Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 29 oktober 2012 23:03

Min man önskar tre ingredienser i köttfärssåsen jag lagar. Ja förutom köttfärs och lök då. Burkchampinjoner, vispgrädde och oregano. Ja, förutom extra mycket ketchup då. Naturligtvis perfekt kokt pasta till. Helst lite tjockare spagetti, inte de där tunna (som jag vill ha).  Just lagom al dente. Helst inga grönsaker utan just bara köttfärssås och spagetti. Tallriken blir nästa mer rågad än som hos en italienare! Receptet låter krångligare än det är. Läs detta och sedan går det som en dans. Glöm inte att god mat tar tid. Om man vill.


Tiden kan dock kortas ner genom att du häller burkchampinjonerna rätt ner i grytan och om  du dessutom skippar att steka färsen för sig går det snabbare än att läsa det här. Se där, du har redan sparat tid (eller förlorat i smak). Färsen går att ha rätt i grytan med och låta steka med. Du förlorar dock Maillardreaktionen vilket ger bättre smak. Frågan är om du vill ha hyfsad eller godare mat?


Kättfärssås ā la Alma Mater som maken Daniel vill ha den

 

Ingredienser:

1 burk skivade champinjoner

smör

2 gula lökar, finhackade

500 g bra nötfärs

1 burk krossade tomater. Gärna Delizie eller Mutti


även om Saltå Kvar och Kung Markatta har bra. 

1/2 tomatburkar vatten

2 msk Touch of Taste Kalvfond (inte nödvändigt men ger mersmak)

1 1/2 dl ketchup, helst Heinz för min del

1 tsk balsamvinäger

ca 20 varv på min vitpepparkvarn

ca 15 varv på min svartpepparkvarn

1/2 - 1 salt

2-4 msk torkad oregano (lägg i handflatan och smula ner över och rör i)

2 (helst rivna) vitlöksklyftor

1-3 dl vispgrädde (funkar med laktosfri)

gnuttan Cayennepeppar sitter inte fel


Gör sålunda:

Häll av burkchampinjonerna och lägg dem i en kastrull. Hetta upp och låt dem svettas. Ha i en liten klick smör och låt dem fräsa runt länge på halvlåg värme under omrörning tills de luktar lite nötaktigt. Ställ åt sidan. Kan hoppas över men de blir godare så här.


Hetta upp din gjutjärnsgryta, eller annan gryta, och fräs löken i smör tills den blivit mjuk och genomskinlig. Tar ett tag.


Fräs köttfärsen i omgångar. Går bra utan matfett. Lägg i grytan.


Ha i burktomaterna, svampen, balsamvinäger, ketchup, peppar och salt. Och kanske lite Cayennepeppar.


Låt grytan puttra en längre tid. Gärna någon timme eller två men det funkar ändå bra med en kvart.


Smaksätt med oregano, vitlök (helst riven med går bra med pressad så klart) och vispgrädde.


Smaka av och tillsätt det själva du tycker fattas!


Låt puttra en typ fem minuter eller tio.


Servera med bra kokt bra pasta och härliga grönsaker!


Ingen bild på maten idag! 


Snö älskar vi!

 

Av Lena - 27 oktober 2012 23:16

Jag kan inte leva utan min mammas gravade lax eller hennes potatispalt. Maken kräver tacos och blodpudding flera gånger per år. Makens son älskar mina räkcrępes och min tortellini- och broccoligratäng. Mina egna (vuxna och utflyttade) barn vill helst ha kycklingpaj och kålpudding när jag lagar något åt dem. Till jul står ugnsomelett med kantarellstuvning samt Halländsk långkål högst på min sons lista. Min dotter måste få gravad lax och ägghalvor på julafton. För mig blir det ingen jul alls utan Halländsk långkål! Min man kan inte tänka sig en jul utan köttbullar. Min dotter och jag älskar våra gräddstuvade leverkvällar (med mos och gröna ärtor)!



Vår godaste mat i vår familj! Min älskade familj! 


Den gravade laxen


Potatispalten


Tacospaj


Mina räkcrępes


Tortellinigratäng


Kycklingpajen


Kålpuddingen


Ugnsomeletten


Halländsk långkål


Köttbullar


Gräddstuvad lever


Gräddstuvad lever

 

Av Lena - 27 oktober 2012 21:56

Mycket gott! Blanda i gräslök eller svart kaviar. Du kan äta fler än du faktiskt får!


Ingredienser för 2 personer


4 skivor kantskuret vitt bröd

5 msk mjukost, neutral smak

2 msk svart stenbitsrom eller 2-3 msk finskuren gräslök

smör


Gör så här:

Kantskär brödet. Blanda osten med rom eller gräslök. Fördela röran på två av brödskivorna och lägg de andra brödskivorna över.

Hetta upp en stekpanna och ha i en smörklick. Lägg i mackorna och stek tills det har blivit fin färg. Vänd dem och ha samtidigt i en smörklick till. Stek tills det har blivit fin färg även på andra sidan.


Dela mackorna tvärs över och servera. Nä, det ser inte så kul ut när det är svart rom på men det är försvinnande gott! Makens son, som inte ens gillar stenbitsrom, ville ha en till. men se då var det slut! 



Visst ser det läskigt lila ut men smaken!!!! 

 



 


Försvinnade gott! De med gräslök i är nästan ännu godare! 

 


Edit: Makens son har alltid ratat stenbitsrom och puttat bort det från ägghalvorna vid jul och påsk.

Omvänd psykologi! När jag ska servera mackorna så säger jag "det här tycker inte Klas om".

Klas ifrågasätter vad jag menar. 

Och Klas slukar mackan och vill ha mer! Man vill alltid ha det man inte får!

Av Lena - 27 oktober 2012 04:09

Min granne säger om mig; "hon den lilla som alltid är förbannad" och det ligger nog en liten sanning i det. Jag var 164 cm lång förr men har nog krympt med tilltagande ålder och har en  ilska så jag mäter säkert 162 cm över mark nu. Arg över allt!


Mitt förhållande till min längd är lite annat än mitt förhållande till hur jag ser på mig själv. Jag har svindel så när jag tittar ner, ståendes på marken, kan jag bli yr. Jag tycker att det är väldigt långt ner till marken. Jag tycker jag är stor eftersom det är en hel eon ner till marken. Maken säger att jag är en terrier som själv tror är en schäfer.  Jag tycker inte att jag är liten. Jag är större än vad man tror.


Och då kommer vi till det faktum att jag är alfahonan i vårt förhållande. Jag är den som skäller mest och högst. Och styr! Har ett kontrollbehov!

Jag ser till att det finns rena kläder och att räkningarna blir betalda i tid.

Jag är den som ser till att makens son gör läxor och får frukt med till skolan. Och att han duschar när han ska.

Jag fixar inköpslistor så vi inte står utan råvaror eller stapelvaror. Det man behöver har vi!

Jag ser till att allt flyter på för annars skäller jag. Eller bjäffsar. Var jag inte en terrier?

Att maken jobbar som ett jehu och drar in pengar till mina inköpslistor i mataffären är väl bara ett bonus?


Jag ser till och jag är noga!

 



Av Lena - 26 oktober 2012 23:46

Jag lagade Jens Linders kyckling och det blev så jättegott men resultatet av en marinad med bl.a soja och honung är en fullständigt svartbränd form när du haft den i ugnen ett tag.

Jag jobbade med formen i två dagar. Vill inte använda stålull för det repar formen så den blir ännu svårare att få ren sedan. Gnuggade som en galning med milda medel utan att den blev av med de svarta fälten. *trött*

Sedan kom jag på det! Och herre jösses vad lätt det egentligen är! Ugnsrengöringsmedel!


Spruta ugnsrengöringsmedel på en ugnsform som har svarta beläggningar du inte får bort. Vänta några timmar. Sedan räcker det nästan att du nyser i formen så är allt det fastbrända borta!

Jag lovar!


Trolleri? Ja! Miljövänligt? Nej!


Men - förbannat effektivt!


 

Av Lena - 26 oktober 2012 02:51

Intentionerna att planera maten och allt annat är ju så klart alltid goda. Varje vecka faktiskt. Som hos alla andra. Ibland kommer livet emellan. Som hos alla andra. Bara för det behöver man väl inte resignera och tycka att man är kass? Det gör ju inte alla andra!

Vi vet ju alla att efter sol kommer störtregn och/eller snöstorm men sedan finns solstrålen ändå där.

Lite bakom molnen men - den finns! Solen alltså!


En sak har jag i alla fall till sist insett och det är att jag inte ska gå ut och äta om jag inte har en väldigt välfylld plånbok. Ja, alltså gigantisk. Jag vill ha bra mat! Alltid! Kräver det om jag ska betala med många sedlar! Jag har blivit så kräsen med åren att jag finner fel på mycket av maten jag äter ute. Min egen är dessvärre oftast bättre.

Det är samma med min man. Han är är lika kräsen. Vi är två ena riktiga gnällspikar. Å andra sidan kan man väl ändå få begära att man ska äta godare än halvtaskigt om man betalar mellan 2-300 kronor för en tallrik mat? Att kocken ska ha lagt lite kärlek och omtanke på maten. Skurit bort de värsta stora senorna från köttet och kostat på maten annat än genomkokta morötter som grönsak? Jaja! Jag är ofta trött på min egen mat som jag smakat av sju gånger innan jag äter den men den är jag i alla fall noga med hur den smakar! Pulvermos får endast förekomma på campingplatser och inte på restaurang och detsamma gäller påssås! Eller förresten, påssås förekommer inte när vi campar! Man kan göra egen och bra även på ett stormkök. Lite smör och svamp och lök och grädde samt kryddor och du är i land!  


Runt hörnet i min hjärna står en skylt med texten "beställ biljetter hem till mamma". Jaja, jag SKA! Är på väg men det har inte blivit. Det är ju så många jag längtar efter! Fast resan till Halmstad står ju högst på listan nu. Mamman, broren, svägerska och brorsdottern, den underbart söta Hilma.


Detta om detta.


Det finns så mycket att bli irriterad på! De som inte sopsorterar t.ex Och de som köper färdigmat som är miljöovänlig. Och dyrt är det! Laga såsen själv och använd pengarna på annat! Minska sopberget!

Jag har prenumererat på Råd & Rön i säkert 10 år. Man får läsa om vad som är bäst-i-test för minsta pengar och får läsa om hur man är rädd om miljön. Man får lära sig att spara både pengar och miljö. Om inte det är bra så vet jag inte. De, alltså Råd & Rön, har en utmärkt artikel om det här! LÄS!



Om du inte orkar klicka så har jag lagt ut det de skrivit här!



Nu blev jag jobbig men detta är viktigt! För oss alla nu och i framtiden och för våra barn! Och alla kommande generationer. För du vill väl inte att just ditt barnbarn ska leva med gasmask? Utan ozonlager? Odrickbart vatten? Begravd för tidigt? Nä, just det!


När sopsorteringen började på 80-talet så var jag så noga att jag skruvade isär bläckpennor som hade både metall och plast i sig. Nu har jag lärt mig att man kastar hela i brännbart. I plastinsamlingen ska endast förpackningar kastas! Jo, förresten så kan du kasta pennans metallring i metallcontainern.

Ja, jag har nog alltid varit noga med allt.


När jag fick barn (Malin -85, Calle -87) så slog det nog om lite extra hos mig. Inte en MammaScanköttbulle över min döda kropp! Det syltades och saftades. Det lagades ren husmanskost med grunder och långkok och såser och allt. Det gjordes även efterrätter på den tiden i form av pajer och krämer och annat. Det plockades bär och frukt som hamnade i den extrafrysen vi hade. Det kokades saft. Det lades in både gurka och rödbetor och allt man kunde lägga in. Jag gjorde verkligen allt från grunden. Mina barn är uppväxta med riktig mat! Den man lagar själv med hjälp av riktiga råvaror! Då visste jag inte ens att det fanns E-nummer men det spelar ingen roll för det fanns ändå inga E-nummer i mitt hem.

På den tiden bakade jag även kakor och bullar men eftersom mina barn åt upp allt sådant så fort så slutade jag. Det var ju ändå inte särskilt nyttigt så ....

Jaja, jag bakade sötsaker länge nog men när jag slutade tog mina barn över.  Frågor på det?


För övrigt håller jag på att snickra på veckans matsedel. Vad vi ätit på vardagarna som passerat är ju rätt klart för det är ju redan i magen men helgens mat står skrivet i stjärnorna.


Det händer att jag inte alltid vill men vem vill alltid? Kan man äta frusen pytt (helst hemlagad förstås) ibland och ändå stå ut med livet så har man kommit långt! Man måste väl inte alltid laga beurre blanc till varje fiskbit? Eller pochera ägg till varje spenathög? Även om du alltid stuvar spenaten själv och givetvis har i färskriven muskot och en gnutta socker samt droppen citron som alla förhöjer smaken så ska du inte klandra den som inte gör just så! Bli inte irriterad för det räcker att jag är det.


Även om det stora mörkret alltför ofta är ett allestädes närvarande fenomen så finns det solstrålar som tränger igenom! Le för helvete! Mat är gott och bra mat har aldrig dödat! 


Gott även om det inte har med just detta blogginlägg att göra! 

 


Tjejkväll ikväll i Falun i detta nu. Annons i Falukuriren ger: 

Dans uppvisning!

Mini manikyr!

Sär skrivning? Skäm ma s?

 


Av Lena - 26 oktober 2012 01:33

Jag tänkte mat och ... mat blev det! Tänka sig! Är förvånad själv!


Måndag:

Mackor funkar om man redan har matlådor i frysen som maken kan äta dagen efter.


Tisdag:

Potatissoppa med gott bröd och god ost

(Fräs 1 hackad gul lök i smör och aningens salt, tills den är blank och mjuk utan att den får färg (därav saltet). Tillsätt en liter buljong, skivade potatisar (5-6 stycken) och en strimlad purjo. Låt sjuda tills potatisen är klar. Ha i en rejäl slurk riktig vispgrädde och koka upp. Smaka av med salt och nymalen peppar. Strö över nyklippt gräslök. Done!


Onsdag:

Jens Linders rimmade kyckling från boken "Det glömda köket".


Torsdag:

Hemlagad pytt av kycklingbitar från frysen och annat jox från skåpen. Självklart finhackad ekologisk bacon i. Hackad bladpersilja rekommenderas att strös över härligheten! Ett glas rött till blir det inte för det är godare med mjölk till detta. Rödbetor och stekta ekologiska ägg med solsidan upp funkar bra! Fågel funkar alltid i pytt. Jösses vad julkalkonens rester blir bra pytt!


Fredag:

Köpepizza går att äta när man inte varkan vill, orkar eller har lust! Alls!


Lördag:

Det blev paneng!


Söndag:

Räkcrępes som är makens sons älsklingsrätt och det må han väl få då han nyss fyllt tonåring! Kalas! Ska man baka tårta också? Eller ... *tänker*



Av Lena - 26 oktober 2012 00:29

Gammalt skräp blir nya förpackningar

Sortera förpackningar – varför ska man göra det? Jo, för att det är mindre miljöbelastande och mer ekonomiskt att tillverka nya produkter av återvunnet material än av nytt. 

När du sorterar är det viktigt att du inte slänger några prylar i förpackningsinsamlingen. Inga stekpannor, dricksglas, knivar eller kaffekoppar. Det är endast använda förpackningar som samlas in av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Det är FTI, inte din kommun, som har uppdraget att samla in och återvinna förpackningar och tidningar i Sverige. FTI ägs av svenska producenter, och de finansierar insamlingssystemet genom att betala en avgift per antal förpackade varor som de säljer i Sverige.

Denna avgift läggs på priset, så indirekt är det alla konsumenter som betalar för återvinningen. Grovsopor som inte är förpackningar ska du frakta till en återvinningscentral och sortera där.  

Text: Ingrid Jacobsson

 


PLASTFÖRPACKNINGAR

Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppen med två kilo jämfört med nytillverkad plast. Du får slänga både hårda och mjuka plastförpackningar i samma behållare. Plasten separeras i hård och mjuk plast och sorteras sedan automatiskt till respektive plastsort, krossas till flingor, som sedan smälts och filtreras till pellets.

Den återvunna plasten körs till plastindustrier som tillverkar delar till fordonsindustrin, byggindustrin och många andra plastprodukter. Det finns stor efterfrågan på sorterad plast. Ett ton hårda plastförpackningar kan till exempel återvinnas till 84 000 blomkrukor.

TIPS: FRIGOLIT RÄKNAS OCKSÅ TILL PLASTFÖRPACKNINGAR. RENGJORDA FRIGOLITTRÅG TILL KÖTT OCH FISK SKA ALLTSÅ SLÄNGAS I PLASTINSAMLINGEN. 


TIDNINGAR

Nio av tio tidningar återvinns i Sverige – över 300 000 ton varje år. Det gör att vi är bland världens bästa tidningsåtervinnarländer.

Energibesparingen vid användning av returpapper är 70 procent jämfört med att använda ny fiber till tidningspapper. Returpapperet blandas med granved till nytt tidnings- och telefonkatalogspapper.

Papperet skärs itu och blandas med kemikalier och vatten för att lösa upp trycksvärtan, som sedan avskiljs från pappersmassan.

Du kan lämna alla typer av tidningar till insamlingen, dags-, veckotidningar och magasin, men också kopieringspapper, ritpapper och liknande.

TIPS: HÄFTKLAMRAR, SPIRALER OCH DYLIKT BEHÖVER INTE TAS BORT FRÅN TIDNINGAR ELLER BLOCK, DE AVSKILJS MED MAGNETER OCH SKICKAS TILL METALLÅTERVINNING. 


PAPPERSFÖRPACKNINGAR

Var tredje pappersförpackning i din livsmedelsbutik består av återvunnet papper. En pappersfiber kan återvinnas upp till sju gånger. Vid återvinningen blandas papperet med vatten.

Fibrerna löses upp till ny råvara och plast, och andra ovidkommande material rensas bort. Pappersförpackningar är olika kartonger som chokladaskar, mejeriförpackningar, toapappersrullar, omslagspapper, wellpapp och dylikt.

Pocketböcker, kataloger och reklamblad hör till tidningsinsamlingen. Böcker med hårda pärmar ingår inte i någon separat insamling, de ska slängas i grovsoporna.

Eller, ännu hellre, lämna dem till en second hand-butik. På mjölk-, juice- och yoghurtförpackningar kan du låta plastdelen som sitter fast i kartongen vara kvar, den rensas bort. Men skruvkorken ska tas av och läggas i plastinsamlingen.

TIPS: KUVERT OCH POST IT-LAPPAR INGÅR INTE I FÖRPACKNINGSINSAMLINGEN. INGET KLISTER I PAPPERSMASSAN! LÄGG DEM I HUSHÅLLSSOPORNA ELLER I CONTAINERN FÖR BRÄNNBART AVFALL.  


METALLFÖRPACKNINGAR

Många bäckar små … Tänk på att du kan återvinna kapsyler, folielocket på crčme fraiche-burken, skruvkorkar och värmeljushållare. Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning skulle stålet räcka till 2 200 nya bilar per år.

Stål och aluminium separeras maskinellt vid återvinningen med hjälp av magneter. Därför är det viktigt att du vid sortering av värmeljuskoppar lossar den lilla vekehållaren och lägger den separat i metallåtervinningen – vekehållaren är nämligen inte av aluminium. Stål och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst.

Det tar ungefär en timme i stålverket att smälta 120 ton skrot till flytande stål. Återvinning av stål sparar 75 procent och aluminium 95 procent av energin vid återvinning.

TIPS: METALLTUBER SOM INNEHÅLLER MAT KAN DU FÖRSTÅS INTE DISKA UR. KLÄM UT SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT OCH LÅT KORKEN SITTA PÅ SÅ DET INTE BÖRJAR LUKTA ILLA INNAN DU LÄMNAR TUBEN I METALLBEHÅLLAREN. PLASTKORKEN FÖRBRÄNNS OCH GER ENERGI NÄR METALLEN SMÄLTS NER.  


GLAS

Glas kan också återvinnas hur många gånger som helst. I Sverige finns cirka 186 000 ton glasförpackningar ute på marknaden – framför allt flaskor och burkar. 93 procent av dessa återvinns.

Glasförpackningarna krossas, rester av till exempel metall och keramik blåses bort med tryckluft. Andra material än rent glas räknas som föroreningar och får inte läggas i glasigloona.

Har du till exempel en flaska som är tillverkad av olika material ska du ta den till återvinningsstationen och lägga den i containern för brännbart. Glaskrosset blandas med kalk, sand och soda och smälts samman till nytt glas. Sex av tio flaskor på butikshyllorna är av återvunnet glas.

Det är en myt att färgat och ofärgat glas töms tillsammans på lastbilarna. På flaket sitter en skiljevägg, så att de olika glastyperna separeras redan när de hämtas på återvinningsstationerna.

TIPS: SKRUVKORKAR AV METALL SKA INTE SITTA KVAR PÅ FLASKORNA, MEN RINGEN SOM ÄR KVAR EFTER KORKEN KAN SITTA KVAR. FLASKHALSARNA AVSKILJS, OCH METALLRINGARNA ÅTERVINNS SEPARAT.

 

Källa: Råd & Rön


Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards