Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 7 februari 2012 00:26

Jag blir inte galen om du tycker jag är galen när jag säger att jag är förtjust i ett bröd! Malaxlimpan! Har läst om den på nätet och på ett par bloggar och jag kan bara hålla med.

Mustig, jättegod, saftig, beroendeframkallande och helt och
alldeles, alldeles underbar. Jag har hört och läst om den bl.a hos Spisat med aldrig sett den irl.

Förrän nu. Går runt och letar Pumpernickel på Willys när jag ser den ligga
där bland annat grövre bröd. Grabbar tag i eländet och ler fånigt mot sambon
som inte fattar nåt utan tror jag är knäpp (igen).


Det är ett relativt sött (och lite syrligt) bröd och passar därför även med ost
på till fikat. Till kvällsfikat är den kanon! Till frukost är den en lagom
start på dagen. Mellanmålet på eftermiddagen får guldkant om du käkar den.
Eller, när passar den inte?

Jag tycker personligen att den är godast med ost på men det är ju en smaksak.

Den är förhållandevis dyr, ca 28 kronor på Willys, för en
mindre limpa (325 g), och vissa (som jag) kan tycka det är för mycket. Vissa
tycker smaken är så mustig att limpan är både dryg och prisvärd men det tycker
inte jag. Jag smäller lätt i mig 4-5 skivor och då har jag redan ätit upp ca 25 % av limpan.  

Men vaddå? Jag blev mätt! Ett tag!


Nej, detta är inte reklam för alla utom jag vet väl allt om denna limpa. Det vara bara en förtjust kommentar för ibland måste man ju säga vad man tycker. Vad jag tycker kan jag inte hålle inne med!


 

Av Lena - 6 februari 2012 23:21

... att en béchamelsås (sauce Béchamel) behöver minst tio minuters sjudande för att bli riktigt bra!

Av Lena - 6 februari 2012 22:50

Ursäkta radbrytningarna här på bloggen ibland. Det är Bloggplatsen som är kass. Ibland när man ändrat halva inlägget och trycker på någon tangent så blir inlägget inlagt på nytt men utan ändringarna. Då orkar man inte ändra igen.



Såg programmet på den där kanalen man betalar tv-licens för. Och
ville göra likadant för det såg helt härligt ut och man vill ju ha nytta av licenspengarna!

Blandade det de gjorde fast helt fritt! Stark tomatsås med
egengjord pasta (Strozzapreti) med stark tomatsås.

Pastans recept snodde jag från "Min ugn är min TV" eftersom det verkade bra.

Tomatsåsen är en  version av de två hungriga italienares sås.


Ta fram:

2-3 feta vitlöksklyftor

1 större röd chilifrukt

2 burkar tomater. Jag tog en burk hela och en burk krossade
och alla var från Mutti

olivolja

socker

salt

peppar

en kruka basilika


 Blanda ihop:

300 g durumvetemjöl

150 ml ljummet vatten

1 tsk salt

till en deg.

Jag tog först kluttar och rullade mellan händerna till
maskar men kom på att det blev bättre att kavla en degbit, skära i strimlor och
rulla strimlorna mellan handflatorna.


Såsen:

Grovhacka vitlök och chili (med kärnor och allt) och fräs i
olivolja. Häll i två burkar tomat och låt det puttra. Smaka av med salt, peppar
och ev lite socker. I med pastan och koka den klar.

Grovhacka basilikan och rör ner på slutet.


Det blev jättegott även om pastan kanske rullades lite lite.
Såsen hade en bra styrka utan att alls döda på stört! Görs igen! Med samma
styrka!


Mobilen plåtade massor och jag lägger ut flera många bilder
så man verkligen ser hur tafflig jag är. Har aldrig gjort egen pasta förr men
kan lär sig och blir visare för varje eon! Nästa gång gör jag smalare maskar.

Har ett gott rött suttit fel till en sådan här rätt någon gång i världshistorien?

Redan de gamla grekerna ....







   

   

   

   

   


Av Lena - 4 februari 2012 19:39

Jag vet ju att man kan köpa kanonbacon om man köper en bit
rökt sidfläsk och skivar själv i tunna skivor men vet inget ställe som har bra
sådant. Så jag köper mitt bacon i de där paketen med 140 g i varje.

Scan då och då men jag är gärna otrogen.

Å så läser jag att de har gjort test på olika bacon och test
på produkter gillas! Mycket av det jag köper hamnar hos mig just p.g.a
"bäst-i-test"-stämpel. Smaken är som baken men man kan ju inte göra
alla tester själv.


Fick Råd & Rön i brevlådan som jag lusläste.

Nu läste jag om bacon och att Scan hade ett ekologiskt paket
och det har ju inte jag sett. Brukar inte titta efter just det på just den
varan. Testet gav: dyrast är bäst!

Jag köpte då vanliga Scans bacon och ekologiska Scans bacon.


På förpackningen kan man läsa att det är samma i båda
egentligen. Skillnaden är att det ena är ekologiskt  och att rökaromen är olika. På det vanliga
står det bara rökarom medan det på det ekologiska står rökarom av lönn och ek.

Pris:

 Scans vanliga bacon
28,90 för 3 x 140 gram

Scans ekologiska 15,90 för 120 gram


Det "roliga" är att Scans Jägarbacon kom på första
plats, Tulip kom på andra plats, Scans ekologiska på tredje plats medan Scans
"vanliga" kom på tionde plats.


Sambon och jag är rökare och vad det gör med smaklökarna vet
väl alla. Dessutom hade vi tagit varsin 4:a whisky för de olikt fördelade
krämpor vi är stolta bärare av på olika delar av våra kroppar.


Det är då vi avsmakar de två olika baconsorter vi köpt. Och
fast vi hade så bedövade och undermåliga smaklökar så märker vi en så tydlig
smakskillnad att vi aldrig mer kommer att köpa annat än det ekologiska baconet.
Punkt.


I Kina är det Drakens år. I matvärlden och matbloggsvärlden
är det Grisens år i år. Ska vi slå ett slag och köpa kött från gladare grisar
eller ska vi fortsätta vara riktiga svin?


P.S Både sambon och jag är födda i Grisens år enligt den
kalendern. Vi är båda riktiga matsvin och älskar att grotta ner oss i allehanda
.....


 

Av Lena - 4 februari 2012 17:20

Paj sa jag och paj blev det. Det tar sin tid och är ett pyssel men är värt det flera gånger om.

Det blir ju lite hchf, inte lchf, alltså mycket fett och kolhydrater men ... så gott! Man använder en springform à la 28 cm i diameter och ser till att pajdegen (recept och tillvägagångssätt) når ända upp på kanten av formen.

Pajdegsreceptet jag hänvisar till räcker till för detta. Smakförstärkaren består av en paprika och lökröra.

Det GÅR att byta ut en del av grädden mot mjölk så klart.


Bacon- och broccolipaj för 4-6 pers


1 stånd broccoli

3 paket bacon

1 gul lök

1-2 vitlöksklyfta (-or)

1/2 purjolök av hyfsad storlek

1 röd paprika, en stor en

smör

5 dl riven ost med bra smak

salt

nymalen vit- och svartpeppar

5 ägg, ekologiska så klart

5 dl vispgrädde


Gör så här:


Fixa pajskalet. Se länka ovan.


Broccolin: Finfördela i buketter och fintärna övre delen av
skaftet (nedre kastas i kompost). Koka i lättsaltat vatten eller helst ångkoka (för bästa smak, färg och vitaminsparande) (salta lite över den då) tills den är nästan klar. Låt rinna av och torka.


Baconet: strimla och stek, i omgångar, tills det är nästan knaprigt. Lägg på hushållspapper att rinna av.


Smakförstärkaren:

Finhacka den gula löken och låt den smälta sakta i lite smör.
Tillsätt vitlöken och låt den gå med en stund på fortfarande hyfsat svag värme
så inte vitlöken blir bränd och luktar fel (typ rostad). Skölj och strimla purjon och hacka
paprikan, lägg i pannan och låt det hålla på och gotta sig tills allt är mjukt. 


Osten: grovriv


Äggstanningen: Knäck äggen i en bunke. Häll i grädden. I med en
tsk salt och varva på ordentligt med både vit- och svartpepparkvarnen. Vispa
med gaffel så allt blandar sig fint. Smaka av!


Ugn: 175-200°


Montering:

Bottna pajskalet med lite av osten. Strössla över "smakförstärkaren".

Sprid ut merparten av baconet. Fördela broccolin. Fördela över resten  av baconet. Sprid ut resten av osten.

Häll över äggstanningen. Gör ev. hål här och där så äggstanningen kan rinna ner ordentligt.

Pudra lite med svartpepparkvarnen.


Grädda i mitten av nedre halvan av ugnen tills stanningen stannat
och pajen fått färg. 30-50 minuter? Den kan behöva täckas på slutet för att
inte få för mycket färg.

Ta ut pajen och peta i mitten så du ser att äggstanningen stelnat.

Låt pajen stå och stampa till sig en stund innan du skär den i bitar.


Servera med en underbar sallad och en ännu bättre dressing!


Ångkokt broccoli får bättre färg och smak men framförallt så behåller den

alla sina vitaminer och annat nyttigt som annars rinner ut i kokvattnet! 

 


Klart!  

Av Lena - 4 februari 2012 09:00

En "man tager vad man haver"-rätt som blev himla
god. Mindre spad så blir det gryta att äta med tillbehör (som ex. potatis) och
med mer spad blir det soppa. Bara att välja. Själv åt jag det som gryta första
dagen och spädde ut det till soppa till nästa dags lunch. Attans gott, som
sagt.


Fiskgryta för fyra


1 liten gul lök, finhackad

1/2 selleristjälk, hackad

smör

1 hackad röd paprika

1/2 purjolök, strimlad

1 dl vitt vin

2 dl vatten

4 - 5 dl vispgrädde

salt

peppar

paprikapulver

400 g sej, torsk eller annat (tinad och i bitar)


Fräs lök och selleri så det blir mjukt utan att det tar
färg. I med paprika och purjo och fräs lite till. I med vinet och lått koka in
lite. Häll i vatten och gräddmjölk och låt allt puttra en stund. Krydda, smaka
av och låt sjuda tills det tjocknat lite. Ha i fisken, låt den gå klar och
smaka av igen. Späd med extra vätska (vatten eller mjölk?) om du vill ha den
som soppa, annars servera med ex. potatis och/eller grönsaker. Strö lite
kryddgrönt över firren vid servering.


*bild kommer inte*

Av Lena - 4 februari 2012 00:03

2 tsk socker

1 tsk salt

¾ tsk grovmalen svartpeppar

1 msk Knorr grönsakskrydda

1 stor klyfta pressad vitlök

2 msk mycket finhackad gul lök

½ dl vitvinsvinäger

1/2 dl olivolja

1/2 dl rapsolja

Gör så här:

Blanda allt!

Av Lena - 3 februari 2012 21:56

Vi skulle ha ost och kex med röror för ett tag sedan. Vi
rörde och rörde och var rörande överrens om att vi gillar röra! Ska kanske
starta rörfirma?


Fetacrème

2 dl (en burk) Milko Crème Fraiche Extra Fin Feta &
Soltorkad Tomat

50-100  g svarta eller
gröna oliver

10 skivor pepparsalami, strimlad

rör ihop

basilikablad att strimla över


Serveras på Crostini eller tunna skivor baguette som rostats



Philadelphiaröra:

En ask Philadelphiaost

2 stora vitlöksklyftor, rivna

salt

nymalen svartpeppar

rör ihop och smaka av


Servera med tunna skivor av lite olika salamisorter du köper
"över disk" (vi hade tre), kex av olika sorter, strimlad paprika,
Brie, annan ost, ytterligare en ost, en tredje ost och ytterligare valfritt
tillbehör. Rött vin är också gott till!


När du/ni är klar så bjuder du in en vän som får äta upp
resten för man blir mätt fortare än man tror.



 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards