Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 19 februari 2013 23:49

Ja, både saftiga och delikata! Har man bara ren nötfärs kan biffarna bli lite torra om man inte gör som jag gjorde nu! Gott så det är svårt att sluta äta! Pressgurka till! Detta har jag nog inte lagat på flera år. Hade glömt maträtten. Nu glömmer jag den inte mer för detta är husmanskost från sin bästa sida!


Pressgurka till så klart!

1/2 slanggurka

salt

hackad persilja

Lag:

1 del ättikssprit, 12%-ig

2 delar strösocker

3 delar vatten

1 krm vitpeppar


Skala och hyvla gurkan tunt med osthyvel, salta den, blanda runt och lägg i press under ett fat och ex en mortel.

Blanda lagen tills sockret lösts.

Häll av vattnet från gurkan. Lägg gurkan i lagen och strö hackade persilja över.


Pannbiff med lök 4 pers


500 g nötfärs

1 ägg

1/2 dl grädde

1/2 dl vatten

3 msk ströbröd

1 kokt potatis, riven

1,5 tsk salt

1/2 tsk vitpeppar


Löken:

3 stora gula lökar

40 g smör

1 nypa råsocker

vatten


Gör så här:


Färsen:

Vispa ihop ägget med vätskan. Ha i ströbrödet och vispa runt. Blanda i den rivna potatisen och kryddorna. Låt stå 10 minuter. Bland noga i färsen och låt vila i kylen en stund.


Löken:

Skala och skiva de gula lökarna. Smält smöret i stekpanna och fräs löken tills den blivit mjuk och fått lite färg utan att bli riktigt brynt. Det tar åtminstone 20-30 minuter om det ska bli riktigt bra.

Strö över lite råsocker på slutet för färg och smak.

Lägg löken åt sidan.


Biffarna:

Forma 8 pannbiffar av färsen. Stek dem i smör, några i sänder, och lägg åt sidan.


Vispa ur pannan med 2-3 dl vatten. Lägg i löken och låt den bli varm. Lägg i biffarna och låt dem puttra med lite.


Servera med kokt potatis och pressgurka.


Ett snyggare alternativ: lägg pannbiffarna på ett uppvärmt fat, lägg löken på biffarna och häll skyn över och servera.



Här, i det AlmaMaterska residenset  hade vi självservering (brukar ha det). Jag bad min make fota sin tallrik för bloggen. Det visade sig då att hans tallrik bestod av kokt potatis med stekt lök serverat med pannbiff.

Nåja, alla sätt är bra bara man gillar det själv!

 



Av Lena - 19 februari 2013 22:57

Saftigt, smakrikt och gott! Tidsåtgången är många timmar men arbetsinsatsen är minimal!


1 drygt kilo fin fläskkarré

salt

peppar

en skvätt timjan, rosmarin eller vad du tycker

smör

1 morot

1 stjälkselleri

1 gul lök i klyftor

2 hela vitlöksklyftor

vatten


Sås:

Köttsky

vispgrädde

salt

peppar

redning på mjöl och vatten

ev lite torkade örter av samma slag du hade i grytan


Servera till:

kokt potatis och kokta morötter

sås


Sätt ugnen på 80-90°

Gnugga in salt, peppar och örter i köttet. Bryn det i smör i het panna runt om, på alla sidor, så det får ordentlig färg.

Lägg köttet i en stekgryta. Vispa ur stekpannan med vatten och häll köttskyn över köttet. Lägg grönsakerna runt om. Lägg på lock och ställ grytan mitt i ugnen och glöm den.

Min fick gå i 7,5 timmar men både 6 och 10 timmar funkar.


Sätt på en kastrull potatis och hela morötter och låt koka upp.

Ta ur köttet och grönsakerna ur grytan och lägg dem på ett fat och ställ in i ugnen igen.

Häll köttskyn som bildats ner i en kastrull. Koka upp och häll på så mycket grädde du tycker. Låt sjuda under tiden du kokar potatisen. När potatisen snart är klar smakar du av såsen och reder den om du vill ha den lite tjockare.


Ta köttet ur ugnen och dra isär det med två gafflar. Det ska vara så mört att det faller isär.


Servera med alla tillbehör samt lite gelé kanske. 



Det här var innan den åkte in i ugnen och några fler bilder blev det inte. Du kanske får en bild på när jag mosat en del av köttet på en smörad knäckemacka! Jättegott med lite extra salt på!

 

Av Lena - 19 februari 2013 17:31

Kort och konsist så ser veckan ut så här!


Måndag:

Korv- och rotsaksgryta


Tisdag:

Pannbiff med lök och pressgurka


Onsdag:

Fisksoppa eller pasta med skaldjurssås


Torsdag:

Stekt fläsk med löksås


Förra helgens räkor var söta!

 

Av Lena - 16 februari 2013 16:15

Godaste sillen gör du själv!


1 förpackning 5-minuterssill

1 dl hackad gul lök

1 dl hackad rödlök

0,5 dl hackad dill

1 tsk krossad kryddpeppar

1 tsk krossad vitpeppar

1 krossat lagerblad

1,5 dl strösocker

1 tsk flingsalt


Lägg sillen i en sil och låt den rinna av. Är det hela filéer så dela dem i munsbitar först.

Skala och hacka gul lök och rödlök fint. Hacka dillen. Krossa krydd- och vitpepparkorn och lagerblad i en mortel.

Blanda lökhack med dill och kryddor. Rör i socker och salt.

Varva sill med lök- och kryddblandningen (avsluta med kryddblandningen) i en glasburk där det står SILL skrivet på ena sidan.


Efter två dygn i kylen så går den att äta. Håller i en vecka efter första tuggan.

Av Lena - 16 februari 2013 12:55

Så jättegott och såsen är så härlig! Man äter och äter och äter. På slutet slickar man i sig bara av såsen! Har förut gjort på fläskfilé men det går lika bra med kyckling.


Kycklingfilé med ädelostsås för 3 pers


2 kycklingfiléer

2 msk smör

salt, peppar


 Till såsen:


1 dl vatten

2 dl vitt vin (jag använder här matlagningsvin)

5 dl vispgrädde

140 gr ädelost (1 paket Kvibille gräddädelost)

salt & nymalen vitpeppar

Lite hackad persilja för smak och garnering


Gör så här:

Skär filéerna i bitar. Stek dem i smör och krydda. Lägg åt sidan. Häll vatten i pannan så den kokar ur. Häll stekskyn i en traktörpanna eller liknande. (om stekpannan inte är stor nog)

Häll i vinet och låt sjuda ett par minuter. Häll i grädden och låt den sjuda så den tjocknar lite. Hacka ädelosten och låt den smälta ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingen och låt den bli varm. Strö över hackad persilja.


Servera med klyftpotatis och grönsaker. 


 



 



 



 

Av Lena - 15 februari 2013 20:37

Smaskigt värre och både varm och kall mat blir det i helgen!


Fredag:

En gammal favorit: Filé i ädelostsås


Lördag:

Efter en tur till Ikea passar det bra med en hög räkor på tallriken


Söndag:

En skink- eller fläskkarrébit är tänkt att få gotta sig länge i ugnen. Sås och potatis till. 





 

Av Lena - 13 februari 2013 18:45

Ett recept på ugnsgratinerad falukorv med lite olika smakförslag. Potatismos serveras till. Och kanske en grönsallad. Vi brukar variera enligt nedanstående smaker.

Köp gärna en bra falukorv med hög kötthalt.


Sätt ugnen på 225 grader


Skala potatisen.

Förbered grönsakerna.


UGNSGRATINERAD FALUKORV 4-5 PORTIONER


Snitta falukorven (en hel ring) och lägg den i en ugnsfast form. Lägg till det du vill ha på/i.


Olika smakförslag:

Ös i lökklyftor och morotsstavar. Lite senap och ketchup mellan varje korvskiva. Ett par smörklickar här och där. Ostskivor över hela korven eller i alla skåror.


eller

Ös i lökklyftor och morotsstavar. Blanda 5 dl mjölk (eller gräddmjölk) med ketchup tills såsen blir tomatfärgad. Ha i vitpeppar direkt ur kvarn och häll såsen över korven.


eller

peta ner tunna strimlor lök och en ostskiva mellan alla korvskivor. Ringla över ketchup och/eller senap. Toppa med riven ost.


eller

pensla senap på korven och strö över ströbröd


Ställ in korven strax under mitten av ugnen mitten av ugnen samtidigt som potatisen kokar upp. Ös gärna korven emellanåt.

Kolla korven mot slutet så den inte får för mycket färg, då du får täcka den.


Häll av den färdigkokta potatisen och gör mos.


Ta ut korven och servera med mos och grönsaker.


 POTATISMOS 4-5 PORTIONER


1 kilo mjölig potatis

vatten

3 tsk salt

3 msk smör

2-3 dl mjölk, ev kokande

15 varv ur vitpepparkvarnen

ev mer salt


Skala potatisen och se till att bitarna är jämnstora. Skölj av all stärkelse i kallt vatten.


Häll på kallt vatten så det nätt och jämt täcker, ha i saltet, lägg på lock och koka upp. När potatisen kokat upp sänker du värmen till 2:an eller 3:an på en 6-gradig skala.

Potatisen ska sjuda, inte stormkoka, under lock i ca 15-25 minuter. Eller kortare tid om du skar småbitar av potatisen.

Montera elvispen, ta fram smör och häll mjölken i en liten kastrull.

När potatisen känns genomkokt, precis mjuk rakt igenom häller du av vattnet och låter potatisen ånga av lite på plattan.

Ställ kastrullen på ett underlägg på diskbänken.


Klicka i smöret i potatisen, kör över några varv med vitpepparkvarnen.

Ta elvispen, utan att starta den, och använd den som potatisstamp. Krossa all potatis lite snabbt.

Starta elvispen och kör runt samtidigt som du häller i den kokande mjölken, lite i sänder. Häll i så mycket mjölk att du blir nöjd med konsistensen. Mer mjölk ger fluffigare mos.

Smaka nu av om det behövs mer salt eller peppar.



Gamla bilder men icke desto mindre aktuella i sammanhanget.

 



 

Av Lena - 13 februari 2013 14:45

Jättegott! Jag har aldrig lagat detta förr men det var kanon!


Pasta Alfredo för 2

1 kycklingfilé

smör

salt

nymalen vit- och svartpeppar

2 vitlöksklyftor

3-4 dl vispgrädde

100 - 150 g riven Parmesan (Parmigiano-Reggiano)

200 g pasta (jag använde Trofie Liguri)


Tärna kycklingfilén, ha på salt och peppar, stek i smör och ställ åt sidan.

Sätt på pastavattnet.

Finhacka en vitlöksklyfta och pressa den andra. Fräs dem i ett par msk smör så de blir blanka och mjuka. Häll i grädden och låt det småsjuda så grädden blir krämig. Kör i svartpeppar ur kvarn.

Koka pastan så den nätt är klar (al dente) och låt rinna av.

Lägg i kycklingfilébitarna i såsen och koka upp. Rör ner osten så den smälter och ha i den nykokta pastan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera genast.



 


 


 

Inte så vackert men så gott!

 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards