 7 december 2011 01:42

Om man vill ha en ekologisk skinka så finns det bara City Gross som har dem och då i begränsat antal Och de är färdigkokta! Jag vill ha en vanlig, rimmad ekologisk skinka som jag kan koka (eller snarare ugnsbaka) själv!

Den ska nämligen vara som de var förr i tiden, lite torr och med ordentlig julskinkesmak. Fast det törs man knappt säga numera. Alla ska ha sin julskinka så saftig det går. Och med allehanda olika kryddor i griljeringen, det ena mer ovanligt än det andra. Verkar vara en tävling. Kryddnejlikor är väl rätt vanligt men det finns ju både stjärnanis och chili att ta till. Eller äppelmos eller varför inte curry? Jag tar även bort rätt mycket fett innan griljeringen. Huga!

Jag vill ha ströbröd, ägg och senap! Punkt. Om jag vill ha saftigt fläskkött på just det sättet då tar jag och äter senapspanerade kotletter!

Ja, jag kanske är avigt gammaldags men ibland var det bättre förr. Och min sambo håller med så vi är i alla fall två i hela världen.


Heja 72° (edit: minst 75 ska de va)


 

Av Lena - 3 december 2011 19:37

Glöggen är klar för konsumtion för en vecka sedan och efter provsmakning kan man konstatera att den blev vansinnigt god!

Vi satte två satser och silade av den ena efter 3 veckor (förra veckan) och den andra silades av nu, efter 4 veckor.


Det blev smakskillnad! Sats nummer två smakade mer kanel och känns mer alkoholhaltig än sats nummer ett. Vi ska sätta en sats till och öka på kryddorna, inte kanel, med 50 % och låta stå fyra veckor och då kolla hur det blir.

Man måste ju prova allt.

Bara så du vet!

Av Lena - 3 december 2011 19:18

Min mamma har bjudit mig på denna rätt ett antal gånger. För många år
sedan tyckte jag väldigt illa om grönmögelost. Det räckte med minsta smula i
maten för att jag skulle rynka på näsan (man känner ju av det man avskyr) och,
faktiskt nästan, spotta ut. Jag klarade det inte. Sedermera lärde jag mig tycka
om det väldigt mycket. Nu älskar jag grönmögelost!

Min mamma är den som lärt mig älska mat från det att jag gick i blöjor
och detta är en av rätterna som hon uppehållit min matkärlek med. Hon gav mig även
ett beroende av gravad lax och Halländsk långkål och vad kan väl vara bättre?


Mamma, MIN mamma, är bäst!



Ädelostkotletter för 3 till 6 portioner

6 fläskkotletter
2 gula lökar
smör
1 tub Kavli ädelost (kanske inte hela)
salt
nymalen peppar
skyn från kotlettstekningen
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk



Gör sålunda:


Ugn:°
Salta och peppra kotletterna. Gnid in kryddorna.
Skala och skiva löken och bryn den i en klick smör tills den blir gyllene. Tag åt sidan.

Stek kotletterna i smör tills de fått fin färg.

Häll i en skvätt vatten i stekpannan och vispa till så du fångat upp alla smakämnen. Ta till vara.

Smöra en långpanna och lägg i kotletterna.

Fördela den stekta löken på kotletterna. Ringla över från tuben med ädelost på varje kotlett.

Ringla även lite av osten runt om. Häll över stekskyn och grädden och ställ plåten mitt i ugnen.

Min mamma brukar köra 15-20 minuter i 225° men jag valde nu
att prova med 150° i en timme.

Tag ut långpannan ibland, ös kotletterna och rör runt så osten blandar sig.

Servera med kokt, pressad eller stekt potatis och något grönt.

Det blir gott att lägga morotsstavar utmed kanterna i långpannan som får steka med.



          

 


Det är glatt i Kanaans land! 

Av Lena - 27 november 2011 03:31

Sitter här vid min dator och sorterar mappar och filer. Jag
har ju ”fått” en ny dator och allt jag sparat från förra datorn ska ju föras
över. Vi la allt det viktiga på en av mina gamla hårddiskar och flyttade sedan
över den (hårddisken) till nya burken så … allt ordnar sig ju alltid!

(Ingenting ordnar sig ändå aldrig så det är bara att bryta ihop och gå vidare)


Samtidigt så blir jag så där lite glad. Vi har adventpyntat.
Stakar och stjärnor lyser nu upp tillvaron. Och det är då vi (jag och mina två
barn när de är här) spelar Jan Malmsjö. Mina barn har ändå varsin cd med Malmsjö
och hans julsånger hos sig. De kan inte leva utan!

Och det är då vi njuter av att vara tillsammans. Inget av mina barn kan tänka sig

en jul utan Jan Malmsjö! Inte jag heller!

Vi har alla våra traditioner!

Och till Janne Malmsjö dricker vi, på 1:a advent, hemgjord glögg och äter Annas Pepparkakor (bäst i test)

med Kavli ädelost på tub i snirklar över!

Får det lov att vara lite julmust kanske? Apotekarnes ÄR bäst!


Av Lena - 27 november 2011 02:24

Jaa, jaaa, jaa och suck! Datorhaveri är väl ett älskvärt ord? När On/Off-knappen strejkar så det tar en kvart med otaliga tryckningar innan den ens startar. När datorn totaldör efter fem minuter när den väl startat.

När mus och/eller tangentbord låser sig så man inte ens kan skriva in lösen utan måste starta om eländet.

När man måste gå in i kontrollpanelen och klicka fram Enhetshanteraren för att först avaktivera och sedan aktivera nätverkkortet för att alls få internet, ja då blir man trött! Med mera och med mera!

Å sedan sjukdomar och annat eländen!


Men sedan då?

Ska man laga mat? Jo, man måste ju äta. Måndagen vart ju hemlagad pytt  och den var kanon.

På Tisdagen var det utegång till Banken dit vi gick med svärisarna

för att fira sambons 40-årsdag. Vad vi gjorde efter det är höljt i dunkel;) *fniss*


Vi åt följande på Banken:
Bankens klassiker, finns alltid på vår menu bankens panna no 1. 250:-

grillad oxfilè, fläskfilè, kantarellsås, kryddsmör

Kanon! 5/5 (sambon bad om medium och det fick han och suverän sås)


Kronhjort från Österlen 245:-

pepparkryddad viltsås, äppelchutney, mandelpotatispuré

5/5 (jag bad om knappt medieum rare och det fick jag (rätt blodig och därmed en dröm) samt att det andra
var kanon)


Färsk pasta 149:-

oxfilé, fläskfilé, ruccolasallad, färskriven parmesan

Svärisen sa 4/5


Rödtungafilè 220:-

smörstekta kantareller, pancetta, färskriven pepparrot

Svärisen sa 4/5 (han hade nog velat ha någon sås till)


Personal och tillmötesgående var helt ok! Bilder? Nä, de jag tog var
både darriga och suddiga och gjorde inte maten rättvisa eller ens visade att
det var gott.


Övrigt i veckan?

Jag blev sjuk så det blev varken Osso Buco eller annat. Hämtpizza ena
dagen och isterband med pommes nästa. Fatta vilken MISÄR!


För övrigt så har vi på senaste tiden ägnat oss åt hemlagad ärtsoppa MED varm punch!

 


Vi har så klart spelat Zelda! Kolla bilderna!

   

Efter det köper man smörgåstårta från Feskeboa för man orkar inte laga mat! Den var ok.

   


återkommer

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards