Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 9 november 2012 15:11

Tänk att de aldrig förnekar sig!

De fick faktiskt inte (första gången i historien?) någon medalj på Stockholm Beer and Whisky Festival, 2012. Det var nog tur för pris- medalj- och pokalskåpet ramlar snart ner från väggen, så tungt är det. Guld väger vet man ju! Dessutom behöver de inte mer reklam eftersom de är så populära att de inte ens hinner tillverka öl i samma takt som efterfrågan kräver. Deras Bötet Barley Wine som släpptes här om dagen tog slut fortare än min länk till bolaget kunde uppdateras när jag tryckte på F5!


Nåja, detta om detta för det tillhör det förgångna.

Nu var det ju det där med Restauranggalan.


Två av bryggarna befinner sig i nedersta raden som nummer 3 och 5.

 


 



Läs även här hos "Allt om öl"!

Bl.a

"Under Restauranggalan i förrgår på Cirkus i Stockholm tilldelades Nynäshamns Ångbryggeri det nyinstiftade priset Årets Ölutvecklare som delas ut av Carlsberg Sverige. Priset är framtaget för att uppmärksamma och främja en person, företag eller organisation som aktivt arbetar för att på ett inspirerande och engagerande sätt utveckla den svenska ölkulturen."



Deras härliga "Bryggarblogg" har du här! KLICKA!


Läs och hylla! Klicka gärna vidare på den bloggen för det är mycket trevlig läsning. Han skriver bra han, Marcus Wärme!


Jag vill gärna skryta om dem för de brygger så god öl. Lite nostalgi för mig är det med då jag faktiskt drack av deras öl nästan när de börjat och det var deras öl som lärde mig att inte beställa "en stor stark" på krogen utan välja något gott.

Haha! De har nyss givit ut en bok som just heter "Allt utom en stor stark". Fasen vad jag får till det ibland!


Och du förresten, de finns på Systembolaget! Om än inte på alla och rätt begränsat.

Kolla bara HÄR!


som sagt:

Sveriges bästa mikrobryggeri!

www.nyab.se


Detta får du inte läsa om du är under 18 år så scrolla genast tillbaks!


Annars kan du ju läsa lite här också!


Av Lena - 9 november 2012 10:57

Jorå, så åt vi väl mat den här veckan oxå! Frysrensningen är i full fart så det mesta vi ätit har sin grund därav. Gott så!


Måndag:

pyttipanna


Tisdag:

grönsakssoppa (se nedan)


Onsdag:

potatisbullar

(Tina potatismoset du frusit in när det blivit lite över.

Blanda i gårdagens kokta grönsaker. Salta och peppra. Ha gärna i lite riven morot och hackad persilja.

Blanda i lagom med ägg för att smeten ska bli för blöt. Blanda i nog med vetemjöl för att smeten inte ska vara för blöt. Stek klickar av smeten i smör. Servera med lingonsylt, råkost och ev bacon.)


Torsdag:

Isterband och panerad fisk med potatis.

Ja, frysrensningen gör att alla inte kan få likadan mat.


Fredag:

varma mackor med svamp 


Lördag:

potatisgratäng m kassler och mozzarella


Söndag:

lasagneliknande sak

(har både färska tomater, hackade burktomater, hackad lök (efter tacoskvällar), purjo, hemgjord pizzasås

mozzarella och annat i frysen. Allt ska med! All in!


   


Grönsakssoppa:

(du kan ju välja fritt bland rotfrukter och grönsaker men detta var vad jag hade hemma)

1,5 liter hemgjord kycklingbuljong  (gör så här eller såhär för att koka mycket bra buljong som du sedan fryser in)

1 finhackad gul lök

ett par fintärnade morötter

1 fintärnad palsternacka

6-8 fintärnade potatisar

1/2 strimlad purjolök

hackad persilja


Koka upp buljongen och ha den hackade löken. Låt sjuda 10 minuter.

Ha i morötterna och palsternackan och låt sjuda ett tag.

Ha i potatisen och purjon och låt sjuda tills potatisen är klar.

Smaka av och strö över persilja. Servera med ett helt underbart bröd.



Av Lena - 9 november 2012 09:55

Jag fyndade en entrecôte för halva priset. Vakuumpackad. Inget extra eller hängmörat utan bara rent svenskt kött. Utgående datum på nötkött gillas!


Det du bör ha:


1 entrecôte på dryga kilot

2 morötter, stavade

1 stor (typ apelsin) gul lök, klyftad

1 hel vitlöksklyfta

smör och vanlig, smakneutral rapsolja, i lika delar

2 tsk nymalet fransk havssalt

2 tsk nymalen peppar

1 tsk mortlade korianderfrön

en smord, eldfast form

vatten


Tillbehör:

potatis

grönsaker

sås(er)


Gör så här:

Ugn: 125°


Krydda en skärbräda med salt, peppar och koriander. Torka av köttet och rulla det i kryddblandningen. Klappa och gnugga in kryddorna!


Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Lägg i lökklyftor, vitlök och morotsstavar och bryn dem så de får färg och mjuknar en aning. Lägg dem i den smorda formen. Häll vatten i pannan och koka ur den och häll vätskan i formen.


Hetta upp panna igen med smör och olja och lägg i köttet. Bryn köttet på medel- till stark värme tills det fått färg runt om utan att bli bränt. På alla sidor! Runt hela! Alla åtta-tio sidorna. Ta ur köttet och koka ur panna med vatten.


Lägg köttet i formen med lök och morot runt sig.

Häll 2 dl sky/vatten i formen.

Stoppa en termometer i klumpen (med spetsen mitt i tjockaste delen) och fös in ugnsformen så den hamnar i nedre mitten av ugnen.

Sätt termometern att larma vid 58° om du har en make som villa ha lite rosa. Är du mig så tar du ut köttet 5 grader tidigare. Men det är jag det.

Glöm ändå inte att köttet "efterkokar" när du tagit ut det så ta ut det några grader innan du själv egentligen vill.


Skala potatis och förbered grönsakerna. Ta fram en kastrull du ska göra sås i. Mice en place!


Duka fint!


När köttet är nästan klart sätter du på potatisen. Salta väl.

Fixa grönsakerna och gör såsen.


Ta ut köttet några grader innan det fått temperaturen du eftersöker. Köttet efterkokar lite. Vira in i folie och låt vila ca 15-20 minuter innan du skär det i tunna skivor och serverar.


Du kan kanske göra två såser?


Först gör du en grönpepparsås. Den kan du göra i förväg.

Läs här!



Sedan, när köttet nästan är klart, gör du en gräddsås!


Gräddsås till stek:


Häll skyn från köttet i en kastrull. Tillsätt vispgrädde. Koka upp och ihop. Red eventuellt. Smaka av med kalvfond, salt, peppar och en klutt svart vinbärsgelé. Red eventuellt med vetemjöl utrört i vatten. Avrunda gärna smaken med några cm ädelost från tub. 


låter härligt när det fräser i pannan

(bilden tagen 15.22)

 


ser härligt ut

 


doftar underbart

 


Fast jag var så stressad att jag skar de första skivorna på fel håll, längst med köttfibrerna, så var det underbart mört och saftigt. Köttet fick exakt den färgen maken vill ha.

Själv hade jag gärna ätit det liiiite rödare. 

(bilden tagen 17.02)

 


På mackan dagen efter blev det en veritabel dröm! Lite gourmetsalt på så ...

Jag piffade mackan med bl.a lite inlagd gurka men den ville inte vara med på bild.

 

Av Lena - 9 november 2012 02:24

En helt underbar blogg av en kvinnlig person som kallar sig för "Filifjonkan". Hon skriver små roliga saker varje dag och sitter och gör bildspel som är helt gulliga! Kolla så får du se! Själv älskar jag Bästa Fjonkan!


 

Av Lena - 9 november 2012 00:26

Antingen du köper färdig pytt eller bryner fintärnad  (eventuellt överbliven och färdigkokt) potatis med dito lök och kött och/eller korv ( plus när satt ett finstrimlat paket bacon fel i en pytt?) så häll gärna ett par deciliter gröna ärtor i. Lite fintärnad/strimlad rotsak sitter heller inte fel i. Och så klart rödbetor till! Kokta alltså. Inlagda typ hemma dårå.

 

Sedan var det äggen då. Vändstekta eller inte är ofta frågan men det finns varianter som inte är tokiga.

 

Emil sa att; om du ska steka äggen med "the sunny side up", alltså ovänstekta, så då får du inte salta på gulan enligt restaurangkutym för då blir det oaptitliga små prickar på själva gulan. Vad vet väl jag mitt lilla våp! 

 

Vändstekta ägg finns i minst tre varianter:

 

Antingen så försöker du hålla gulan hel eller så spräcker du den.

I första fallet kan du steka ägget så snabbt att det fortfarande rinner härlig lös äggula ur det hele när du sticker i kniven i den men bara om du vänder den jäkligt snabbt.

I det andra fallet låter du ägget steka så länge att gulan hinner bli fast. Sedan kan du vända det och låta det få fin färg.

I tredje fallet så sticker du hål på gulan på en gång så hela gulan flyter ut och blir jättestekt när du vänder på allt.

 

Annars:

Tag några ägg och vispa ihop med salt. Rör ner i pytten och blanda runt på bra hyfsat stark värme tills hela pytten är smekt av äggstrimlor.

 

Alternativt: Vispa ihop några ägg med salt och häll rätt i pannan med rätt het pytt. Häll äggen i som får rinna till botten och få stelna och få färg. Lite frittataliknande men ändå inte. Jättegott!

 

På inget av alternativen satt någon droppe Tabasco fel!

Iskall mjölk till är bra men en Landsorts Lager funkar för mig (även om alla ölkännare kanske hukar sig för till bra pytt tar man ale eller .. näe).

Men om jag inte har en riktigt bra pytt då? Är jag då tvungen att köpa en dålig öl?

 

 

Av Lena - 3 november 2012 02:25

Lägger bara en länk här.

Klicka!

Av Lena - 3 november 2012 02:03

Djup suck! Först måste man bestämma en matsedel för veckan och hur kul är det när man har frysrensning? Jag menar, en hel påse frusna hela tomtar och andra kontigheter ligger i min frys. Att man dessutom då ska ha date med närmsta grannen tillika fina väninnan för att äta levergryta tillsammans och dela på en hel del rödvin, ja, kan det bli bättre? Frysrensningen får nog vänta till nästa vecka. Eller en helt annan vecka.


Jag har ju i ett tidigare inlägg skrivit om att hennes (alltså grannens/ fina väninnans) nästan årsgamla bärbara dator råkade, som av en händelse, bli rödvinsfylld. Datorn blev mer full än vad vi blev. Ändå försökte vi! Om jag har haft ångest? Japp! Nu snackar vi Ågren!

Men tur i oturen så hade hon tagit en försäkring och tänk att den går ut  nu på söndag! Alltså, kunde man spillt ut vinet i datorn mer lämpligt? Timing kallas det visst. Fast vad hjälpte det mot min ångest?

"Vakna med ett leende så har du det gjort" är ett bra uttryck. Ett annat bra är "jag vaknade i morse så var den dagen förstörd". Båda funkar på mig nu! Skit!


Nu råkar jag vara gift med en person som är motsatsen till mig. När jag blir oresonligt hysterisk och helgalen (hoppar, viftar och skriker) så behåller han sitt lugn i sådana här lägen. Han är verkligen kav lugn. Jag studsar runt undertiden han står och nästan småflinar åt mig. NEJ, det får inte mig lugnare. Snarare tvärt om. Jag viftar och skriker ännu mer.


I alla fall så skulle vi starta upp datorn idag efter att den har tillbringat några dagar på torken. Jag var hyperstressad. Vaknade med yrsel och illamående.


Maken fick gå själv till väninnan och starta upp datorn ty jag tordes inte. Satt hemma och darrade. Men - den startade. Fast det var så mycket vin i den att tangenterna klistrade fast sig så det gick åt helvete med allt! Suck! Nåväl så fick då maken och grannen packa sig iväg till butiken som sålt skapelsen. Medhavande försäkringspapper och vinfylld dator.

Killen som tar emot datorn säger "Mmm, vad gott den doftar gott!".  Det var nästan så han frågade efter årgång!


Även om det fanns försäkring så vet man ju att det inte alltid funkar. Nåja, det funkade. Försäkringen alltså. Går ner i spagat av lycka!


Efter detta så har jag äntligen kunnas andas ut och försöker se framtiden an.

Nu tar vi tag i nästa problem. Hur ska jag laga till den hela enkilosbiten entrecôte jag har i frysen? Antar att det blir gott ändå.


   

Av Lena - 2 november 2012 22:01

.. man faktiskt lagar godare mat eller får bättre hushållande om man har vissa fix och trix för sig!


Spara och frys in äggvitorna när du använt äggulor till bea, glass eller annat. Äggvitorna är perfekta att sedan panera i! Allt kan du panera i äggvitor.


Skippa Svinto! Häll lite toarent (typ CW-anka) runt kranen på toalettens handfat. Det löser kalk. Efter 20 minuter gnuggar du med t.ex en gammal tandborste och det blir löjligt rent!


Sjud  din Sauce Béchamel (Bechamelsås eller vitsås) i minst tio minuter. Då först kan du kolla tjockleken och reda mer eller späda. Smaken blir gudomlig!

(hälften smör och hälften mjöl fräses och späds sedan till önskad tjocklek)

Wikipedia sa det.



Nästan alla soppor och grytor tjänar på att man lagar dem dagen för man ska äta dem. Smakerna gifter sig på ett närmast magiskt sätt under natten.


Om du ska fräsa lök utan att den tar färg? Det står så i många recept. Strö pyttelite salt över löken så tar den inte färg så fort.


Nästan allt du steker mår bättre om du har både smör och rapsolja. Smöret ger smaken och oljan gör att inte smöret bränner så fort.


Har du en citron som börjar tappa farten? Pressa och frys in på ett fat klätt med plastfolie. Lägg i påse. Sedan kan du bryta av lagom bitar och använda hur mycket du behagar.


Har mikron börjat lukta lite illa så tar du en citronhalva på ett fat och kör ett par minuter. Före det har du säkert torkat ur den med ättika eftersom det kan funka som första hjälp.

Ättika tar bort lukt. Lite ättika och vatten i en plastbytta som luktar illa gör underverk.

Ättika i en skål i rummet drar åt sig eventuell dålig lukt.


Havre är förbaskat nyttigt men havregrynsgröt faller inte alla på tungan. Ta en bytta, en näve havregryn och en mixerstav. Kör på tills grynen är mjöl. Använd de mixade grynen som redning i köttfärssåser, grytor och annat. Nyttigt och oöverträffat samt effektivt redande! Ja, förutom gott då!


Jag vet inte om det är rätt men jag har hört att det tar 4 minuter för salt att smälta. Om det är sant lär du låta grytan puttra ett tag innan du smakar av efter att du salta extra.


Om du har torkade trattisar hemma så fixa dem till flisor och använd som smaksättare! Bästa umamin! Eller riv i en torkad shitake för den har den femte smaken i sig också och funkar så bra som smakbärare till det andra du har i grytan.


Selleri är en annan bra sak att alltid ha i kylen. Umami.  Stjälk- och rotselleri är skafferiets bästa vän. Fräs den hackad ihop med lök tills den är mjuk och genomskinlig så har du den perfekta smakbäraren! Den lyfter smaken på allt annat du har i grytan/kastrullen/pannan.

Det går INTE lika bra utan selleri!


Skaffa en termometer till din kyl! Du blir förvånad när du börjar läsa på dina livsmedel som ska kylförvaras hur många av dem som ska förvaras i +4 eller under. Kyckling och färs är två av dem. Jag har +1 nederst i kylen och +8 överst. Nederst förvarar jag kött å sånt. Överst förvarar jag ägg och juice. Mellanvåningarna innehåller resten. Mjölk, paprika, sallad, ost, kaviar ...


Mitt frysskåp håller ca -22 grader. Då håller det frusna så mycket längre. Bara så du vet. Fast, feta saker som lax och annat håller ändå bara tre månader. Förvällda gula kantareller håller dock flera år i denna sibiriska kyla.


 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards