Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 26 januari 2012 12:30

Bra och god vardagsmat som varken tar en massa tid eller kraft.


Grundrecept – vardagsköttfärsbiffar


500 g nötfärs

1 stor gul lök, riven på rivjärn så du gråter.

1 ägg, ekologiskt så klart

½ dl ströbröd (helst panko som du krossar lite extra, finns i butiker med
asiatiska livsmedel eller hos Kryddlandet)

½ dl riktig vispgrädde

½ dl vatten

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk nymalen vitpeppar

ca1 msk kalvfond

1 tsk dijonsenap


Sås:

skyn från köttbullarna

vatten

vispgrädde (några dl faktiskt)

ädelost

kalvfond

salt

nymalen
vitpeppar

redning
(vetemjöl + vatten)




Blötlägg
ströbrödet i vätskan. Blanda i resten. Ställ smeten kallt ca en halvtimme.

Stek en provbit av smeten så du kan reglera kryddningen.


Forma plattare större biffar och stek i smör till de fått fin färg. Lägg åt sidan.


Vispa ur pannan med 2 dl vatten så alla godsaker släpper och låt koka ett tag. Ha i
några dl vispgrädde och låt koka ihop en del. Smaka av med någon tsk ädelost,
salt, vitpeppar, fond. Red av, låt koka ihop lite till. Smaka av och släng i köttbullarna
alt. biffarna tillsamman med skyn som de genererat. Låt puttra ett tag och
smaka av igen.


Jag serverade med potatismos och lättkokt blomkål och morot som jag smörslungade på
slutet.

Och iskall mjölk.

Kanske skivad gurka och/eller kanske pressgurka?

Lite gelé?



De måste inte vara så snygga!


Provsmak!


Serverat!

   

   

 
Jag köpte ett blomkålshuvud. När jag skulle dela det så visad det sig att det bestod av en hel massa "småhuvuden" inneslutna i egna blad. I mitten fanns "moderhuvudet" som inte alls var stort. Har aldrig sett detta förr. Men goda var de. Åts både råa till grönsaksdip och till denna dags biffar. Lättkokta och slungade i smör.

  

Av Lena - 26 januari 2012 05:50

Eko? Ropar man på den här bloggen så blir det - eko! Så
tomt! Jag har inte lagat så mycket mat som smakat såpass att den kunde hamna
här. lite Crock-pot och lite annat. Gjorde en chili i crocken men den gick inte
till historien. Den var god men inte wow! Jag vill ha wow-faktor på min mat.


Länge sedan det var en matsedel här. Men det är samma elände
som vanligt. Hur ska jag få in fisk i maten? Allt vi är sugna på hamnar här
även om både sambon och jag vill ha fisk.

Det får bli sedan va ...


Måndag:

Daloons ofärdiggjorda vårrullar. De man måste steka/fritera själv. De med kött i. Till det vitkålssallad.


Tisdag:

Köttfärsbiffar med potatismos och kokta grönsaker


Onsdag:

Stekt falukorv med pepparrotssås, kokt potatis och råa
morotsstavar.


Torsdag:

Stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Grönsak före.

Av Lena - 26 januari 2012 05:31

Vad säger man? Ett enkelt grattis duger nog!


Annars säger alla:

DN

Expressen

Aftonbladet

SVD


Klas Lindberg:

Uppväxt: Åseda, Småland
Bosatt: Stockholm
Jobbar på: Klas Lindberg Mat & Vin, Stockholm
Tidigare jobbat på: Stefan Eriksson Matstudio, Stockholm, PM & Vänner, Växjö, Ramkvilla Wärdshus, Restaurang Oro, Oslo, 28+, Göteborg, Restaurang L’Arpége, Paris

Tidigare tävlingsmeriter: Final i Årets Kock 2011, två semifinalplatser Årets Kock, tävlat med Kocklandslaget

Fritidsintressen: innebandy, löpning, familjen, restaurangbesök

Favorit i mejeridisken: Gräddfil

Därför är jag kock: Som kock får du hela tiden direkt respons på det du gör från gästerna, raka tydliga besked om det var bra eller dåligt. Det passar mig. Jag har också ett stort matlagningsintresse och gillar att det är ett yrke där man använder händerna.

Edit: fast var det ingen som reagerade på att han sa "den där jävla prinsen"? I stridens hetta ... :D

  

bilden är snodd 

Av Lena - 26 januari 2012 04:49

Jag är inte så förtjust i Arla eftersom de slår ut vårt lokala
och närbelägna Milko som är DALARNA.
Närbeläget och bra. Har man lokala varor/företag som är bra så ska man vara rädd om dem.,

Arla har (dock):

" Det bondeägda mejeriföretaget Arla har sålt Milkovarumärkena Fjällfil och
Fjällyoghurt till Norrmejerier och Bollnäsfil till Gefleortens mejeriförening.
Försäljningen är en del av de motkrav som Konkurrensverket ställde för att
godkänna fusionen mellan Arla och Milko i höstas."

Läs mer här!


Det är mycket med det hela! Jag har köpt mina produkter från
Milko, så långt jag kunnat, för att stödja men vad hjälpte det? Är vi inte nog många
som har samma tänk så ...


MEN! Nu har Arla kommit med laktosfri Bregott (och Yoggi) och det är
bra. Att bre mackorna med detta är både nyttigt och gott och är det laktosfritt
kan även min svärmor bre på! Själv kör jag vanlig.



 


Av Lena - 26 januari 2012 03:38

Tycker inte om fajitas men fixar för sambons skull. Men han slår huvudet pang på spiken! Lena; du gillar inte hamburgare, korv med bröd eller någon mat som är innesluten i bröd.

Nä, det gör jag inte.
Framför allt inte när maten jag ska äta är innesluten i en papperstallrik som fajitas.
Tycker inte om dessa bröd som inte smakar något eller har någon egen karaktär.
Sådan är jag. Punkt! Men jag står ut och kontrar med att fixa den bästa
guacamolen (jag gjort hittils)! Sambon gillar inte guacamole. Han fick
provsmaka. Säger; jag tycker inte om guacamole och den här var skitgod!


Guacamole


2 stora mogna avokado, grovt mosade

1 msk pressad lime (eller citron)

blanda detta

och blanda i:

3 cocktailtomater, urgröpta och finhackade

1/2 - 1 tsk finhackad röd chili

1 finhackad schalottenlök

2 stora rivna vitlöksklyftor

1 dl gräddfil eller crème fraiche

salt

nymalen svartpeppar

smaka av lime, salt, peppar och extra allt

ev  en doft av spiskummin 

smaka av

skitgott


FAJITAS (hos oss):


Man haver:

Fajitasbröd

strimlad kyckling, strimlad röd paprika och strilad lök stekt med med fajitaskrydda

röra: hälften chunky salsa hot och hälften crème fraiche

röra: ovanstående guacamole

strimlad isbergsallad

hackad tomat

lite finstrimlad och urkärnad röd chilifrukt

riven ost med bra smak

Av Lena - 26 januari 2012 03:23

2 stora mogna avokado, grovt mosade

1- 1 1/2 msk pressad lime (eller citron)

blanda detta

och blanda i:

3 cocktailtomater, urgröpta och finhackade

1/2 - 1 tsk finhackad röd chili

1 finhackad schalottenlök

2 stora rivna vitlöksklyftor

1 dl gräddfil eller crème fraiche

salt

nymalen svartpeppar

smaka av lime/citron, salt, peppar och extra allt

ev  en doft av spiskummin 

smaka av

skitgott

Av Lena - 12 januari 2012 16:35

Den här boken har jag hemma och nu ser jag att den kommit som länk på nätet:

Risentas "Lilla Bönboken". Den gillas! Det står lite om olika bönor och linser samt några fina recept!

Det är bara att börja bläddra!


 

Av Lena - 12 januari 2012 15:25

Fast det är ju inte krångligt. Bara att hacka, fräsa och puttra!


Detta räcker till 3-4 pers


400 g sej, tinad  (tog ICAS egna frusna)

1 selleristjälk

1 gul lök

smör

2 dl vitt vin, oekat

räkfond (se nedan)

3-4 dl vatten

1 dm purjolök

2 morötter

3-4 potatisar, fast sort

en rejäl slurk grädde

nyklippt dill


Börja med räkfonden:


Räkfond

skalet av 30 stora frusna räkor eller fler mindre (spara räkorna i kylen)

smör

1 grovhackad vitlöksklyfta

1 hackad schalottenlök

2 tsk tomatpuré

ev ett par persiljestjälkar

6 puckar frusen bladspenat, grovhackade

1 nypa cayennepeppar

vitpepparkvarn

1 skvätt vitt vin (Winborgs matlagnings duger fint)

3 dl vatten

salt


Fräs räkskalen så de vitnar, tillsätt lökhacket och smörklicken.

Bryn med tomatpurén under omrörning. Ha i cayennepeppar, vitpeppar, vitt vin och vatten.

Låt allt puttra ett tag. Sila av fonden och spara till grytan.


Sedan:

Fiskgryta


Hacka selleristjälken och löken. Fräs sakta i smör och lite
salt tills selleri och lök är blankt och mjukt. Kan ta ett tag, uppemot 20 minuter.

Häll på vinet och vattnet. Skala morötterna och slanta fint,
strimla purjon och ha i detta. Låt allt puttra under tiden du skalar och skivar
potatisen fint. Ha i potatisen och lått puttra en stund. Häll på en rejäl slurk
grädde och låt det hela puttra på till potatisen är klar. Under tiden grovtärnar du fisken.

När potatisen är nästan klar blandar du i spenaten och när
den är klar blandar du i fisktärningarna och låter dem bli klara. Smaka av med grädde,
salt och peppar. Rör i räkorna och låt dem bli genomvarma.

Klipp över dillen just innan servering.

Vill du ha detta lchf så hoppar du över potatisen och lägger
till annat eller serverar med kokta och/eller färska grönsaker.

Fast det kan du ju göra ändå!


  



 





    

Gott dagen efter också! 

 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards